+420 730 235 493

Pěstování hrachu - co potřebujete znát pro úspěch

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 8. března 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Hrách setý, latinsky Pisum sativum, je velmi významná hospodářská plodina. Řadíme jej mezi luštěniny - lusky skrývají semena, která mají široké využití v potravinářském průmyslu. Ještě zelená se dají využít jako chutná zelenina, po dozrání je třeba semena vařit a dále zpracovávat.

Pěstování hrachu

Pěstování hrachu na balkoně, v zahradě, na záhonech či na polích není nijak náročné. V následujících řádcích si přiblížíme, jak pěstovat hrách, jaké podmínky plodina vyžaduje, jaké známe druhy a jak hrách sázet.

Pěstování hrachu

Hrách vyžaduje neutrální pH půdy, optimální je pH 6,5-7. Zemina by měla být kyprá, vzdušná a dobře propustná.

Stanoviště volíme světlé, přímé slunce však může semena i celé rostliny zbytečně vysušovat. Rostliny chráníme před větrem.

Zálivku aplikujeme pravidelně zejména po výsevu, při vzcházení rostlin, při květu a nasazování lusků.

Přihnojování hrachu není nutné. Rostlina si z půdy umí získat poměrně dost živin také díky symbiotickým bakteriím na kořenech.

Pěstování hrachu na zahradě

Sázení hrachu do záhonů v zahradě je nejběžnější způsob pěstování. Má však svá úskalí, přičemž tím největším je, že jej nelze na stejném pozemku, ale ani v jeho větší vzdálenosti, nelze pěstovat dříve než po třech letech. Důvodem jsou patogeny chorob nebo zárodky škůdců, které se mohou v půdě držet.

Před výsevem záhon pečlivě zbavte plevele. Půdu prokypřete a zapracujte kompost. Další hnojení už není během celé vegetační doby potřeba.

Pěstování hrachu v truhlíku

Hrášek lze snadno pěstovat také v truhlíku. Výhodou je nejen to, že ho můžete umístit na balkon, terasu nebo do skleníku, ale hlavně možnost pěstovat plodinu každoročně. Truhlíky naplníme každý rok čerstvým kvalitním substrátem smíchaným s kompostem. Při pěstování postupujeme podobně jako je tomu u pěstování v záhonech - pravidelně zaléváme, nehnojíme a poskytneme rostlinám oporu k popínání.

Do klasického truhlíku se vejdou dvě řady, přičemž mezera mezi nimi je velká asi 5 centimetrů. Stejná vzdálenost by měla být mezi jednotlivými semeny.

Co pěstovat po hrachu

Cyklus střídání plodin je u hrachu dlouhý nejčastěji 3-6 let, na polích pak 4-10 let. Vzhledem k hlízkatým bakteriím na kořenech bobovitých rostlin, mezi které hrách patří, je tato plodina nejlepším zdrojem dusíku pro půdu.Hrách

Ta je tedy pro další plodiny dobře připravená a na pozemku se bude dařit například všem druhům listové a košťálové zeleniny, kořenové zelenině, plodové zelenině nebo tykvím. Po hrachu nikdy nevysazujeme další luštěniny.

Druhy hrachu

Hrách setý pravý (Pisum sativum subsp. sativum) - je druh pěstovaný pro plody a semena. Sklízí se v různých fázích zralosti. Zelený hrách slouží jako zelenina, zralá semena se dále zpracovávají - v kuchyni nejčastěji vařením.

Pod tento druh patří další poddruhy: hrách dřeňový, hrách cukrový, hrách kulatosemenný

Hrách setý rolní (Pisum sativum subsp. elatius) - známý pod lidovým názvem “peluška”. Pěstuje se hlavně jako krmení pro hospodářská zvířata, vyrábí se z něj senáže a krmné směsi.


Zasaďte si letos chutný a zdravý hrášek i vy. U nás v e-shopu vyberete z mnoha odrůd hrachu dřeňového i cukrového


Kdy sázet hrách

Termín setí hrachu

Semena hrachu klíčí i při nízkých teplotách. Mezi zahrádkáři se termíny pro výsev hrachu různí. Někteří čekají na konec dubna až začátek května, ovšem v teplejších oblastech můžeme semena vysévat již koncem března.

Letní výsev hrachu

Začátkem léta se často v záhonech uvolní místo po některých plodinách, například po salátech, ředkvičkách a podobně. Volná půda se přímo nabízí pro letní výsev hrachu. Ten provádíme během celého července. Semena klíčí již během pár dnů a do prvních mrazů stihnou rostliny plodit.

Jak sázet hrách

Hrách vyséváme do řádků vzdálených od sebe 12 až 15 centimetrů. Někteří zahradníci sázejí na husto, jiní preferují řidší porost a vzdálenost mezi řádky tak může být i více než 20 centimetrů. Vzdálenost mezi semeny v řádku závisí na druhu a odrůdě, proto je vhodné vždy dodržet doporučení na obalu semen. Optimální hloubka výsevu je 5 centimetrů.

Sklizeň hrachu

Kdy se sklízí hrách? To záleží na mnoha okolnostech jako je termín výsadby, odrůda, stanoviště, počasí i preferovaná zralost. Rané odrůdy sklízíme již 12 týdnů po výsevu, pozdní klidně až koncem léta. Po letní výsadbě můžeme zralé lusky sbírat až koncem podzimu před prvními mrazy.

TIP: Mezi nejoblíbenější zeleninu v našich zahradách patří již po celé roky rajčata. Jak úspěšně pěstovat rajčata vám poradíme v našem předchozím článku. A po přečtení tipů si můžete v našem e-shopu rovnou sazenice rajčat objednat.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu