+420 730 235 493

Pěstování zelí - co a jak pro kvalitní úrodu

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 29. března 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zelí, odborně jako brukev zelná (Brassica oleracea) je košťálová zelenina z čeledi brukvovitých. Pod tímto druhem najdeme hned několik poddruhů. Klasické hlávkové zelí je totiž botanicky blízce příbuzné také s kedlubnou, kapustou, růžičkovou kapustou a podobně. Ve skutečnosti se však tyto “odrůdy” liší snad úplně ve všem, od vzhledu, přes chuť až po konečné využití.

Úroda zelí v košíku

V následujících řádcích se budeme věnovat především zelí hlávkovému, jeho kultivarům a přiblížíme si, jak pěstovat zelí, kdy ho vysadit, jak sklízet zelí nebo jak pěstovat zelí v květináči.

Pěstování zelí

Stanoviště - místo pro pěstování zelí by mělo být prosluněné a teplé.

Zálivka - zelí spotřebuje poměrně dost vody. Záhon tedy musíme pravidelně a vydatně zalévat během celého vegetačního období. Vláhu začneme omezovat až přibližně 3 týdny před sklizní. Pokud bychom v intenzivní zálivce pokračovali i nadále, mohly by hlávky začít praskat či zahnívat.

Hnojení - chcete-li být co nejekologičtější a mít zelí bez zbytečné chemie, bohatě vyživte půdu v záhonu chlévským hnojem, a to ještě před samotným výsevem. Další možností je hnojení ledkovými hnojivy, které aplikujeme ve 2 dávkách - 14 dnů po výsadbě a před tvorbou hlávek.

Množení - zelí množíme výhradně generativně pomocí semen.

Odolnost - jedná se o dvouletou rostlinu, která se pěstuje jako jednoletá. Kvete až v druhém roce, pokud chcete pěstovat zelí pro semena, je nutné využít vyhřívaný skleník. Tato rostlina totiž není mrazuvzdorná. 

Druhy zelí

Zelí můžeme rozdělit ještě na několik poddruhů. Tím prvním je zelí hlávkové, o kterém je řeč právě v našem článku. Další variantou může být zelí pekingské nebo zelí čínské. 

Hlávkové zelí je naší klasickou zeleninou, která našla využití v mnoha tradičních českých receptech. Na trhu je tedy poměrně dost různých odrůd, které dělíme podle délky vegetační doby na odrůdy rané, letní, polopozdní a pozdní. Různé druhy zelí

Rané zelí

Rané odrůdy jsou určené k přímé konzumaci. Nejsou příliš vhodné ke skladování. Patří sem: ‘Unikát F1’, ‘Sláva F1’, ‘Zora’, ‘Juna F1’, ‘Dita’

Letní odrůdy

Ani letní odrůdy nejsou určené ke skladování, ale k okamžité spotřebě po sklizni. Patří sem například: ‘Mars’, ‘Lena F1’, ‘Inter’, ‘Ida F1’

Polopozdní kultivary

Polopozdní odrůdy zelí jsou vhodné ke krouhání, nakládání i zavařování. Patří sem: ‘Pourovo polopozdní’, ‘Kalibos’, ‘Pavlo F1’, ‘Megaton F1’

Zelí pozdní

Pozdní kultivary jsou mimo jiné vhodné také k uskladnění. Patří sem například: ‘Polar’, ‘Zerlina F1’, ‘Holt’, ‘Kamienna’


Zvolte si nejvhodnější odrůdu a vypěstujte si zelí ve svém záhonu. Semena zelí zakoupíte také na našem e-shopu


Výsev zelí

Výsadba zelí záleží hlavně na zvolené odrůdě. Pozdní a polopozdní zelí můžeme přímo vysévat do záhonu, zatímco rané a letní odrůdy pěstujeme ze sadby předpěstované ve skleníku. Sazenice si předpěstováváme již od února, přičemž do záhonu je přemístíme koncem března. Optimální spon pro výsadbu je 50x30 centimetrů, v případě letních odrůd, které mají zpravidla větší hlávky, vysazujeme do sponu 50x50 centimetrů.

Polopozdní a pozdní druhy se vyznačují ještě většími hlávkami, a tak je pro ně optimální umístění ve sponu 60x60 centimetrů. Vysazovat můžeme buďto sazenice, nebo vyséváme semena v daném sponu přímo do země. Také čas výsadby se liší, tyto druhy vysazujeme do záhonů od června. 

Sklizeň zelí

Také doba sklizně závisí na tom, který druh zelí jste při výsadbě zvolili. U raných odrůd můžeme první hlávky začít sklízet již na konci dubna, většinou však v průběhu května. Letní zelí pak sklízíme od července do srpna. 

A kdy sklízet zelí u zbylých kultivaru? Polopozdní odrůdy zůstávají vzhledem k době výsadby v záhonech o něco déle. Hlávky obvykle sklízíme od září, u velmi pozdních odrůd můžeme sbírat zeleninu ze záhonu až v listopadu. 

Pěstování zelí v květináči

Zelí nemusíme vysazovat pouze do klasického záhonu. Využít můžeme také různé typy nádob. Mezi zahrádkáři je velmi oblíbené pěstování zelí v přepravkách. Hlávka totiž potřebuje prostor 60x30 centimetrů, na což jsou plastové či dřevěné přepravky ideální. Před samotnou výsadbou dáme na dno drenážní vrstvu - pokud nádoba nemá na dně žádný otvor, je důležité do něj pár drobných děr udělat. Následně květináče či přepravky naplníme kvalitním zahradním substrátem smíchaným s hnojem či kompostem, doprostřed umístíme sazenici a na plném slunci necháme hlávky dozrát.

TIP: Jednou z nejoblíbenějších plodin v českých zahradách jsou rajčata. Ta se hodí do záhonu klidně právě vedle zelí. Jak úspěšně pěstovat rajčata vám poradíme v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty