+420 730 235 493

Popínavá zelenina

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 20. května 2021 Přidat komentář Zobrazit komentáře

I popínavé rostliny vytvoří na balkoně dokonalý efekt a nemusí jít zrovna o plamínky nebo břečťan. Vyzkoušejte pěstovat zeleninu, která dorůstá do výšky, táhne se po opoře, kvete a navíc po určité době sesbíráte i chutné plody.

Popínavá zelenina

Možná jste o nich jen slyšeli. Možná ačokču znáte pod názvem cyklantéra odnožená nebo mexická okurka. Má zajímavou hráškovou chuť a může se konzervovat jako okurky, plnit masem nebo použít do salátů stejně jako paprika a okurka.

Nyní můžete vyzkoušet i pěstování. Pěstují se podobně jako tykev nebo okurky. Semena se nejprve předpěstují a pak vysazují do volné půdy nebo do nádob na balkon k opoře. Postačí Vám síť, případně kari rohož, dřevěná tenká konstrukce. Tímto způsobem můžete vypěstovat i klasické okurky.Zelenina popinavky

Ačokča dorůstá výšky i 5 m, ale po dosažení 2 m doporučujeme rostlinu zaštípnout, aby plody byly dostatečně velké a včas zralé. Roste rychle. K opoře ji pravidelně uvazujte. Plody jsou podobné okurce, na konci zašpičatělé. Pro přímý konzum a zpracování jsou ideální plody do velikosti 4 cm. Větší plody jsou již spíše přezrálé a mají černé tvrdé semena, která se nekonzumují. Tyto můžete vysušit a použít na osivo v dalším roce.

Rostlinu pravidelně zalévejte. Vyhovuje jí slunce a teplo. Navíc netrpí žádnými chorobami a škůdci. U nás se pěstuje méně, ale množství vitamínů, které plody obsahují, stojí za tu námahu to zkusit.

Lufa válcovitá - atraktivní popínavá rostlina z čeledi tykvovitých zaujme nejen dlouhými plody podobnými salátové okurce, ale i dalším využitím, kdy si z těchto plodů můžete vyrobit masážní žínku, která je k dostání i běžně v obchodě.

Bude se jí dařit na jižně orientovaném balkoně, s dostatkem světla, tepla, vláhy a v hluboké nádobě s výživným substrátem. Jde o popínavku, takže nezapomeňte na oporu. Rostlina rychle roste i v krátkém čase plodí.

Sklízejí se mladé plody asi 2 týdny po opylení. Později už dužina tvrdne a schne. Plody se používají na přímou konzumaci nebo stejně jako salátová okurka, do leča, na tepelné zpracování i za studena. Pokud si chcete vyrobit žínku, plody zachycujte na podzim, kdy jsou již lehké, chrastí v nich semínka a jsou suché. Semena můžete vyklepat a použít na jarní výsevy a předpěstování.


Silný růst, vysoká úrodnost a odolnost - to jsou sazenice zeleniny*

* mezi sazenicemi zeleniny najdete i popínavé druhy


Pak celý plod namočte do vody. Některé plody mohou mít i půl metru. V krátkém čase se začne slupka společně s dužinou oddělovat. Pod proudem vody proces můžete urychlit a všechno vyčistit. Zůstanou Vám pouze pletiva, které tvoří základ mycí žínky a tu nechte na slunci déle proschnout.

Z jednoho plodu získáte několik žínek, záleží na velikosti. Dlouhé plody nařízněte do požadované velikosti. Pak ji můžete namočit, použít i s mýdlem a sprchovým šamponem. Po vyschnutí opět ztvrdne. Ideální je jak na peeling těla, tak na obohacení jídelníčku a zároveň získáte nové zkušenosti s pěstováním byť na balkoně.

Tip: Víte jak pěstovat rajčata na balkoně?

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Kalina pěstování
    29. listopadu 2024
    Dobrý deň, kalina veľmi dobre zvláda rez ale je dôležité naozaj zistiť o akú ide kalinu....
  • Kamélie pěstování
    29. listopadu 2024
    Dobrý deň, deje sa to obyčajne vtedy, ak má nevhodné podmienky, prievan, chladný vzduch z...
  • Kamélie pěstování
    28. listopadu 2024
    Prosím o radu. mám druhý rok kamelii. Právě začíná nakvétat,ale květ se zcela neotevře,...
  • Kalina pěstování
    11. listopadu 2024
    Dobry den mam Kalinu strom bile barvy květy tak zvanou obyčejnou nechci aaby byla vysoka ted ma...
  • Mišpule pěstování
    8. listopadu 2024
    Dobrý deň, žiaľ nie je to pravda. Neviem, kde ste to čítali ale ani odborná literatúra to...
Archív blogu