+420 730 235 493

Rakytník pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 25. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možná jste si mysleli, že už na zahradě pěstujete všechno, ale určitě se mýlíte. Znáte rakytník? Rakytník / Hippophae rhamnoides má sice krkolomný latinský název, ale je to výborná dřevina se zajímavými plody, která překvapí svým mohutným růstem, hustotou a zejména všestranným použitím právě plodů.

Rakytník pěstování

Kromě nich získáte i výbornou dřevinu na živý plot nebo dokonalé a husté pozadí. Plocha zahrady na pěstování by však měla být větší. Jsou to opravdu mohutné keře a pro získání maxima z plodů, potřebujete 2 dřeviny. Samčí a samičí.

Rakytník samčí a samičí dřevina a rozdíly

Rakytník je dvoudomá, cizosprašná dřevina. Pro opylení a získání plodů potřebujete vysadit samčí a samičí rostlinu. Samčí rostlina dokáže opylit až 7 samičích rostlin. Jsou větrem opylivé, tedy pokud výsadba bude ve směru převládajícího větru, je to jen výhoda. Rozdíly jsou patrné zejména během rašení a kvetení. Samčí keř má viditelné a velké, složené pupeny připomínající šišku cedru, odstupující od výhonku. Opravdu je nepřehlédnete. Zatímco samičí puky jsou podstatně menší, méně složené, přitisknuté přímo ke větvičce, vytvářejí jakoby misku. Na základě těchto rozdílů si budete jistí, že máte správný pár rostlin.

Ze samčích jsou nejznámější opylovače K + a Pollmix. Samičích je mnohem více, konkrétní kultivary naleznete níže.

Kdy sázet rakytník

Rakytník je nenáročná dřevina dobře zvládající jakékoliv podmínky. Dobře odolává suchu i teplu, daří se mu i ve vlhkém, ne trvale podmáčeném prostředí. Dobře se pěstuje i v jílu. Odolává chorobám i škůdcům, dokonce i nízkým teplotám a mrazům.


Vyberte si samčí i samičí rostliny rakytníku v našem eshopu.


Vysazuje se na jaře od konce března do poloviny listopadu do předem připravené půdy. Půda by měla být propustná a můžete do ní přidat kompost. Ale i bez něj se bude rakytníku dařit. Rozestupy mezi jednotlivými dřevinami by měly být 2 m. V běžné zahradě stačí jedna samčí a 2 samičí dřeviny. Dosahují výšky 2-4 m, jeho výsadbu tedy dobře zvažte. Stačí mu slunce a zálivka těsně po výsadbě, dokud se nezakoření. Nevyžaduje ani speciální hnojení.Pěstování rakytníku

Jak řezat rakytník

Rakytník roste poměrně rychle a v krátkém čase dosáhnete velkého keře. Do rodivosti nastupuje po cca 3 letech pěstování, pokud jsou zakoupeny dřeviny malé.

Řez není podmínkou kvalitní úrody, plodil by i bez řezu, avšak udržet se bez řezu nedá vzhledem k jeho velikosti. Už při sklizni plodů oceníte, pokud oříznete celou větev a tak plody získáte. Plody jsou drobné, kyselé, ale plné vitamínů. Nevýhodou je, že se špatně sklízejí. Mají krátké stopky, po silnějším stlačením se rozmačkají a šťáva vyteče. Proto se nechávají projít mrazem a pod keř natáhnete velkou plachtu a plody setřesete. Keře mají ostré trny, i proto je manipulace s plody těžší, ale stojí to zato. Mnohé nové odrůdy jsou již méně trnité, až téměř bez trnů.

Rodí na jednoletém dřevě, tedy pozor, zkracují se jen do 1/3 výhonku, a to všechny, které přečnívají, jsou poškozené, suché, křivě rostoucí nebo jinak pro Vás nevhodné.

Rakytník často vyrůstá i od kořene dalšími výhonky, může se tedy chovat invazivně. Proto okolí pravidelně udržujte a klidně i posečte. Výborně se rozmnožuje těmito kořenovými odnožemi i řízkováním, které stačí zapíchnout do země.

Využití plodů

Jak jsme uvedli výše, pokud při sklizni odříznete s plody i větve, příští rok bude úroda nižší. Pokud si dáte práci a plody ručně sklízíte, můžete je sušit, vytvořit šťávu, džem, sirup, med, víno a jiné. Plody dozrávají koncem léta ale mnohé až od října do listopadu. Obsahují množství vitamínů (A, C, E, B2, K, kyselina listová), karotenoidů (α, β, ð, lykopen), flavonoidů, sterolů (ergosterol, stigmasterol, lanosterol, amyrín), minerálů a antioxidantů. Plody jsou vhodné na posílení imunity, na prevenci, posílení srdce, hojení ran, žaludeční vředy i kožní choroby.

Rakytník odrůdy

Mezi nejzajímavější, starší a odzkoušené odrůdy patří Sluníčko, Leikora, Krasavice, mezi novější a atraktivní Baltik, Podruga, Botanika, Žemčužina, Perčík či Inja. Mnohé nové odrůdy jsou již méně otrněné, což je jejich výhoda.

TIP: Říká se, že ovoce není na zahradě nikdy dost. Platí to i pro dorbné ovoce a možná vás budou zajímat například i brusinky a jejich pěstování.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty