+420 730 235 493

Stálezelený balkon

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 20. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ne všichni máme čas na pravidelné sezónní výsadby. Přesto máme rádi pořádek a estetiku i na balkoně. Balkon či terasa se dá upravit i tak, aby působila celoročně svěže a zeleně. K tomu slouží dřeviny a keře, kterým se daří i v nádobě.

Stálezelené rostliny do nádob

Stálezelené rostliny do nádob

Mezi vhodné druhy patří borovice kosodřeviny (Pinus mugo) a její kultivary, různé plazivé jalovce, pomalu rostoucí cypřiše (Chamaecyparis obtusa), skalníky (Cotoneaster), skimie (Skimmia japonica), zimostráz (Buxus sempervirens), nebo tis (Taxus baccata), ptačí zob (Ligustrum).


Zajímavé celoročně zelené keře na balkon najdete mezi stálezelenými okrasnými keři


Po létě balkon už nezáří množstvím barev a ani druhově není zajímavý. Válejí se Vám pod nohama prázdné nádoby a nevíte, co byste si do nich dali, aby balkon i v listopadu vypadal útulně a hezky?Balkonové dřeviny

V první řadě odstraňte všechny nádoby s odkvetlými a suchými letničkami, muškáty a jiné druhy, které by v našich podmínkách zimu nepřežili, zazimujte. Koncem léta můžete stále vsadit na rostliny, které překvapí dlouhým kvetením. Jejich kombinacemi dosáhnete pěkný balkon i v sychravém listopadu.

Vybírejte druhy, které jsou nyní rozkvetlé nebo okrasné listem či drobnými plody. Kromě stálezelených rostlin jsou na podzimní balkon do určitého času vhodné chryzantémy, podzimní astry, heuchera, břečťan, barvínek, stříbrný drátek, starček, santolina, rozchodník, dřišťál, skalník, nízké jehličnany, vřesy a vřesovce. V zimním období však balkónu vládnou právě v úvodu zmíněné stálezelené druhy.

Nádoba, výsadba i péče jsou klíč k úspěchu

Nádoba by měla být keramická, kameninová, určitě ne plast. Plastové nádoby nejsou vhodné během tuhých zim, kdy by mohly časem i působením růstu kořenů praskat. Kvalitní nádoby vystelte jutou nebo propustnou tkaninou. Dřeviny toto zazimování a ochranu uvítají zejména v tuhých zimách. Na dně musí být drenážní vrstva alespoň 3 cm z kamenů, keramzitu nebo štěrku. Nádoba nesmí být mělká. Nejdůležitější ochrana před zimou je dostatečná zálivka. Povrch můžete zamulčovat, případně doplnit nějaké skalničky, rozchodníky, skalní růže, kameny menší. Kombinujte kompaktní zajímavé druhy s převisy, např. borovici kleč se skalníkem.

Dokážete vytvořit i živý plot, dokonce dřeviny stříhat do různého tvaru. Na to je vhodný zimostráz i ptačí zob. Z vyšších jehličnanů jako jsou túje (Thuja occidentalis Smaragd, Brabant) dokážete vytvořit ochrannou stěnu, kulisu na balkoně i terase.

Všechny druhy jsou většinou pomalu rostoucí, a protože jsou vysazeny v nádobě, mají i omezené podmínky v přijímání vláhy a živin. Nezapomínejte, že jsou odkázány jen na vaši péči, závlahu a hnojení. Občasné prokypření, provzdušnění substrátu určitě uvítá každá rostlina i dřeviny pěstována v nádobě. Pokud chcete zkusit pěstovat i něco netradičního tvarem, vyzkoušejte dřeviny na kmínku, převislé formy vrb, moruše, břízy.

TIP: Chcete si na balkoně vypěstovat i vlastní ovoce? Zda je to možné, se dočtete v článku o balkónových ovocných stromech.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu