+420 730 235 493

Teplomilná zelenina na podzim

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 9. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Už je to tak, pomalu se nám léto končí a dostáváme se opět pod nadvládu podzimu. I v tomto období však zahrada nabízí množství plodů, o které se však musíte ještě postarat. Na konci měsíce se mohou objevit teploty kolem 0 ° C a méně a to už není příznivá teplota pro teplomilnou zeleninu, která zůstala na záhonech.

Teplomilná zelenina na podzim

Rajčatům, jež jsou ještě plné plodů, odstraňte všechny přebytečné spodní listy. Rostlinu ve vrcholu zaštípněte a odstraňte všechny nové střapce plodů, které kvetou. Tím rostlinu přinutíte nevěnovat se růstu a tvorbě plodů, ale dozrávání a růstu stávajících. Zelená rajčata dozrají i bez rostliny volně položené na parapetu okna nebo ve velké 4 litrové zavařeninové láhve.Zelenina na podzim

Paprika, která je ještě na rostlinách, také nemá ráda nízké teploty. Proto, pokud hrozí první přízemní mrazíky, přikryjte je nebo jim vytvořte trvalejší kryty. Pokud máte papriky ještě malé a nedozrálé a potřebujete se porostů zbavit a vyčistit plochu, tak jejich oberte a naložte do sklenic spolu s míchanou zeleninou jako jednohubky.

Cukety, dýně a melouny pomalu také uskladňujte. Mrazíky je sice zpočátku ještě velmi nepoškodí, pokud je tam dostatek listů, ale je čas k uskladňování. Nechcete přece přijít o pěknou úrodu. Pokud máte přebytek, nastrouhejte je na velkém struhadle a uskladněte v mrazničce. Dají se během zimního období použít na chutné zeleninové placky, koláče, nádivky.

Klasické melouny a melouny vodní se dají také konzervovat a zavařovat s okurkovým nálevem. Pro někoho možná novinka, pro někoho běžná věc. Vyzkoušejte.

Nezapomeňte po sklizni vyčistit všechny plochy od plevele. Později bude plocha připravena na podzimní zapracování hnojiv.

Zelenina na podzim

V tomto období byste už měli mít vytrháný česnek. Ten vybělte, svažte a zavěste do sucha a mírného průvanu, aby se dosušil. Cibuli vytrhávejte, až když větší část leží na zemi a krček je suchý a zlomený. Také ji dosušte na slunci, odstraňte suché a odlupující se slupky a zavěste nebo umístěte do bedýnek.

Průběžně sbírejte dýně, cukety a patisony. Můžete je i mrazit, stačí je nastrouhat na větší nudličky. I v zimě si pak můžete pochutnat na výborných cuketových plackách. Stačí přidat nastrouhanou mrkev, petržel a brambory. Aby byly na zahradě co nejdéle, podložte pod plody kartony a příliš dlouhé šlahouny bez květů a plodů odstraňte.Podzimní zelenina

V tomto období dominují rajčata a okurky. Nezapomínejte na sběr a zpracování. Spodní listy na rajčatech odstraňujte a vrcholky zkraťte, aby stihli všechny třásně s plody ještě dorůst a dozrát. Vysoká rajčata stále přivazujte k oporám. Nemusíte je sbírat úplně dozrálá, dozrají i mimo rostliny. Pokud je sesbírátei se stonkem, vydrží déle svěží.

Toto období je plodné a kuchyně se plní zavařeninami a zásobami na zimu. Vyzkoušejte kombinovat zeleninu v jednom poháru. Do jedné sklenice skombinujte kolečka, kostky různé zeleniny jako okurky, mrkve, cukety, kedlubny a cibulky, zalijte sladkokyselým nálevem a běžně sterilizovat.

Po sklizni zeleniny zůstávají na ploše prázdná místa. Ty stále udržujte ve stavu bez plevele. Můžete vysít například rostliny pro zelené hnojení, které pak zaryjete do půdy.

Již nyní můžete uvažovat nad výsadbou podzimního česneku. Samozřejmě, zatím jen nad místem jeho výsadby. Vyhněte se stejnému místu, kde byl vysazen a i místu, kde byla vysazena cibule.


Česnek na podzimní výsadbu najdete také v naší nabídce mezi semeny zeleniny


Stejně můžete vybírat brzkou mrkev. Mrkvi stačí být v půdě 100 dní. Během sklizně používejte košíky nebo bedničky. Zeleninu můžete mrazit, sušit, uskladňovat ve sklepích a skladech, či v komoře. Jak na sušení? Nejlepší je použít sušičku. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky a ty poklademe na otočné talíře v sušičce. Usušené kousky je vhodné používat v kuchyni pro přípravu polévek a na dochucení jídel.

TIP: Máte stinnou zahradu, ale nechcete se vzdát vlastní zeleniny? Přečtěte si jak to je s pěstováním zeleniny ve stínu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty