+420 730 235 493

Vytvořte si seznam semen, které potřebujete koupit

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V tomto čase je Vaše zahrada už zazimována, a proto nepřestávejte myslet na jaro a nové výsadby v podobě nákupu semen. Jakmile skončí vánoční a novoroční svátky, v obchodech začnou přibývat semena, cibule na jarní výsadby a zahradnické pomůcky. Vždyť po lednu je to do jara už jen krok. Proto už teď myslete na Vaši zahradu a pečlivě vybírejte semena a druhy, které chcete pěstovat, nebo se kterými chcete začít.

Osiva semena prodej

Kromě běhání po obchodech můžete využít online nakupování s dodávkou kvalitních semen až domů. Vytvořte si seznam druhů, které běžně pěstujete, které Vám chybí a které chcete pěstovat.

Kromě klasických ověřených odrůd vybírejte i druhy, které jsou něčím specifické - např. barvou plodů, či chutí. Všímejte si počtu semen nebo gramáže, trvanlivosti, barvy, případně nakupujte od ověřeného prodejce či výrobce. Semena, která objednáváte online přes e-shopy, Vám budou dodány ve vhodném čase na výsevy. Do doby, kdy je opravdu použijete, je uchovávejte na suchém a tmavém místě. Zejména tak, abyste na ně nezapomněli.Semena v nabídce eshopu

Připravte si zároveň osevní plány a políčka na papír. Stanovte si, kdy budete která semena vysévat a připravte si například jmenovky nebo poznámkový blok.


Vyberte si z kompletní nabídky osiv a semen z bohatého sortimentu našeho eshopu


Kromě zeleniny a bylinek vyzkoušejte vypěstovat atraktivní letničky a trvalky. Tento způsob pěstování je velmi levný a určitě si ho oblíbíte. Vyžaduje to však větší nároky na prostor, zejména druhů, které chcete v bytových podmínkách předpěstovat i čas na péči o výsevy a sazenice. Dokážete si vypěstovat libovolný počet rostlin a můžete obdarovat i sousedy či blízké.

Vyzkoušejte pěstovat barevnou mrkev, ředkvičku, skořicovou bazalku, fialovou fazolky nebo směs barevných cuket. Semena takových barevných druhů jsou i barevně odlišeny. Určitě také patříte k těm, kterým pěstitelský rok nikdy nekončí, a už na začátku zimy plánujete a vysazujete alespoň v myšlenkách a přivoláváte jaro. Buďte na něj připraveni.

Je čas myslet i na balkon, přesněji na rostliny, které tam chceme pěstovat.

Které jsou ty správné pro Váš balkon? Naučíme Vás, jak to zjistíte, čeho všechno si musíte všímat, které rostliny vybrat a jak je vysadit, aby byly ozdobou během celého léta až do podzimu. V první řadě musíte znát orientaci vůči světovým stranám a tím pádem výběr rostlin podmínit světelným poměrům. Ne každé rostlině se daří na přímém slunci, ne každá vydrží ve stínu. Znát nároky rostlin je to nejdůležitější a tím pádem je to i krok k úspěšnému pěstování.Květy na balkoně

Pokud máte balkon orientovaný na sever, měli byste použít na zazelenění rostliny, které snášejí zastínění: fuksie, begonie, netýkavky, okrasné zelí (Brassica oleracea), lichořeřišnice.

Balkon orientovaný na jih je po celý den vystaven přímému slunci, proto by zde měly být použity rostliny, které snášejí přímé slunce: nestařec, gazánie, Petunie, kosmatec, muškáty, aksamitník. Nejvhodnější orientací je J - V, J - Z, V, Z.

V bytovém domě je důležité i patro, na kterém si chcete balkon upravit. Čím vyšší, tím je větším nebezpečím vítr, který způsobuje olamování křehkých stonků. Proto je důležité vybírat pevnější rostliny (nízké keře, dřeviny, letničky...).

TIP: Přečtěte si článek o pěstování balkonovek podle světových stran.

Nezapomínejte na každodenní péči zejména v horkých dnech, na zálivku, hnojení, odstraňování odkvetlých květenství, případně v době mrazů na přikrývání rostlin, které i v zimě zůstávají na balkonech.

Nejznámějšími rostlinami pěstovanými na balkonech jsou převislé muškáty a petúnie. Dokážou vytvořit bohaté a dlouhé převisy. Aby se jim opravdu dařilo, musíte jim věnovat svůj čas. Péče spočívá zejména v odstraňování odkvétajících květů, neustálým zaštipováním, hnojením a zaléváním.

Nemusíte však pěstovat jen ty. Můžete si vytvořit balkón podle vašich představ, v různých barevných kombinacích. Rostliny můžete pěstovat v závěsných nádobách a taškách, v přenosných nádobách, v truhlících. Kromě typických balkonovek můžete pěstovat cibuloviny, exotickou zeleň, bylinky, jehličnany i okrasné trávy, či zeleninu a ovocné stromky. Důležitá je samotná kompozice, prostor pro Vaši existenci a pohyb, případně stolování a výběr vhodných doplňků.


Všechny rostliny vhodné na balkon naleznete přehledně seřazené v příslušných kategoriích


I balkón může být rozšířeným obydlím a další z místností Vašeho bytu nebo domu. Záleží jen na Vás, kolik času mu chcete věnovat, aby byl praktický, zelený nebo rozkvetlému, estetický nebo i užitný.

TIP: Líbí se vám pohled na louku plnou květin? Pokud máte možnost, vypěstujte si ji. Přečtěte si článek jak založit krásně kvetoucí louku.

Posted in: Balkonová zahrada Tags: výsev semen
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Astrantia major 'Lola' / jarmanka větší , K9