+420 730 235 493

Zálivka, když nemrzne

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. listopadu 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Patří mezi nejčastější prováděnou práci, co se týká péče o dřeviny v zimě. Mnozí si myslí, že když přijde zima, stačí vše schovat, zakrýt a všechno už nechat na přírodě. Ano, je to řešení, ale výsledky pak uvidíte až na jaře.

Zálivka rostlin v zimě

Podzim nemusí být deštivý. Stačí několik dní nad 10°C a rostliny, které se začaly připravovat na zimní spánek, vlivem vyšších teplot procitnou a dožadují se vláhy. Nedostatkem trpí kořeny, výhonky, větve.

Zajímavé je, že v takovém příznivém zeleném vzhledu zůstanou téměř do jara. Když už však přijde to pravá jaro, najednou jsou bez života. Není to mrazem, i když i to se může stát. Je to ve většině případů z nedostatku závlahy.Zimní rostliny

Proto platí, že všechny nově vysázené dřeviny, trvalky a keře z podzimní výsadby a zejména jehličnany a stálezelené keře, je nutné zalévat až do období trvalého zamrznutí půdy, přiměřeně jejich podmínkám. Když půda zamrzne, zalévání nemá význam. Po odtávání je možné opět zalévat, zejména tehdy, když není sníh.


I pozdní podzim je v případě příznivého počasí vhodná pro výsadbu okrasných rostlin, které naleznete v nabídce našeho eshopu


Pokud je v okolí dostatek sněhu, ale máte na zahradě otevřená větrná místa, kde je sníh vyfoukávaný, manuálně ho tam přeneste a vytvořte rostlinám přirozený kryt. Během mrazů jsou rostliny právě takto pod sněhovou peřinou ochráněny.

Když se oteplí, sníh roztaje a je opět pro dřeviny přirozenou vláhou, která nenásilně vnikne až ke kořenům. Pletiva se roztáhnou a tak přežijí další mrazivé dny. Hrozbou paradoxně bývá i zimní slunce, které se nazývá zubaté. Přestože svítí, hřeje mírně, ale pro rostliny slunce v chladném období způsobuje rozvíjení pupenů a rozmrzání pletiv. S nočními teplotami mohou opět zmrznout. Tehdy můžeme vidět na některých dřevinách i praskání kůry.

Dřeviny, které jsou citlivé zakryjte, svažte, obalte, pravidelně zalévejte (ne však tak jako v létě) a uvidíte výsledky hned s příchodem jarních dnů.

TIP: Právě jehličnany vyniknou v zahradě během zimního období. Inspirujte se článkem o dekorativních jehličnatých stromech do zahrady.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: zimní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu