+420 730 235 493

Boj proti škůdcům

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 6. června 2021 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Ne vždy se dá bojovat proti škůdcům nechemicky, ale stojí za to to vyzkoušet. V minulosti nebyly žádné podpůrné látky na růst a rychlení ovoce a zeleniny, ani na ochranu proti škůdcům.

Boj proti škůdcum

V dnešní době se i u rezistentních odrůd může stát, že se na stromech objeví molice, mšice, mravenci a hniloba.

Během léta se mnozí trápí i s náletem ptáků, kterým také chutná drobné ovoce, třešně a menší plody. Umístěte na stromy plašiče. Není to však trvalé řešení, neboť ptáci si na tyto strašáky a alobalové pásky rychle zvyknou a jsou natolik inteligentní, že si odsledují jejich pohyb a význam. Je lepší využít spleť jemnějších vláken nití nad porostem, který má být ochráněn, neboť jim znemožňuje přístup přímo k plodům. Dá se to aplikovat však jen na nízkých porostech. Keře rybízu a malin můžete zakrýt síťkou, stejně jako se zakrývají hlávky slunečnic.Škůdci v zahradě

Samotní mravenci nejsou až takovým problémem, ale tito malí tvorové ochraňují mšice, neboť jim chutná právě výměšek mšic. Takže tam, kde jsou mšice, jsou i mravenci, kteří jim doslova vytvářejí prostředky dopravy. Mravenci pak dokážou kromě mšic přenést i onemocnění jako padlí, roznášejí i semena plevelů. Ani mravenců se nedá jen tak jednoduše zbavit. Přesto, že umí být i užiteční, umí znepříjemnit pobyt v zahradě. Mají výborně vyvinuté čichové ústrojí, a proto nemají rádi intenzivní vůně jako skořice, rajčatové listy, citrony.

Jsou i větší živočiši, se kterými si neumíme  poradit - kočky, hraboši, krtek. Kočky se nejraději vydovádí v nižší okrasné trávě nebo v trsu. Porost, který chcete ochránit, zakryjte pichlavými větvemi, aby tam nedokázali vykonat svou potřebu nebo na trvalky umístěte větvičky růží, šipek, malinčia. Případně si pořiďte psa.

Myši a krtci milují zejména cibule a hlízy. Pořiďte si plastové misky a košíky a do nich vysazujte cibule. Docílíte i toho, aby nezustupovali příliš do hloubky a vždy budete vědět, kde jsou vysazeny a také přesazení bude jednodušší.

Krtek je tvor vychytralý, pokud je u souseda, zaručeně navštíví časem i Vás. Pokud nemáte sítě pod trávníkem, za chvíli může vypadat trávník jako po bojišti. Jsou různé plašiče a návnady, jejich použití necháme už na Vás. Pokud ho konečně chytíte, přeneste ho dál do lesa, je chráněný. Jeho nepřítelem je i pes. Navzdory škodám, které dokáže v krátké době, někdy z noci do rána napáchat, je i velmi užitečný.

TIP: Přilákejte do zahrady užitečný hmyz, který pomůže i v boji se škůdci. Jedna z možností je květinová louka. Přečtěte si jak ji založit.

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty