+420 730 235 493

Chřest pěstování - lahůdka pro skutečné gurmány

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 5. června 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), známý také pod lidovým názvem “špargl”, je oblíbenou sezónní zeleninou, se kterou se potkáme v celé řadě receptů. Na pultech obchodů si za chřest výrazně připlatíte, mnoho lidí se tedy zajímá o možnosti, jak si vypěstovat chřest na vlastní zahrádce.

Svazek zeleného chřestu s ředkvičkou

Chřest je vytrvalá bylina s dřevnatým oddenkem, která se dorůstá výšky 40 až 150 centimetrů. Rostlina se skládá z dužnatého stonku, již zmíněného dřevnatého oddenku a fylokladií - jedná se o útvary stonku, které na pohled připomínají listy, a také plní jejich funkci. Na rostlině však najdeme i pravé listy, ty jsou ale redukované do drobných “šupin” přiléhajících ke stonku.

Tato bylina je ve střední Evropě původním druhem. Roste planě také v nížinách a na teplejších územích Česka a Slovenska. Chřest však najdeme prakticky v celém mírném pásu severní polokoule.

Pěstování chřestu

Před samotným pěstováním je důležité vybrat si vhodné místo. Chřest preferuje slunné a dobře odvodněné pozemky s neutrální až mírně kyselou půdou. Ta se musí před výsadbou řádně prokypřit a vyživit (například kvalitním kompostem).Chřest má rozsáhlý kořenový systém, který zasahuje hluboko pod povrch. Nebojte se tedy záhon prokypřit skutečně hluboko, klidně i 90 centimetrů. Kromě zapravení hnojiva před výsadbou pak přihnojujeme organickým hnojivem ještě třikrát během vegetační doby - v červnu, červenci a srpnu.

Pravidelné zalévání je klíčové pro udržení vlhkosti v půdě. Ta je důležitá zejména po výsadbě, než chřest řádně zakoření. Koncem prvního léta má již chřest dostatečně silný kořenový systém a zaléváme jej hlavně v období sucha.

Pro zdárné pěstování chřestu je stěžejní právě první rok, kdy musí rostlina dostatečně zakořenit. V tomto roce se ještě sklizně nedočkáte, protože veškeré nadzemní výhony zkracujeme, abychom podpořili správné zakořenění.

V dalším roce již rostlina vytvoří silné a zdravé stonky, které se mohou sklízet. Když chřest dosáhne výšky přibližně 20 až 25 centimetrů, můžete začít sklízet stonky. Odřízněte je nad zemí, abyste minimalizovali poškození rostliny.

Pěstování chřestu od semínka

Pěstování chřestu ze semínek vyžaduje určitou trpělivost a dodržování správných postupů. Nejprve je třeba připravit vhodnou půdu - pro klíčení použijeme zahradní substrát s neutrálním pH. Semena je možné předpěstovat ve skleníku nebo pařeništi, a to ideálně na jaře. Pro vyklíčení potřebují stálou teplotu 20 stupňů. Chcete-li semínka vysévat přímo do záhonů, musíte počkat na konec dubna až začátek května. V tomto případě však hrozí, že na podzim budou sazenice ještě drobné a kořeny nedostatečně silné.

Před samotným výsevem máčejte semínka den až dva v čisté vodě. Poté je zasejte do sadbovače s připraveným substrátem (případně do květináčů či rovnou do země, dle vašich preferencí) a pravidelně zalévejte. Zemina musí být neustále vlhká a dostatečně teplá.

Druhy chřestu

Při výsevu či výsadbě můžete vybírat ze tří typů chřestu. Ty se liší nejen barvou, ale hlavně chutí a vlastnostmi důležitými pro správnou přípravu oblíbených receptů.

Svazek bílého, zeleného a fialového chřestu

Požadované barvy také dosáhnete správným pěstováním. Nebavíme-li se o šlechtěných odrůdách, můžeme říci, že všechny barvy jsou vlastně jedním druhem s odlišným způsobem pěstování. Zatímco bílý chřest se pěstuje zakrytý fólií a svou barvu získá díky absenci slunečních paprsků, zelený zase působením slunce obsahuje velké množství chlorofylu, který je za jeho zbarvení zodpovědný.

Bílý chřest

Výhonky tohoto chřestu mají bílou barvu, jsou silné, pevné a mají uzavřené hlavičky. Setkat se můžete také s bílo-fialovým chřestem. Toto zbarvení získají výhonky, které rostou částečně v zemině a nad povrchem se objevují pouze hlavičky. Bílý chřest je velmi křehký a má jemnou chuť.

Chřest zelený

S chřestem zeleným se můžeme setkat i v naší přírodě. Kromě toho, že jsou ve střední a jižní Evropě optimální podmínky k pěstování, často zde také zplaňuje. Celé výhonky včetně hlaviček mají trávově zelenou barvu, a hlavičky jsou oproti bílému chřestu mírně otevřené. Stonky bývají také tenčí a měkčí. Je oblíbený pro svou svěží a mírně nahořklou chuť, díky které se dá po rychlém spaření konzumovat prakticky samotný.

Fialový chřest

Fialový chřest se pěstuje stejně jako zelený, nicméně sklízíme pouze hlavičky, které se ještě nestihly vybarvit a mají tak tmavě fialovou, místy zelenou barvu. Hlavičky mají lehce pikantní a nahořklou chuť.

Sázení chřestu

Při výsadbě chřestu nejprve zvolíme vhodné stanoviště a upravíme pozemek. Výše jsme se již zmínili o bohatém kořenovém systému této byliny, který sahá i více než metr hluboko. Záhon tedy připravujeme podobně jako pro brambory. Odstraníme veškerý plevel, kameny a půdu dobře prokypříme do hloubky 50 až 90 centimetrů.

Poté vytvoříme hluboké brázdy, na jejichž dno dáme organické hnojení - například kompost nebo chlévský hnůj. Hnojivo zapravíme tak, aby nám zůstaly přibližně 25 centimetrů hluboké brázdy pro bílý a 15 centimetrů pro zelený chřest. Každá z nich musí být navíc 20 centimetrů široká. Poté již můžeme umístit sazenice. Optimální rozestup mezi jednotlivými rostlinami je 30-35 centimetrů u bílého chřestu a 25 centimetrů u zeleného. Rozestupy mezi jednotlivými řádky činí asi 1,5 metrů. Díky tomu mají rostliny dostatek prostoru a záhon se dobře udržuje.

Po výsadbě nezapomínáme na pravidelnou zálivku. Ta je nezbytná pro správné zakořenění mladých rostlin. Půda by v prvním roce měla být neustále mírně vlhká.Výhonek chřestu rostoucího na záhonu, svazek zeleného chřestu

Sazenice chřestu

Chřest nemusíme pěstovat pouze ze semínek, zakoupit totiž můžete i již předpěstované sazenice. Ulehčíte si práci s klíčením a předpěstováváním sazenic, které je navíc bez skleníku či pařeniště náročné. Při nákupu se zaměřte na správný typ sazenic - chcete-li pěstovat bílý chřest, je nutné, aby i sazenice byly pěstovány pod fólií, u zeleného naopak preferujeme běžnou výsadbu do záhonu.


Předpěstované sazenice chřestu do vašeho záhonu najdete také v našem e-shopu


Sklizeň chřestu

V prvním roce po výsadbě nesklízíme chřest vůbec. V tuto chvíli pouze odstraňujeme nadzemní části, abychom podpořili růst kořenů, případně necháme rostlinu nerušenou.

První sklizeň chřestu provádíme až ve druhém, případně třetím roce po výsadbě. Začínáme asi od poloviny dubna, záleží na počasí a vzrůstu výhonů.

A jak sklízet chřest? Výhonky sklízíme, když jsou asi 20-25 centimetrů vysoké. Optimální průměr stonku je pak 1 až 2 centimetry. Ke sklizni použijte ostrý nástroj, například zahradnické nůžky, nůž a podobně - je totiž nezbytné dbát na to, aby byl řez co nejšetrnější a rostlinu příliš nepoškodil. Výhony odebíráme asi 5 centimetrů nad zemí.

Sklizeň chřestu by se měla provádět pravidelně, obvykle jednou až dvakrát týdně, nové výhony rostou rychle a v kuchyni je nejlépe využijete, když jsou co nejmladší a nemají spodní část dřevnatou. Doba sklizně obvykle trvá několik týdnů a končí obvykle koncem června nebo začátkem července, kdy se výhonky začínají prodlužovat a ztrácet na kvalitě.

Dbejte na to, aby se při sklizni nepoškodily jiné části rostliny. Při správné sklizni a nastavení optimálních podmínek pro rostliny můžete čerstvé výhonky sklízet i několik let. Vzrostlé, čtyřleté a starší kusy poskytnou za jednu sezónu až půl kilogramu chřestu.

Využití a příprava chřestu

Chřest má široké kulinářské využití. Oblíbený je zejména ve Francii a Itálii, nicméně na popularitě nabývá i u nás. Jeho svěží a lehká chuť i vysoký podíl vitamínů a minerálů z něj dělají ideální surovinu pro jarní a letní pokrmy. Připravit ho můžete jako přílohu k masům, pouze přelitý kvalitním olivovým oleje, máslovou či holandskou omáčkou, přidat ho do salátů, uvařit z něj chřestový krém, rizoto, zeleninový tatarák, pomazánku - možností je zkrátka nespočet.

TIP: Další typickou jarní a letní zeleninou je mladá mrkev. Roste rychle, má sladkou chuť a jíst se dá klidně za syrova. Jak si vypěstovat zdravou a chutnou mrkev se dočtete na našem blogu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    dobrý den přeji, chtěla jsem se zeptat jak daleko od sebe se má blýskavka pink marble vysadit...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty