+420 730 235 493

Fuchsie pěstování - poznejte tyto barevné krásky

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 29. dubna 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Populární fuchsie dokáží každý prostor proměnit k nepoznání. Nádherně zbarvené květy této rostliny si jednoznačně oblíbíte. Jaké druhy se rozlišují? Na co pamatovat při jejich pěstování? A jak fuchsie chránit v zimě, abyste se z jejich krásy mohli opět těšit na jaře?

Detail květu fuchsie v červené barvě

Pojďme se na to podívat podrobněji.

Charakteristika fuchsie

Fuchsie (latinsky Fuchsia) je kvetoucí rostlina, která může ozdobit váš byt, okna, balkon, terasu i zahradu. Díky velké barevné a tvarové rozmanitosti květů se její pěstování těší velké popularitě. Nejčastěji se fuchsie pěstují v keříkovitém tvaru, nicméně setkat se můžete i se stromkovou či převislou variantou.

S čím kombinovat fuchsie

Pomocí fuchsií můžete osázet třeba truhlíky nebo si vytvořit zajímavé zákoutí na zahradě. Vždy je však potřeba pracovat s druhy, které mají stejné nároky na stanoviště i zálivku. Fuchsie si velmi dobře rozumí například s begóniemi, barvínkem, okrasnou kopřivou, netýkavkou, sporýšem či kejklířkou. Fuchsie v květináči mohou zdobit třeba váš balkon či prostor s posezením na terase.

 

Pěstujte na zahradě různé barvy fuchsie. Vyberte si mezi odrůdami dostupnými v našem e-shopu

 

Fuchsie druhy

Fuchsie se dělí do dvou základních kategorií – vzpřímené a převislé. Mezi vzpřímené druhy fuchsií se řadí například ´Gilian Althea´, který zaujme velkými fialovomodrými květy a růžovým okvětím.

Za převislých fuchsií stojí za zmínku například ´So Big´ s výraznými bílými lístky s kontrastujícím fialoým středem. Ve vaší zahradě se bude jistě vyjímat také fuchsia ´Swingtime´ s červenými lístky s bílým středem. Fuchsie převislá ´Deep Purple´ se pyšní plnými tmavěfialovými květy s bílou sukýnkou. Perfektní variantou je rovněž ´Red Spider´ s tmavě růžovou až červenou barvou lístků, která skvěle vynikne v závěsných nádobách. Fuchsia ´Alwin´ je atraktivní rostlinou s červeno-bílými květy. Svou jedinečností vám vyrazí dech také kultivar ´Trailling Tulle´ či velmi podobný kultivar ´Blacky´ s květy, které mají tmavé purpurově fialové až černé středy s červenými korunními lístky.

Velmi zajímavě působí také atraktivní kompaktní kultivar ´Sunalejandro´ s velkými květy, které připomínají tančící baletky. Zapomenout nesmíme ani na fuchsii ´Pink Marshmallow´ s bílorůžovými květy, která vynikne během letních dnů.

Pěstování fuchsie

Fuchsie jsou poměrně nenáročné rostliny, které prostor zasypou barevnými květy od začátku jara až do konce podzimu. K jejich pěstování lze využít speciálně připravený substrát pro fuchsie. Obecně jim vyhovuje vzdušný humózní substrát kyselejšího typu s pH kolem hodnoty 6.

Různé odrůdy fuchsieAbyste dosáhli bujného růstu fuchsií, neobejdete se bez správné zálivky. V období vegetace je nutné je zalévat poměrně vydatně. Pamatujte na to, že po zalití by v podmisce neměla zůstávat dlouhodobě voda, aby nedocházelo k uhnívání kořenů. V parných letních dnech fuchsie ocení rosení, díky čemuž docílíte vyšší vzdušné vlhkosti. Na druhou stranu v zimě se zálivka omezuje a zcela postačí, když rostlinu zalijete jednou za dva až tři týdny.

Fuchsie je také jednou z mála druhů kvetoucích rostlin, které si libují spíše v polostinném či stinném stanovišti. Většina kultivarů špatně snáší pobyt na přímém poledním slunci. Vzhledem k tomu doporučujeme volit spíše stanoviště orientované na sever, východ či západ.

Fuchsie pěstování venku

Vhodná doba pro umístění fuchsií venku nastává zpravidla koncem dubna až začátkem května. Díky tomu si rostliny venku brzy zvyknou a budou moct dříve nasadit květ. V ideálním případě doporučujeme rostlinu venku umístit již na začátku této doby na to stanoviště, kde zůstane po zbytek sezóny.

Při pěstování fuchsie venku si v parných letních dnech dejte pozor na přímý úpal. Pokud hrozí, doporučujeme rostlinu vhodně zastínit.

Velkým nebezpečím může být také zalévání fuchsie při velmi vysokých teplotách. Rostliny mohou být zvadlé vlivem horkého vzduchu a kvůli tomu se vám může zdát, že vyžadují zálivku. Vždy si ale ověřte, zda substrát náhodou není stále vlhký. Pokud byste totiž fuchsii v takové situaci ještě zalili, mohlo by dojít až k „uvaření“ kořenového balu a následně i uhynutí rostliny.

Kdy stříhat fuchsie

Aby vás fuchsie nepřekvapily svým bujným vzrůstem, pamatujte na pravidelný střih. K řezu je vhodné přistupovat na jaře i na podzim.

Stříhání fuchsie na jaře

Jarní střih fuchsie je vhodné využít pro odstranění vytáhlých zimních výhonů. Také se na začátku sezóny provádí tvarovací řez (nejpozději do poloviny dubna). Díky tomu společně s výhony neodstraníte i právě rašící poupata.

Stříhání fuchsie na podzim

Na podzim se u fuchsie zkracují narostlé výhony a připravuje se budoucí tvar koruny.

Jak stříhat fuchsie

U keřovitých fuchsií se musí odříznout vrcholky hlavních výhonů. Zároveň se postranní výhony zkrátí na jeden nebo dva páry listů.

Pokud fuchsie pěstujete na vysokém kmínku, můžete všechny výhony seříznout na dva až tři páry listů. Pokud máte starší rostlinu, která již začíná vyholovat, můžete ji zmladit výraznějším zpětným řezem.

Fuchsie přezimování

Fuchsie můžete nechat venku, dokud nenastanou první mrazíky. Poté je důležité je přenést do chráněných prostor. Předtím, než fuchsie uložíte, odstraňte z rostlin suché a poškozené listy a výhony. Stejně tak zakročte proti případným škůdcům a chorobám.

Jak zazimovat fuchsie

Jediná mrazuvzdorná fuchsie je fuchsie magellanská. Ostatní druhy je nutné na zimu přenést do světlé a chladné místnosti. Jednat se může třeba o verandu nebo chodbu s teplotou od 5 do 10 °C. Vyhněte se prostoru, kde by mohlo docházet k průvanu od oken nebo ke kontaktu se studeným sklem. Pokud fuchsie na zimu umístíte do tmavého sklepa či garáže, přijdou zde o své olistění.

Co se týče péče o fuchsie v zimě, půdu můžete lehce prokypřit, případně ji dosypat. Pokud je půda přemokřená, nechte ji trochu vyschnout. Během zimních měsíců fuchsie zalévejte jen mírně. Pokud rostlinu na zimu umístíte do prostor s vyšší vlhkostí, je vhodné ji preventivně ošetřit fungicidem.

Kdy dát fuchsie ven

K odzimování fuchsie můžete přistoupit zhruba začátkem března. Tehdy rostlinu přesaďte do nového substrátu a proveďte řez. Fuchsie následně přesuňte na stanoviště s teplotou mezi 10 a 20 °C. Jakmile se rostlina ujme, můžete přistoupit k jejímu přihnojení. Na balkon či zahradu fuchsie přesuňte až zhruba v druhé polovině května (kdy už nehrozí přízemní mrazíky).

TIP: Fuchsie mohou skvěle ozdobit váš balkon. Zjistěte, jaké další rostliny na balkoně pěstovat podle jeho orientace na konkrétní světovou stranu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Salix integra ´Hakuro Nishiki´ / Vrba japonská, keř, K9