+420 730 235 493

Netradiční ovoce v zahradách

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 13. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Tradiční ovocné druhy jako jabloň a hrušku zná každý. Máte ještě volné místo na zahradě a chtěli byste pěstovat něco netradičního a zároveň sesbírat úrodu? Máte možnost.

Netradiční ovoce v zahradách

Pěstujte znovu například znovu objevené a oblíbené moruše. Dají se zakoupit ve formě klasického stromu nebo naočkované převislé koruny na podnoži, která se dají využít i v okrasném záhoně.

Sladké mámení

Moruše bílá a moruše černá (Morus alba a Morus nigra) má plody, které jsou extrémně sladké v době zralosti, a nikdo jim neodolá. Ani děti. Vzhledem se podobá malině, konzistencí jahodám a proto se někdy nazývají stromové jahody nebo maliny.

Navíc plody obsahují mnoho vitamínů a jsou vhodné ke zpracování, konzervaci, mražení, sušení i do koláčů, na sirupy a šťávy. Nejlepší však je, sednout si přímo pod strom a plnými hrstmi se krmit těmito plody. Pozor však, plody výrazně barví nejen oblečení ale i dlažbu, trávník a ptáci je také dokáží roznést. V silných mrazech dokáže namrznout, ale velmi dobře regeneruje, má ráda světlo a teplo.

Kyselkavé ošklivé káčátko

Významnou a méně pěstovanou ovocnou dřevinou je i mišpule (Mespillus germanica), která patří mezi nízké stromy nebo větší keře, dorůstá cca do 3 metrů a plody jsou právě využitelné v zimním období na všestranné zpracování i konzumaci. Je charakteristická plody, které jsou typické kališními lístky, které zůstávají na plodu.Plody netradičního ovoce

Plod je menší, podobný jablku, tvrdý, semena se nekonzumují. Konzumují se až po mrazech, kdy změknou a slupka nabude vrásčitý vzhled. Chutnají jako kyselejší jablka, dužina je jako pyré. Vhodné jsou pro přímou konzumaci, džemy, želé, ale i na dezert. Má ráda teplo, světlo, nevyžaduje druhý strom na opylení a navíc netrpí téměř žádnými chorobami a škůdci. Pěstovali ji už naši prarodiče. Vhodná je i na oživení zahrady, na jaře když kvete, na podzim, kdy se listy vybarvují a v zimě, když je obsypána plody.

Chutná po prvním mrazíku

Krásným stromem je i jeřáb oskeruše (Sorbus domestica), nazývaná také jako oskeruše. Už dávno vymizela z tradičních ovocných zahrad a právě v těchto posledních letech se někteří zahrádkáři snaží o navrácení hodnoty této ovocné krásce.

Plodem je minihruška nebo minijablíčko - malvice, která je nejdříve žlutočervená, pak červená s výraznými lenticelami - čili bílými puntíky. Dozrávají na podzim a před zralostí jsou trpké. Po namrznutí nebo odležení mají výbornou osvěžující chuť. Plody mají všestranné využití na pálení, sušení, na povidla, džem, kompot, likér, čaj, mražení - ale rozemleté. Plody jsou vhodné i pro diabetiky. Vyžaduje teplo, světlo. Nesnáší jílové půdy a trvalé zamokření. Dobře snáší i městské prostředí. Jako strom solitér, dorůstá do výšky i 15 m.

Muchovník je keř, který se kromě klasického keře dá pěstovat i v živém plotě. Má sladké jedlé drobné plody určené pro přímý konzum i na zpracování. Vyžaduje slunce až polostín a nevyžaduje kyselou půdu.


Všechny druhy netradičního ovoce najdete také v našem eshopu


Co tak zkusit pěstovat goji - kustovnici čínskou? Je to keř, jehož plody a jejich účinky znali již staří Číňané. Goji dorůstá do výšky 2 metry a plody jsou červené a podobné šípkmů. Chutnají jako brusinky nebo rozinky.

Postačí malá hrst plodů denně a Váš organismus a tělo omládne. Je to doslova vitamínová bomba. Obsahují aminokyseliny, vlákninu a stopové prvky jako selen, železo, vápník a jiné. Až 21 stopových prvků pro Vaše tělo a množství vitamínů, antioxidanty, které napomáhají, aby naše pokožka byla svěží a měla mladistvý vzhled. Mimo jiné stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, zlepšuje metabolismus, podporuje trávení, ideální doplněk při hubnutí a oslabení imunity.

Více informací k tomuto netradičnímu ovoci najdete v našem článku o pěstování goji.

Přesvědčili jsme Vás? Tak si je pořiďte a budete překvapeni nejen rychlostí růstu, ale i množstvím plodů, které budou chutnat Vám i celé rodině.

TIP: Další méně tradiční druh je rakytník. bližší představení a způsob jak úspěšně pěstovat právě rakytník, naleznete v článku věnovaném tomuto ovoci.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu