+420 730 235 493

Kopretina vs. kopretinovec - jaké jsou rozdíly v jejich pěstování

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 27. května 2024 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Kopretina a kopretinovec jsou dvě odlišné rostliny, které se však mezi sebou často zaměňují. V obou případech se můžete těšit na krásné romantické květy, které se budou vyjímat v zahradě, na balkoně i terase.

Kopretina bíle barvy a kopretinovec červené barvy - detail květu

Jak ale o rostliny správně pečovat, aby se vám odvděčily záplavou nádherných květů? Na co si dát pozor? Na tyto a další otázky si odpovíme v následujícím článku. 

Charakteristika kopretiny

Kopretina (latinsky Leucanthemum) je rostlina, která je rozšířená prakticky po celém světě. Na první pohled zaujme svými bílými nebo růžovými květy s typickým žlutým středem. Tato vytrvalá rostlina hojně roste na loukách a pastvinách, ale i na okrajích cest. U včel a motýlů je tato květina oblíbená proto, že se jedná o bohatý zdroj nektaru.

S kopretinou se však pojí i určitá symbolika. Mnoho lidí například věří, že kopretinový věnec dokáže přinést štěstí a ochranu před zlem. V anglické kultuře bývá kopretina spojována s láskou a romantikou.

Kopretiny v zahradě se skvěle vyjímají bok po boku dalších rostlin. Sluší jim to například v kombinaci s třapatkami a dalšími vysokými květinami. Kopretiny se také mohou tyčit nad nižšími rostlinami a vytvářet tak nové patro.

Leucanthemum - Kopretina

V minulosti se kopretiny řadily do rodu chryzantém. V současné době však již mají svůj kopretiny svůj vlastní rod s latinským označením Leucanthemum. Z toho důvodu se někdy můžeme setkat s chybným označením a zařazením rostliny mezi chryzantémy. 

Charakteristika kopretinovce

Kopretinovec (latinsky Argyranthemum) se kopretinám podobá pouze stavbou květů. Jinak se jedná o keřovitou rostlinu, polokeř. Našich podmínkách se pěstuje jako letnička, kterou lze přezimovat. Běžně dorůstá do výšky 60 až 90 cm a charakteristické jsou pro tuto rostlinu roztřepené, kopinaté až čárkovité listy. 

Kopretina druhy

Mezi nejznámější druhy kopretiny se bezpochyby řadí kopretina velkokvětá či kopretina bílá. Atraktivních květů se dočkáte také u kopretiny Leucanthemum x Maximum ´Victorian Secret´.

Mezi kopretiny bývá někdy zařazována řimbaba obecná (neboli kopretina řimbaba), jejíž drobné květinové úbory jsou však kopretině pouze podobné.


Vyberte si kopretiny do truhlíků i zahrady a ozvláštněte s jejich pomocí prostor. Nádherné bílé květy si jistě zamilujete


Kopretina pěstování

Kopretiny spojuje hned několik vlastností. Snáší i horší půdní podmínky a poměrně dlouho vydrží ve váze. K předpěstování kopretiny se přistupuje v období od března do června. Rozhodně je na místě provést výsev semen nejprve do pařeniště nebo výsevných truhlíků. Na konkrétní stanoviště je můžete přenést zhruba od května do srpna (záleží samozřejmě na době výsevu semen).

Kopretině se nejlépe daří na slunném až polostinném stanovišti. Rostlině proto vyberte místo, kde v dostatečné míře svítí slunce (ale dejte si pozor na ostré polední slunce v horkých letních měsících).

Co se týče půdy, volte ideálně dobře propustnou půdu s mírně kyselým až neutrálním pH. Rostlina není náročná na zalévání. I když je dostatek vláhy potřeba, pamatujte na to, že kopretina nesnáší přemokření. 

Jak stříhat kopretiny

Abyste se těšili z bohaté nadílky květů, je vhodné kopretinu pravidelně zastřihnout. Po odkvětu se zaměřte na včasný střih starých květů. Díky tomu dokáže rostlina vykvést v tomtéž roce ještě jednou. Stejně tak i na podzim odkvetlé kopretiny sestřihněte, aby se zbytečně nevysilovaly vytvářením semen.

Kopretina patří mezi dlouhověké trvalky. Nicméně zhruba jednou za dva až tři roky jí dopřejte rozsazení. 

Jak zazimovat kopretiny v květináči

Kopretiny patří mezi mrazuvzdorné trvalky, tedy jejich pěstování v květináčích je jednoduché a nevyžadují žádnou ochranu. Řez se pak převádi na jaře.

Pokud je kopretina součástí vašeho trvalkového záhonu v zahradě, je vhodné tyto rostliny na zimu lehce přikrýt chvojím či mulčovací kůrou, pokud je pěstujete v severních chladnějších oblastech. 

Kopretina na kmínku? Poslouží spíše kopretinovec

Pokud chcete ozvláštnit prostor na vaší terase nebo třeba balkoně, možná vás bude zajímat možnost pěstování kopretiny na kmínku. V tomto směru však poslouží spíše kopretinovec. Konkrétně kopretina pařížská (latinsky Argyranthemum frutescens) dorůstá výšky kolem půl metru a vytváří kompaktní keřík. I tyto rostliny po odkvětu zastřihujeme a můžeme rovněž tvarovat korunu keříku. Rostlinu lze přezimovat, jinak je to letnička.

Kopretinovec pěstování

Kopretinovci se nejlépe daří na slunném stanovišti. Abyste docílili dobrého růstu a bohaté násady květů, vsaďte na kvalitní a dobře propustný substrát a pravidelné hnojení. Pokud bude v zemině zastoupen určitý podíl jílu, může to pomoct správnému zadržení živin a vody.

Pamatujte také na průběžnou zálivku, abyste substrát udrželi mírně vlhký. Dejte si ale pozor na přemokření rostliny, což poznáte podle typického žloutnutí listů. Naopak v případě sucha můžete bojovat s deformací listů a celkovým zakrněním rostliny v růstu.

Argyranthemum - Kopretinovec

Květy se u kopretinovce objevují již v květnu a na rostlině přetrvávají zhruba do konce října. Díky tomu rostlina zdobí prostor po velkou část sezóny. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujte. Díky tomu dáte rostlině prostor, aby mohla nasadit nová poupata.

Bohatou násadu květů můžete podpořit pravidelným přihnojováním rostliny. Kopretinovec se doporučuje hnojit ideálně jednou za týden. 

Kopretinovec druhy

Stejně jako u kopretiny, i u kopretinovce se můžete setkat s řadou odrůd. Různé odstíny růžové nabídne odrůda Argyranthemum Percussion ´Double´ Pink. Na velké květy v růžové barvě se můžete těšit u varianty Argyranthemum Percussion ´Pink Eye´.

Zajímavou variantou je také netradiční kultivar Argyranthemum´Double Pink Honeybees´. Tmavě růžové květy najdete u odrůdy Argyranthemum Day-Zee ´Wine Red´. Pokud se vám zamlouvá kopretinovec se žlutou barvou květů, nenechte si ujít odrůdu Argyranthemum Pac Day-Zee Yellow. 

Zazimování kopretinovce

Výhodou kopretinovce je, že si jeho přítomnosti můžete užívat po mnoho let. Tuto rostlinu totiž lze zazimovat. S příchodem nižších teplot kopretinovec v nádobě přeneste na světlé místo s teplotou 5 až 10 °C. Zálivku omezte na minimum, ale dejte si pozor na to, aby substrát zcela nevyschnul. 

Jak stříhat kopretinovec

Kopretinovec je vhodné na podzim zredukovat zhruba o třetinu. Na jaře poté můžete přistoupit k ráznému řezu pro udržení typického huňatého tvaru rostliny.

TIP: Zjistěte, jak pěstovat chryzantémy a doplňte s jejich pomocí okrasné záhony ve vaší zahradě. 

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Dianthus deltoides ´Leuchtfunk´ / Hvozdík kropenatý, K9