+420 730 235 493

Lantana pěstování - zajímavá pestrobarevná kráska

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 10. června 2024 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Lantana je jednoznačně zajímavá rostlina, která si vaše srdce získá pro krásnou barvu svých květů. Pochází z tropů a pěstovat ji můžete nejen ve formě keře, ale také efektně na kmínku. Zjistěte, jaké podmínky této rostlině zajistit, aby se jí skvěle dařilo.

Lantana v plném květu, oranžově červené zbarvení květin 

Charakteristika lantany

Lantana (česky někdy označována také jako libora) má podobu exotického keříku, který původem pochází z Jižní Ameriky. V našich podmínkách bývá lantana pěstována jako balkonová rostlina. Někteří pěstitelé ji také umísťují do světlé chodby domu.

Co je na lantaně jednoznačně nejzajímavější, jsou její květy. Ty totiž v průběhu času mění svou barvu, díky čemuž rostlina skutečně vynikne na první pohled. Zpočátku se květy rostliny zbarvují do žlutého odstínu. Později se barva mění spíše na oranžovou. Následně květy zčervenají, až nakonec přejdou do fialové. Květy lantany bývají velkým lákadlem také pro včely a motýly. 

Je lantana jedovatá?

I když jsou lantany doslova dechberoucí, je potřeba počítat s jednou stinnou stránkou. A tou je jejich jedovatost. U lantany jsou jedovaté všechny části rostliny. Pokud tedy budete s lantanou manipulovat, doporučujeme vzít si na pomoc rukavice. V opačném případě může rostlina u citlivých osob vyvolat alergickou reakci. Dejte si také pozor na zabránění přístupu dětí a domácích mazlíčků.

 

Pořiďte si sazenice lantany a ozvláštněte s jejich pomocí balkon, terasu nebo jiný prostor.*

*Sazenice v našem e-shopu jsou dostupné ve vhodném čase pro jejich výsadbu

 

Lantana druhy

Nejznámějším druhem lantany je lantana měnivá (respektive lantana proměnlivá). I ta je však dostupná v několika odrůdách. V našem e-shopu najdete například Lantana Camara Tropic ´Pitaya´ nebo Lantana Camara Tropic ´Ara´

Lantana pěstování

Co se týče půdy, lantaně se daří v rašelině smíchané se zahradním kompostem. Stanoviště volte ideálně na plném slunci s dostatkem světla. Pozornost věnujte také pravidelné zálivce, abyste podpořili stálou vlhkost kořenového balu. Vyhněte se však úplnému přemokření. Rostlině můžete pro lepší růst dopřát pravidelné přihnojování, a to přibližně jednou týdně.

Detail květu lantany

Lantana v truhlíku

Lantana bývá nejčastěji pěstována v nádobách. Pokud se rozhodnete ji na letní sezónu umístit do záhonu, je to možné, nicméně na podzim ji musíte opět vyrýt a přesunout na místo, kde nehrozí mrazy. 

Lantana stříhání

Lantana se ořezává na podzim předtím, než se rozhodnete ji zazimovat. Případně lze k řezu přistoupit také časně z jara. 

Lantana přezimování

K zazimování lantany je vhodné přistoupit ještě předtím, než udeří první mrazíky (tedy zhruba koncem září či začátkem října). V tomto období ji přesuňte na místo, kde se teplota pohybuje v rozmezí od 10 do 20 °C. Pamatujte na to, že lantana musí mít dostatek světla.

Lantana se řadí mezi neopadavé keře. Proto je nutné jí dopřát i v zimních měsících pravidelnou zálivku. Dejte si pozor na to, aby substrát nikdy zcela nevyschnul. 

Lantana na kmínku

Lantanu lze pěstovat nejen v podobě menších keříků, ale také na kmínku. Tímto způsobem docílíte určité úspory místa a zároveň elegantnějšího vzhledu. V tomto směru skvěle poslouží rostliny očkované na kmínek, u nichž se vám bude snadno udržovat korunka. Pamatujte na to, že než kmínek pořádně zesílí, je důležité jej vyvazovat k dostatečně pevné opoře. 

Jak na množení lantany

Pokud se rozhodnete rostlinu rozmnožit, můžete k tomu využít metodu řízkování, a to během konce léta nebo na podzim. Jednotlivé řízky je nutné odebrat, poté je můžete ošetřit speciálním přípravkem podporujícím zakořeňování.

Následně řízky zasaďte do substrátu, který vytvoříte smícháním rašeliny a perlitu v poměru 1:1. Výsledek je důležité přikrýt fólií, aby došlo ke zvýšení vzdušné vlhkosti. Takto připravené řízky můžete uchovávat v pokojové teplotě. Jakmile dojde k úplnému prokořenění řízků, můžete je přesunout do květináčů.

TIP: Vytvořte si zajímavé kombinace letniček na vašem balkoně. Zjistěte, s čím kombinovat muškáty, aby výsledek fungoval. 

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu