+420 730 235 493

Listová zelenina

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 15. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Už podle názvu můžeme tvrdit, že jde o zeleninu s konzumními listy. Listová zelenina jako taková, ma množství nesporných výhod pro naše zdraví. Prospívá kostem, zubům, srdci a v neposlední řadě i zraku.

Listová zelenina

Proto neváhejte a dopestujte si vlastní druhy listové zeleniny na zahradě, či balkoně. Patří sem salát, rukola, špenát, polníček, šťáv a jiné.

Salát patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínů, kyseliny listové a také patří mezi zeleninu s krátkým vegetačním obdobím. To znamená, že od výsevu po sklizeň uběhnou jen 2 měsíce a můžete se těšit z krásných svěžích hlávek.

Druhy listové zeleninyVyžaduje to však i péči. Bez dostatečné výživy v půdě a závlahy budou hlávky mdlé a hořké. Za jednu sezónu můžete sesbírat úrodu 3 - 4 krát, ale jen za předpokladu závlahy.

 

Vyberte si z nabídky semen listové zeleniny

 

Je mnoho odrůd. Některé vytvářejí listy a některé hlávky. Mnozí si neumíme představit život bez listového salátu i jiných listů a někteří upřednostní raději slaninu nebo maso. Je to však velmi dobře stravitelná potravina, která se výborně s hlavním jídlem kombinuje. Dokonce na talíři dokáže být atraktivní i vzhledově.

Špenát si také dokážete vypěstovat 3x za sezónu. Vyzkoušeli jste už špenát novozélandský? Chuťově se neliší od klasického špenátu, spíše vzhledově. Je to vyšší rostlina s velkými zelenými listy. Zachycuje se ještě před kvetením. Dá se použít v čerstvém stavu, ale i dušený a často se mixuje a mrazí.

Věděli jste, že to není vlastně špenát, ale čtyřbok rozložitý? Jeho pěstováním dosáhnete mnohem větší hmotu zelených listů a semena, která nasbíráte můžete uschovat a vysévat i 5 let.

Věříme, že jsme Vás přesvědčili o pěstování listové zeleniny, protože po ředkvičkách, hrášku a časných bramborách právě zůstalo prázdné místo, kde můžete vysít salát, špenát, rukolu.

Semena novozélandského špenátu před výsevem namočte na 2 dny do vody. Urychlíte tím klíčení. Vyzkoušejte také odrůdy salátu: Dubáček, salát římský, Král Máje.

Tyto rostliny nezabírají mnoho místa, dají se vypěstovat i v truhlících na parapetu a balkoně. Musíte však dbát na zálivku. V nádobě kořenový systém prosychá více než ve volné půdě.

S oblibou si na nich pochutnávají i hlemýždi a slimáci, proto věnujte pozornost i těmto malým tvorům a zamezte přístupu k rostlinám ať už pomocí rostlin, které dokáží mírně eliminovat výskyt škůdců (např. aksamitníku) nebo vsaďte na staré osvědčené skořápky z vajíček, granule nebo pivo v nádobě.

Tip: Doplňte svou zahradu nebo balkon i popínavými druhy zeleniny.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Tykev YELLOWBOYS F1, bal. 3 g