+420 730 235 493

Zimní květiny na balkon

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. listopadu 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Parapety v zimě nemusí být prázdné. I v podzimním a zimním období dokážete vytvořit zajímavé kompozice, které nahradí letničky a muškáty. Ty sice ještě vzhledem k teplému podzimu mnohde bohatě kvetou, je však čas je zazimovat a nádoby připravit pro podzim a zimu.

Zimní květiny

Nejdůležitější jsou ovšem samotné nádoby. Klasický tenký plast pro zimní výsadbu není vhodný. Kořeny trvalek lehce promrznou a plast nedokáže navázat vodu a vláhu. Vhodným materiálem je keramika, beton, terakota, dřevo, nebo pokud plast, tak tvrzený a s vnitřními vložkami.

Také je třeba tyto nádoby vhodně uchytit na parapetní desce. Pokud nemáte kovové držáky, které zabraňují sesuvu, vymyslete vhodné ukotvení nebo alespoň závaží, které vložíte do nádob. Na dně nádoby to může být štěrk, kámen nebo mezi rostlinami dekorativní kameny, oblázky.

Není nutné vysazovat všude jen vřesy a vřesovce. Kromě těchto trvalek, které upřednostňují kyselé ph, se mohou vysazovat tyto rostliny: heuchera - dlužicha, vinca - barvínek, helleborus - čemeřice, Muehlenbeckia, calocephalus – stříbrný drátek, gaulthéria, hedera - břečťan, okrasné trávy carex – ostřice, imperata a nízké kostravy / festuca.

Své poslání mají rovněž čistec - stachys, astry - aster, okrasný kel, skalní růže - sempervivum a rozchodníky - sedm různých druhů, zejména ty nižší.Květiny na zimní balkon a terasu

Z dřevin jsou to určitě pieris, skimmia, leucothoe, brslen, hebe, drobné jehličnany, kosodřeviny a jalovce, skalník, cesmína a mahonie. Vše záleží na velikosti nádob.

Mnohé nádoby můžete mít před vchodem do domu, na terase i balkoně a během celého roku mohou vypadat hezky a reprezentativně. Vysadíte-li si tyto nádoby na začátku podzimu, nepřipravíte se o nádherný pohled vybarvování některých druhů změnami teplot a působením slunečných dnů.

Před Vánocemi dozdobte nádoby větvičkami jehličnanů, doplňte světýlka na baterku nebo led svíčky a drobné ozdoby. Jako výplň můžete zvolit mech, listí nebo sisal. Pokud jsou nádoby dostatečně velké, vnitřek nádoby můžete vystlat jutovým pytlem. Dokonce můžete nádoby do této jutoviny, pytloviny, či jiných látek obalit a uvázat kolem nich stužky a mašle.

Nezapomínejte na pravidelnou zálivku během dnů, kdy nemrzne a bezprostředně po výsadbě. Některé rostliny jako calocephalus budou efektní i dlouho do jara svým samotným vzhledem, i když zimu nepřežijí. Jako převis určitě zvolte břečťan různých druhů. Zajímavé jsou právě drobnolisté kultivary, panašované nebo i dlouhé výhonky barvínku.

Nebojte se experimentovat. I jednoduchá výsadba udělá své.

TIP: Inspirujte se i dalšími vhodnými rostlinami, které dodají vašemu zimnímu balkonu či terase barvu a zútulní jej. Přečtěte si článek o rostlinách na balkoně v zimě nebo o pěstování a zimování rostlin na balkoně.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu