+420 730 235 493

listopadu 2021

Péče o květiny v zimě

Autor: Ing. Adriána Francová 3. listopadu 2021 Žádné komentáře

Zimní období je charakteristické minimem kvetoucích rostlin. Ty, co jste přenesly ze zahrady a terasy do bytu, nadále potřebují péči a specifické podmínky, které zajistí příjemné prožití a odpočinek do jara. Nadále Vás těší svěží zelenou barvou, případně panašované kultivary pestrými listy.

Péče o květiny v zimě

V bytě je v zimě tepleji než obvykle, neboť i nám zimní období rychleji ubíhá v příjemném teplém prostředí. Ne všem rostlinám však vyhovují vysoké teploty kolem 22 - 25°C.

Jsou rostliny, které v zimě vyžadují absolutní odpočinek v podobě minimální zálivky a nižších teplot. Takto přezimují hořcový stromeček (Solanum rantonnetii resp. Lycianthes rantonnetii), olovník (Plumbago auriculata), muškáty  (Pelargonium), fuchsie (Fuchsia), oleandry (Nerinum oleander). Postačuje jim teplota kolem 5-10°C. Vánoční kaktus (Schlumbergera) vyžaduje před obdobím kvetení několikaměsíční období bez zálivky a chladné podmínky, aby právě v období Vánoc vykvetl do krásy.

Pokud podlehnete kráse vánoční růže (Euphorbia pulcherrima) vězte, že když ji přenesete do teplého bytu, v krátkém čase přijde rostlina o veškeré listy. Vyžaduje hodně světla a chlad. V prodejnách je obyčejně prodávána levně, ve velkém množství, často je prolita, dokonce napadena houbovými chorobami. Pokud se Vám líbí, umístěte ji jen krátkodobě jako kvetoucí dekoraci na prostřený vánoční stůl. Jinak ji pěstujte v chladné místnosti, na chodbě s nízkou zálivkou. Je to trvalka, ne jednorázová vánoční dekorace.

Květiny, které během celého roku pěstujete v bytě, jsou zvyklé i na zimní období v teple. Je však třeba dodržovat pravidelnou zálivku a znát jednotlivé rostliny a jejich požadavky na množství vody. Na parapetech se daří violkám (Saintpaulia) - vyžaduje zálivku do misky, když proschne substrát, tchýniným jazykům (Sansevieria) - vyžaduje teplo a sucho, lopatkovcům (Spathiphyllum) - vyžaduje zálivku až když proschne substrát a spíše sucho než vlhko, orchidejím, jasmínu pokojovému (Stephanotis), které se zalévají jednou za týden. Ve větších nádobách v blízkosti okna umísťujte palmy, dracény a juky. Rostlin je mnohem více, každý pěstuje něco jiného. S něčím máte zkušenosti, některé rostliny pěstujete poprvé.

Zde je několik zásad, které je třeba dodržet :Rostliny na terase

V zimě nepřihnojujte, výjimkou jsou kvetoucí rostliny, kterým dopřejte hnojivo střídmě a optimálně

Větrejte, ale nezpůsobujte průvan

Dopřejte jim maximum světla

Zalévejte podle teploty prostředí, ve kterém rostliny pěstujete, případně dle požadavků jednotlivých druhů

Listy otírejte od prachu, popřípadě druhy k tomu určené můžete osprchovat

Mírně opadávání listů je v zimním období běžným jevem

Kontrolujte výskyt škůdců a chorob

V případě výskytu rostlinu izolujte od ostatních a ošetřete

Rostliny minimálně přenášejte

Přezimování muškátů v bytě

Muškáty i jiné balkonové rostliny vyžadují péči podle toho, v jakých podmínkách je pěstujete. Pokud jsou vystaveny vyšším teplotám kolem 20 ° C, je nutné je také pravidelně a více zalévat. Rostliny pěstované v chladu nevyžadují vydatnou zálivku.

Je nedostatek slunce, proto by měly být umístěny v těsné blízkosti okna. Nadměrný opad listů je běžným jevem zejména po přenesení rostlin z vnějších podmínek do bytu. Rostliny se tím přizpůsobují novým podmínkám. Shazují listy a tím snižují odpařovací plochu. Nebojte se, ve většině případů s přicházejícím příznivým obdobím začnou růst nové.

Dávejte však pozor na větrání během mrazů. Když odcházíte z domu či bytu, zkontrolujte okna, nejen kvůli zlodějům, ale i kvůli rostlinám. Mnohé by několikadenní mrazivé dny u okna nepřežily. Také se může zdát, že rostliny jsou vytáhlejší, slabší.

Pravidelně je otáčejte, umístěte je na okno, snižte teplotu. Pravidelně kontrolujte výskyt škůdců. Smutnice v substrátu nejsou nebezpečné, ale nepříjemné. Zmenšete intenzitu zalévání, případně zkontrolujte substrát. Na oleandru a datuře si všímejte třásněnky a včas se je snažte likvidovat. Echeverie a jiné tlustice pěstujte v chladnějších podmínkách a méně zalévejte. Pokud se vytáhnou za světlem, na jaře je zasaďte níže do substrátu.

Pokud v bytě nemáte dostatek místa na uskladnění a přezimování všech balkónových rostlin, můžete je přenést k známým do sklepa nebo jednoduše muškáty nepřezimovávat a každoročně si kupovat nové. Nějaké druhy však přežijí cca 4 - 5 měsíců s 2 - 3 zálivkami i ve sklepě bez světla. Jde zejména o muškáty, verbeny, sanvitálie (oba druhy se dají přezimovat podobně jako muškát) či opadavé dřeviny pěstované v nádobách.

TIP: I v bytě se můžete věnovat pěstování rostlin. Třeba i takových, které mají i využití pro naše zdraví. Přečtěte si článek o pěstování rýmovníku nebo o tom, jak pěstovat aloe vera.

Pěstování orchidejí v bytě

Autor: Ing. Adriána Francová 2. listopadu 2021 Žádné komentáře

Orchideje jsou stále moderní a žádané interiérové rostliny v domácnosti. Už podle názvu se zdá, že jsou ušlechtilé a náročné na pěstování, ale není to tak. Našli si oblibu u mnoha pěstitelů a staly se tak populární, že je obdivují po celém světě.

Pěstování orchidejí v bytě

Nejznámější jsou asi druhy Phalaenopsis. Vy je ještě nepěstujete ? Bojíte se, že to nezvládnete ? V deseti krocích Vám ukážeme, že to náročné není a zvládnete to.

Kvalitní nákup je první a zároveň nejdůležitější krok

Mnohé obchodní řetězce lákají lidi na cenu, kteří pak bezhlavě nakupují rostliny bez kontroly. Mnohokrát se stane, že nakoupíte poškozené, nahnilé, případně rostlinu se škůdcem. V obchodě zkontrolujte substrát, přemokření, škůdce, poškození, vzdušné kořeny, pevnost rostliny v květináči.

Po příchodu domů

Rostlinu nejdříve přizpůsobte aktuálním podmínkám (adaptujte). Platí to zejména v zimním období. Pokud se dá, rostlinu si nechte zabalit do papíru a po příchodu domů ji v papíře nechte 2 hodinky na ne moc teplém místě. Teprve pak se přenese do teplejších prostor.

Výběr místa

Orchidejím vyhovuje světlé místo, západní nebo východní okno se žaluziemi, které jsou prospěšné zejména v letním období. Nevadí jim ani umístění nad radiátorem na parapetu. Pozor však na zimní chladné větrání.Pěstování orchidejí v květináči

Jak zalévat orchidej

Pěstování orchidejí se vyznačuje zejména nízkou zálivkou. Voda by se nikdy neměla dostat do srdíčka, odkud vyrůstají listy. Zalévejte měkkou, odstátou (nebo převařenou vodou, vyhovuje i dešťová). Do každé zálivky přidávejte hnojivo na podporu kvetení. Ne během vegetačního období. Zalijte a přebytečnou vodu odstraňte. Pokud pěstujete orchideje ve speciálních vyvýšených obalech dbejte na to, aby květináč s orchidejí nebyl ponořen ve vodě. A jak často zalévat orchidej? Zalévejte 1x za 2 týdny v zimním období, 1x za týden v letním období.

Teplota a vlhkost

Vyžadují vyšší teploty. Jiné druhy zase vyžadují před květem nižší teplotu na nastartování kvetení. Druhu Phalaenopsis se daří při teplotě cca 20°C, vlhkosti 60 - 70%, nesnášejí průvan, větrání ano. V létě je můžete umístit na terasu nebo balkon, kde nepálí slunce.

Pokud dodržíte tyto základní pěstitelské podmínky, dočkáte se úspěchu a květů.

Vzdušné kořeny

Jsou základním předpokladem zdravé rostliny. Pokud již přerostly květináč, je čas na přesazení. Kořeny mají být zelené, pružné. Není chybou, pokud jsou venku z květináče. Obyčejně se to stává, pokud ji pěstujete v neprůhledné nádobě.

Přesazování orchideje

Pěsazování se uskutečňujte v období, kdy orchidej nekvete. Zvolte o něco větší novou a vyčištěnou nádobu, vhodný substrát určený pro orchideje nebo si ho namícháte sami. Poškozené, hnědé vzdušné kořeny odstraníte, s ostatními pracujte opatrně. Nestříhejte je.

Orchidej nekvete, ale tvoří keiky

Může se vám to stát. Je to ideální cesta jak získat identické mladé rostliny. Počkejte však, dokud vytvoří vlastní vzdušné kořínky, jen tak dokážou růst v novém substrátu. Často se stává, že rostliny vytvoří keiky, i kvetou.

Pokud úspěšně pěstujete orchideje a chcete si je rozmnožit, přečtěte si náš článek o rozmnožování orchidejí pomocí keiky.

Bílé potvůrky na listech

pokud najdete něco podobného na listech orchidejí, okamžitě rostlinu izolujte a zvolte postup ochrany. Boj s vlnatkou nebo s červci je často složitý, někdy zdlouhavý, ale ne nemožný. Zejména pokud máte napadených několik rostlin. Napadenou orchidej jemně osprchujte, pokud kvete, odstraňte květiny, neboť mnohdy se škůdce drží právě tam a na stoncích. Rostlinu vyberte ze substrátu, opatrně vysprchujte kořeny. Vydezinfikujte nádobu. Použijte nový substrát a rostlinu postříkejte vhodným chemickým prostředkem proti červcům (nejlépe dva různé přípravky v jednom dnu) a postřik za 7-10 dnů opakujte a pravidelně kontrolujte.

Vrásčité listy bez pevnosti a pružnosti

Takové listy se vyskytují zejména tehdy, pokud nedodržujete výše uvedené pěstitelské podmínky zalévání. Nejčastěji se však vyskytují v době, kdy si rostlinku donesete domů. Mnozí prodejci, nevědí, jak se dané rostliny pěstují a zalévají a každý druhý den je po otevření květinářství preventivně zalijí. Čili prvotní příčinou je nadbytek vody, která může později vést k úhynu rostliny, nebo se projevuje při změnách v zálivce. Jedno období zaléváte pravidelně, podle plánu a pak měsíc dva, zapomenete.

TIP: Věděli jste, že existují i zahradní druhy orchidejí? Ty by vám v bytových podmínkách vydržely zřejmě jen krátce, neboť jsou určeny k pěstování v zahradách. Pokud vás toto téma zaujalo, přečtěte si článek o pěstování zahradních orchidejí.

Zahrada v listopadu

Autor: Ing. Adriána Francová 1. listopadu 2021 Žádné komentáře

Podzim je téměř na konci, a přestože po ní následuje zima, první týdny nemusí být až tak špatné. Tyto dny nás bude provázet těžká jarní mlha, málo slunce a přízemní mrazíky. Objevit se může ovšem i slunečný den nebo silný vítr, který zcela setřese listí ze stromů. Stále je to příznivé období na dokončení zazimování rostlin nebo přípravu půdy na jarní výsevy.

Zahrada v listopadu

Okrasná zahrada v listopadu

Na záhonech vynikají okrasné dřeviny s barevnými plody, okrasné trávy, vřesy a chryzantémy, které musíme pravidelně přikrývat, pokud je chceme mít dlouhé období hezké.

Dominantou zahrady jsou majestátní jehličnany jako solitéry nebo vysazeny v živých plotech, stálezelené keře a keře ozdobné kůrou. Je to vhodné období na množství práce, proto Vám nabízíme důležitý přehled toho nejdůležitějšího, aby zahrada byla krásná i po zimě.

- Ukončete výsadbu opadavých dřevinOkrasná zahrada v listopadu

- Před zamrznutím půdy zavlažte stálezelené dřeviny a jehličnany, zejména vysazené v běžném roce a na podzim

- Můžete stále vysazovat jarní cibuloviny

- Letní cibuloviny a hlízy na začátku měsíce vyjměte z půdy a uskladněte vyčištěné na místech bez mrazů

- Z chodníků a trávníků odstraňujte a vyhrabujte listí

- Během silnějších mrazů nestoupejte zbytečně na trávník

- Po opadu listů si připravte odřezky z okrasných dřevin na množení

- Uskladněte nářadí, nádoby, květináče, substrát a nepoužitou kůru

- Pravidelně kontrolujte uskladněné hlízy květin a cibule

- Zazimované květiny v nádobách podle potřeby zavlažujte

- Semena letniček a trvalek uskladněte na suché a chladné místo

- Některé z nich připravte na stratifikaci

- Chraňte před mrazem různé nátěry, barvy a laky

- Očistěte všechny záhony od zbytků letniček

- Svažte okrasné trávy a ochraňte je tak před vymrznutím

- Choulostivé druhy skalniček a trvalek zakryjte chvojím

 

Do poloviny měsíce můžete ještě vysazovat růže, které pak i nakopcujte

 

- Pokud trávník ještě roste, naposled ho posekejte na výšku 4 cm

- Nejvyšší čas zazimovat vodní rostliny

- Ze záhonů seberte všechny plastiky, keramické sochy a květináče

- Rostliny, které zůstávají na terasách a balkonech, obalte bublinkovou fólií, jutovým pytlem, slámou

- Můžete začít s přípravou na přirychlování cibulovin

Zeleninová zahrada v listopadu

Možná trochu zpustla a je vidět jen půda, která vynikne zejména tehdy, pokud je bez plevele. Můžete tam ponechat kapustu růžičkovou a dokončit to, co jste nestihli minulý měsíc.

- Začátkem měsíce ukončete sklizeň zeleniny, kterou jste nestihli sesbírat v říjnu

- Záhony s přezimující zeleninou kontrolujte a podle potřeby ošetřete

- Připravte pažitku na zimní rychlení

- Sesbírejte kopr a jinou zeleninu pěstovány v srpnu

- Porýčujte volné záhony, zarýčujte rostliny na zelené hnojení

- Hnojte hnojem a kompostem

- Očistěte a uskladněte pracovní nářadí a pomůcky do zahrady

- Zakryjte pařeniště

- Zrušte fóliovníky

- Po sklizni ve skleníku půdu pohnojte, zavlažte a porýčujte

- Pravidelně kontrolujte uskladněnou zeleninu

- Do nádob můžete vysadit zeleninu a bylinky pěstované pro nať a umístit je v kuchyni

- Semena a cibulky pro jarní výsev uskladněte na suché a chladné místoZeleninová zahrada v listopadu

- Hnojiva a chemii, postřiky chraňte před mrazy v dobře uzavíratelných nádobách na místě mimo dosah dětí

- Zbytky ze zahrady dávejte na kompost, případně drťte

- Kompost nakypřete, zalijte vodou

- Dokud nemrzne, vysaďte podzimní česnek, který v severnějších lokalitách přikryjte listím a větvemi

Jak uskladnit mrkev

Mrkev a petržel byly během celého období v půdě a je to i přirozený způsob přezimování ve sklepích a skladech, v místech, kde nemrzne. Dobře se uskladňují ve vlhkém písku, kde jednotlivě naskládáné rady přesypete pískem. Pokud máte dostatek prostoru, zvolte vysoké nádoby a vědra a mrkev pokladejte do spirály tak, aby se navzájem nedotýkaly. Bude méně hnít.

Stejně můžete uskladnit petržel a pórek. Můžete vyzkoušet i balení do novin nebo jednotlivé vrstvy mrkve překrývejte novinami a vrstvěte na sebe. Uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolujte.

Kedlubny a celery se uskladňují tak, že je vyberete z půdy, necháte trochu přesušit a očistíte je od zeminy a poškozených listů. Část listů jim ponechte. Kořeny položte do vlhkého písku nebo rašeliny. Dlouhodobě si zachovají svou svěžest. Pokud máte hodně zeleniny a málo skladovacích prostor, zkuste část zeleniny očistit a vytvořit si balíčky do mrazáku. Porcovanou zeleninu použijete v zimním období na omáčky a polévky.


Už teď můžete začít přemýšlet o tom, jaké nové druhy zeleniny vyzkoušíte pěstovat v příští sezóně


Pokud chcete ještě na záhonech ponechat salát, stačí jej na noc přikrýt textilií nebo větvemi z jehličnanů. A i během chladnějších dnů si tak pochutnáte na křupavé listové zelenině plné vitamínů. Salát nelze dlouhodobě skladovat, proto na záhoně vydrží déle. V tomto období na zahradě zůstávají listy křenu a rebarbora pomalu zatahuje. Nakopcujte místo, kde vyrůstá a uvadlé listy odstraňte. Na záhonech můžete ponechat růžičkovou kapustu a cibuli sibiřskou, kterým nevadí ani sníh a mráz. Podstatou pěkné zeleninové zahrady je odstranit všechny plevele, rajčata nebo jejich torza, půdu překopat, zrýt, případně pohnojit, aby si v zimním období dostatečně odpočinula a byla připravena na jarní výsevy.

Listopadová ovocná zahrada

Ovocný sad je téměř bez listí, a proto je více vidět co je třeba ještě dokončit.

- Připravte si odřezky z drobného ovoce na rozmnožování

- Vysazujte ovocné stromy až do konce listopadu - do trvalého zamrznutí půdy

- Zavlažujte a odplevelte mísy kolem kmenů stromů

- Chraňte kmen před okusování, například pletivem

- Opravte ploty v ovocném sadu, zejména ty, které jsou v blízkosti lesa

- Zkontrolujte ve skladech a sklepích uskladněné bedýnky s ovocem, včas odstraňte poškozené a shnilé

Doufáme, že listopadové tipy vám pomohly před příchodem zimy ukončit všechny potřebné práce a pomalu se můžete připravit na prosinec. Pro jistotu si zkontrolujte, zda jste stihli všechny práce na zahradě v říjnu.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Lobelia ´Hot® Bavaria´  / Lobelka, K7