+420 730 235 493

července 2021

Letní řez ovocných dřevin

Autor: Ing. Adriána Francová, Rostlinky.cz 15. července 2021 Žádné komentáře

Po sklizni je důležité zejména na peckovinách provést letní řez. Prosvětlíte korunu a také zabezpečíte úrodu v následujícím roce. Provádí se na švestkách, meruňkách i broskvích.

Letní řez ovocných stromů

Odstraňují se odrozené výhonky a také ty, které se pod váhou plodů stromu poškodili a zlomili. Dále se odstraňují vlky a výhony vyrostlé do středu koruny, které ji zbytečně zahušťují. Tím strom prosvětlíte a zamezíte tak i vyššímu výskytu chorob a škůdců. Strom dále nebude tvořit hustý obrost, na němž lze jen velmi těžko očekávat úrodu. Upravený strom řezem působí vždy upraveně a zdravě.


Aktuální nabídka ovocných dřevin z našeho eshopu


Při větších větvích používejte pilku. Na menší větve postačí nůžky. Velké rány můžete potřít voskem. Řez musí být proveden do konce září, aby rány vyzrály a nebyla možnost vymrznutí pletiv a následně poškození celého stromu.Letní řez ovocných dřevin

Letní řez meruněk, broskví

Srpnový řez je známý zejména pro broskve a meruňky, kdy se větve zkrátí o 1/3. Pozastavíte tak bohatý růst výhonků.

Letní řez jabloní

Letní řez se provádí méně na jádrovinách. Neplatí to však na jabloních pěstovaných jako štíhlé vřeteno. V tomto případě se řez provádí od srpna do září. Pokud jste si všimli letorostu nad plody, ten můžete zkrátit. Strom tak dodá sílu plodům a ne do tvorby výhonků a letorostům za plody. Plody jsou pak větší, lépe vybarvené, jelikož mají i více světla a zároveň netrpí tolik houbovými onemocněními, které je typické pro přehuštěné koruny díky množství listů.

Letní řez proveďte i na ostružinách. Mladé neplodící výhonky zkraťte na polovinu. Pokud jich je hodně vyberte nejsilnější a ostatní odstraňte odspodu. Ostružiník by měl být pěstován na konstrukci nejen pro ušetření místa a lepší ošetřování, ale i pro estetický vzhled a lepší sběr plodů. Na jedné rostlině ponechte maximálně 6 silných prutů.

Podrobnější popis řezu jednotlivých dřevin během roku najdete v článku řez ovocných dřevin.

TIP: Řez potřebují kromě ovocných stromů i živé ploty. Více se dozvíte v článku o tvarování živého plotu.

Stříhání živého plotu

Autor: Ing. Adriána Francová 14. července 2021 Žádné komentáře

Řez patří k péči o jakékoliv výsadby. Pokud jste se rozhodli pro volně rostoucí živý plot, řez aplikujte podle vysazených druhů. Konec července a zejména srpen je vhodné období na řez a stříhání živých plotů a zajímavých solitérních rostlin, zejména z jehličnatých dřevin.

Stříhání živého plotu

Před stříháním dopřejte dřevinám dostatečně velkou a pravidelnou závlahu a nezapomínejte na ni ani po řezu. Snažte se řezat během zamračeného dne.

Podmínkou kvalitního řezu kromě termínu jsou i dostatečně ostré nůžky a kvalitní nářadí, které nejsou znečištěné nebo kontaminované chorobou nebo škůdcem po předchozím stříhání napadených dřevin.

Dřeviny nikdy v tomto letním období neřežte hluboko do dřeva. K tomu je určeno jarní období.

Kdy stříhat živý plot

V prvních letech života po výsadbě je řez častý, aby se keře zahustily, rozdělily. Listnaté druhy se stříhají i 3x do roka v období vegetačního klidu, v červnu a jednou koncem července nebo začátkem srpna.


Aktuální nabídka rostlin na živé ploty


Na jaře kvetoucí listnaté keře se stříhají po odkvětu, to je zhruba v květnu až červnu. Jedná se zejména o zlatý déšť (Forsythia intermedia), tavolník van Houtteův (Spiraea van Houtteii), kdoulovec (Chaenomeles japonica), tamaryšek (Tamarix), šeřík (Syringa vulgaris).

Kdy stříhat živý plotHluboký řez aplikujte vysloveně jen tehdy, pokud se jedná o starý živý plot, který potřebujete zmladit a podpořit mladé výhony ze starého kmene. Dřeviny kvetoucí v létě (komule, tavolníky, ibišky a pustoryl) se stříhají v zimě až v předjaří (konec února až do března, dokud nezačnou rašit).


Vytvořte si živý plot z okrasných keřů


Střižené živé ploty se musí udržovat, stříhat pravidelně a správně již od mladého věku, abyste dokázali vytvořit opravdu hustou a rovnou stěnu nebo plot.

Kdy se stříhají jehličnany

Jehličnany se stříhají minimálně. Odstraňují se jen nepěkně rostoucí větve, čili se jedná spíše o kosmetickou, estetickou úpravu.

Jehličnany v střiženém živém plotě, například túje, se stříhají až po dosažení požadované výšky.

Pokud plánujete živý plot ve výši 2 metry, túje seřízněte, až když dosáhnou výšky 2 metry. Pokud chcete plot nižší, seřízněte níže. Živé ploty z jehličnanů tvarujte pouze na podzim nebo v předjaří.

Používají se speciální plotové nůžky nebo křovinořezy. Dbejte na to, aby byly stěny šikmé a aby byl živý plot dolů o 20 - 50 cm širší než nahoře.

Smrk je třeba řezat opatrně. Pokud se Vám to nepodaří, chybu už těžko napravíte a i to bude na plotě vidět. Nikdy neřežte do dřeva, ale řežte v období růstu mladých výhonků.

Počítejte s množstvím rostlinného odpadu v podobě větví a listů. Řez se provádí na jaře, v létě a koncem léta. Platí to zejména pro jilm, habr, buk, ptačí zob, zimostráz. Stálezelené keře upravujte od září až do prvních mrazů.

Tvarování dřevin

Kromě těchto klasických tvarů můžete vyzkoušet i tvarování dřevin do koule, jehlanu, spirál a čtverců. Ideální je na to použít zimostráz, brslen. Tyto dřeviny můžete tvarovat a stříhat už od května, kdy uvidíte první výhonky.

Pokud si na to netroufáte, můžete použít různé předlohy vyhotovené z pletiva. Mnohé jiné tvary v podobě ptáků a králíčci se dají běžně zakoupit v zahradnických potřebách. Stačí je navléknout na keře, ponechat je tam během celého roku a sestřihávat jen přerostlé výhonky. Konstrukce celá přeroste a už se neodstraňuje z keře.

Ze zimostrázu dokážete vytvořit různě velká zvířata a koule, které nemusí být umístěny a vysazeny pouze v pravidelných zahradách. Případně rovnou sestříhané části jehličnanu v rohu můžete osvěžit střapatou korunou nebo dřevinou tvarovanou do koule.

Zde je návod na tvarovací řez do spirály:

- rostlina musí být alespoň jeden metr vysoká

- musí mít rovný a pevný kmen

- na kužel oviňte provaz v plánované podobě odspodu na vrchol

- krátkými nůžkami stříhejte podle provazu odspodu nahoru

- v dalších letech obnovujte spirálu pravidelným řezem.

 

Návod jak vytvořit zajíčka ze zimostrázu:

- na dostatečně velký keř natáhněte pletivo s malými oky

- vytvarujte ho do tvaru zajíčka nebo jiného zvířátka

- pro začátek si zvolte jednoduchý tvar

- ostříhejte vše co přečnívá přes pletivo

- odstraňte hrubé větve, abyste podpořili růst mladých výhonků ze středu

- pravidelně stříhejte a tvarujte.

Dáváte přednost spíše klasickému nebo volně rostoucímu živému plotu? Zkuste například jedlý živý plot nebo se inspirujte dalšími dřevinami z naší nabídky, spolu s jejich návodem na pěstování.

Drobné ovoce pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 13. července 2021 Žádné komentáře

Drobné ovoce - jako každá rostlina - vyžaduje jistou péči abychom se dočkali bohaté úrody. Množství a kvalita úrody na ovocných keřích je závislá na kvalitě pěstitelského prostředí, výživy a samozřejmě ji přímo ovlivňuje i správný řez.

Drobné ovoce pěstování

Řez drobného ovoce

Často se stává, že vezmeme do rukou nůžky a hurá do zahrady stříhat větvičky, když je jaro. A tímto nepromyšleným tahem, jedním střihem odstraníte letošní úrodu. Ne všechny dřeviny kvetou a plodí na jednoletých výhonech. Nabízíme Vám praktický přehled o drobných keřích ovoce a základních střizích, abyste úrodu podpořily a neoberali se o ni.

Řez malin

Jak pěstovat drobné ovoceMaliny - známe jednou rodící a dvakrát rodící. Maliny je třeba vystříhat na jaře, kdy je jisté, které výhony jsou staré, porozeny a suché. Maliny rodí na dvouletých výhonech.


Nabídka malin v našem eshopu


Dvakrát ročně rodící maliny se nestříhají celé, jelikož rodí již v prvním roce a ve druhém roce tytéž výhony zajišťují rodivosť, ale níže na rostlině, ne na koncích. Porozené koncové výhonky se mohou po sklizni odstřihnout.

Přečtěte si článek o pěstování malin.

Řez angreštu

Angrešt rodí na jednoletém dřevě, proto je důležité odstranit loňské výhony před pučením, nejpozději v březnu. V pozdějším věku je třeba zmlazení. Ponechte na rostlině 3 - 4 základní větve a ostatní odřízněte od báze.


Ani chutné angrešty nechybějí v našem sortimentu drobného ovoce


Pokud pěstujete méně tradiční goji goji - není náročná na pěstování. Vyhovuje jí standardní zemina v zahradě, nic speciálního. Jelikož jde o velmi kvalitní méně známý ovocný druh s množstvím vitamínů a zdraví prospěšných látek, k dosažení úrody zvolte aspoň dvě rostliny. Pro rychlou rodivosť je třeba vysadit alespoň 3-letý keř a věnovat se mu. Nejprve je nutné vytvořit jakoby kmen az něj vycházející větve. Pro plodivost je důležitý řez na jaře, nejpozději začátkem června. Zvolte dostatečný prostor, slunce, vlhkou, propustnou půdu s dostatkem humusu a pH 8.

Více na toto téma najdete v našem podrobnějším návodu na pěstování goji.

... a co jahody?

Jahody - vyžadují správnou výsadbu, slunce až polostín, sazenice nesázejte na stejné místo, kde již byly jahody pěstovány. Srdíčka jahodových sazenic musí být zasazeny nad zemí. Nezapomeňte na zalévání, hnojení, odstraňování dceřiných  odnoží, které mateřskou rostlinu vyčerpávají. Můžete je použít na nové výsadby. Také jim odstraňujte suché a poškozené listy a kontrolujte případné škůdce a nemoce. Mají rádi prokopán, odplevelený substrát.

Na našem blogu najdete vše o pěstování jahod.

Tip: Přečtěte si také článek o řezu rybízu.

Pěstování v nádobě

Autor: Ing. Adriána Francová 12. července 2021 Žádné komentáře

Toto téma bude aktuální zejména pro ty, kteří nemají možnost pěstovat ovoce v zahradě. Drobné ovoce si můžete klidně vypěstovat i v nádobě. A to nejen angrešt a rybíz, vyzkoušejte jakékoliv ovoce, které se stane součástí Vašeho balkonu na několik let.

Pěstování v nádobě - drobné ovoce

Ve velké nádobě nebo dřevěné vysoké bedýnce vypěstujete i maliny, ostružiny, dokonce borůvky, brusinky a jahody.

Popínavým druhům, které vytvářejí vysoké výhonky, pomozte oporou a vyvazováním. Borůvky pěstujte v čisté rašelině a ve velké nádobě.

Zimolez kamčatský, obdoba borůvky, nevyžaduje pěstování v kyselé půdě. Vysazujte však vhodné kultivary a zvolte i vhodného opylovače a vysazujte minimálně 2 kusy.

Maliny na balkon

Maliny vysaďte ty, které rodí jednou za sezónu. Vhodné jsou odrůdy Polka, Medea.Drobné ovoce balkon

Josta- kříženec angreštu a černého rybízu roste poměrně bujně, takže v nádobě bude vypadat už neesteticky. Sáhněte raději po kmínku černého rybízu s velkými plody.


Aktuální nabídka drobného ovoce


Pokud se zajímáte o pěstování kiwi, vyberte si samosprašný kultivar s kompaktnějším růstem a menšími plody. Nejčastěji se pěstují v nádobách jahody. Můžete je pěstovat v nádobách jako muškáty.

Nezapomeňte na fakt, že rostliny pěstované v nádobách jsou odkázány výhradně na Vás, co se týká zálivky. Kořeny rychleji prosychají a nádoba nedokáže navázat dostatek vláhy do budoucna.


Vyzkoušejte i netradiční druhy ovoce


V nádobě se dobře daří i fíkovníku, který pak na zimu musíte zabezpečit před mrazy a dlouhotrvajícím chladem a přemístit je do chladné místnosti bytu nebo sklepa. Ve venkovních podmínkách, zejména v jižních oblastech Moravy a na chráněném místě bez problémů přežije i zimu. Pokud jste již vyzkoušeli jeho pěstování a rostlina i přinesla úrodu, ale měla jen zelené nekonzumovatelné plody, je to tím, že plody nestihli dozrát z nedostatku slunce. Čili i chráněná poloha musí být dostatečně slunečná, aby plody do podzimu dozrály.

Slunný balkon je ideální pro pěstování citrusových rostlin. Také je nezapomeňte před prvními mrazy ochránit nebo hned přenést do příznivějších bytových podmínek.

Opylení musíte často zajistit ručně pomocí štětce, protože květiny kvetou krátce a ne vždy se k nim dostanou včely. Platí to zejména při pěstování v zasklených lodžiích nebo na vyšším patře.

Tip: Přečtěte si podrobný návod jak pěstovat borůvky v kontejnerech.

Péče o popínavé rostliny

Autor: Ing. Adriána Francová 9. července 2021 Žádné komentáře

Tak jako žádná rostlina v naší zahradě, ani popínavky nebudou růst a prosperovat bez našeho přičinění. Vyžadují péči stejně jako jiné rostliny, co se týká zálivky, vhodného místa k výsadbě a také speciální péči podle ročního období. Také je dokážou napadnout choroby a škůdci, proto si musíte všímat i první příznaky a včas zakročit.

Péče o popínavé rostliny

Během léta je nejdůležitější zálivka, zejména pro rostliny vysazeny v nádobách a mladé právě vysazené rostliny vyžadují vyšší zálivku než starší rostliny. Během horkých letních dnů, je nejdůležitější.

Zalévejte brzy ráno nebo večer, odstátou vodou, s vhodným hnojivem, které se však nepřidává do každé zálivky. Nepolévejte na listy a květy, ale soustřeďte vodu ke kořenům a kolem kmínku. Více rostlinám, které jsou vysázeny v řadě by bylo vhodnější vytvořit kapkovou závlahu. Ušetříte tak množství vody, čas i finanční náklady za vodu a rostliny budou mít vždy vláhu jakou potřebují. Před samotnou výsadbou zapracujte ke kořenům kvalitní substrát nebo kompost.

Péče o popínavky podle ročního období

Jarní péče

- řez plaménků dle skupinyJak pečovat o popínavé rostliny

- výsadba popínavých rostlin cca od dubna

- odstraňování suchých a poškozených výhonů

- zalévání a hnojení

- vyvazování výhonů popínavek

- sledování škůdců, zejména zelené mšice

- výsadba do nádob

- odebírání měkkých výhonů na zakořeňování (vistárie)

- ochrana rostlin proti slimákům

- výsev letničkových popínavek (lichořeřišnice, povijnice, hrachor)

- koncem jara je vysazujte k opoře nebo do nádob



Kompletní sortiment popínavých rostlin z našeho eshopu


Letní péče

- odstraňování výhonů, které rostou nekontrolovaně nebo jsou neestetické

- odstraňování odkvetlých a suchých květů

- pravidelná zálivka a hnojení

- odebírejte polodřevnaté odřezky na zakořenění

- kontrolujte mulč

- vyvazujte výhonky ke konstrukci

- aplikujte postřiky proti chorobám a škůdcům

- zkracujte vistárie

Podzimní péče

- pravidelná zálivka

- vysazování popínavých rostlin, zejména plaménky, růže

- sběr semen jednoletých popínavých rostlinPopínavky péče

- odstraňování odumřelých letniček

- koncem podzimu nakupit mulčovací materiál k rostlinám, a zejména ke kořenové části

- kontrola vyvázaných výhonů

- odstraňování suchých a poškozených květů a listů

- citlivé druhy třeba přenést do skleníků a pařenišť, případně do bytu

- nakopcujte růže

- hnojte hnojivem s vyšším obsahem draslíku, na vyzrávání pletiv

Zimní péče

- během dní, kdy nemrzne zalévejte

- kontrolujte výhony a jejich upevnění ke konstrukci

- v případě velkého množství sněhu, setřeste sníh z popínavých rostlin, ale velmi opatrně

- dokud není trvale zmrzlá půda, mohou se rostliny i vysazovat

- citlivější a mladé rostliny zazimujte vhodným obalem a mulčem

- stratifikujte semena, která musí projít chladem

- koncem zimy můžete rozmnožovat popínavky potápěním

Věříme, že při dodržení těchto zásad, budou vaše popínavky ozdobou zahrady, pergoly nebo zdi.

Tip: Přečtěte si kompletní návod na pěstování popínavých rostlin

Letnění rostlin na balkoně a terase

Autor: Ing. Adriána Francová 8. července 2021 Žádné komentáře

Léto je příjemným obdobím, těšíme se z množství světla, slunce, tepla, kvetoucích rostlin v zahradě i na balkoně. Kromě prázdninového období je to vhodný čas na inovaci interiéru, a proto je nutné, abyste své interiérové rostliny vynesli ven na vzduch. Nedělejte to však jen během úprav na Vašem bytě nebo během malování.

Péče o květy - letnení

Rostlinám vyhovuje i venkovní prostředí, pokud jim zvolíte vhodné podmínky. Balkon je ideální, když na něj nepraží slunce. Mnoha rostlinám vyhovuje i to, ovšem jen za předpokladu bohaté a pravidelné zálivky.

Letnění pokojovek

Letnění pokojovekLetnit můžete kaktusy, sukulenty, palmy, citrusy a jiné středomořské stromky a pokojové rostliny, malé i velké. Kromě toho, že se jim bude dařit venku, je můžete umístit i pod koruny stromů. Pokud zmoknou, nevadí jim to, příjemný a kyselý déšť jim vyhovuje. Kaktusy takovou sprchu uvítají právě zejména během léta.

S letněním začněte na jaře co nejdříve, aby si rostliny zvykly na nové podmínky. Ideální je začít již od teploty 18 ° C - 20 ° C. Dbejte na to, aby se rostlinám nepřehřívaly kořeny. Nádoby ukládejte ještě do větší nádoby, nejlépe z kameniny, betonu nebo keramiky.


Prohlédněte si sortiment rostlin na balkon


Rostliny umístěte na podobná místa, než měli v bytě. Ty, kterým vyhovuje polostín až stín, umístěte na stinné místo bez přímého slunce, které by mohlo listy spálit. Rostliny milující slunce umístěte na slunce, ale ne na celodenní.

Péče o květinyv létě

Nezapomínejte na hnojení a zalévání, nejlépe odstátou nebo dešťovou vodou. Rostliny, na které nikdy nenaprší, občas poroste nebo ponořte do kbelíku s vodou. Oleandry vodu milují, proto jim dejte hluboké podmisky a do nich vodu pravidelně dolévejte. Rostliny v nádobách zalévejte brzy ráno nebo večer, kdy už nepálí slunce.

Totéž platí io rosení a sprchování. V opačném případě spálíte listy. Abyste během sprchování ve vaně neměli vanu plnou substrátu, zabalte nádobu do igelitky a zavažte, vodu stříkejte na listy. Ne všechny rostliny jsou však vhodné pro sprchování. Rostliny, které na terase nebo balkóně letní - juky, dracény, palmy nebo jiné rostliny s pevnějšími okrasnými listy jsou vhodné pro sprchování a rosení. Rostliny s měkkými, plstnatými listy nejsou vhodné pro sprchování. Správná zálivka je taková, když voda proteče až do podmisky a substrát je vlhký. Přebytečnou vodu slijte.

Stínění rostliny jistě ocení. Odvděčí se Vám krásnými a svěžími listy během celého léta a ty kvetoucí budou kvést až do podzimu. Letněním se rozumí i vysazení některých jinak běžně pěstovaných rostlin v nádobách, do půdy. Jen je nezapomeňte na podzim opět s kořenovým balem přesadit do nádoby a zazimovat nebo umístit v bytě.

Tip: Přečtěte si článek o pěstování rostlin v samozavlažovacích nádobách.

Jak zachránit buxus

Autor: Adriána Francová 7. července 2021 Žádné komentáře

Zimostráz (Buxus) je stálezelený dekorativní keř s drobnými lesklými listy. Pěstuje se v živých plotech, v nádobách i jako solitérní keř. Výborně zvládá řez a působí celoročně dekorativně. Oblíbené jsou střihy do tvaru koule nebo kužele. Dobře snáší i slunce i polostín.

Jak zachránit buxus

Kromě všech pozitivních vlastností je tu přece jen jedna negativní. Tyto dřeviny jsou v posledním období často napadány invazivním Zavíječem zimostrázovým. Porost se samozřejmě i po napadení dá zachránit. Záleží na míře poškození, množství housenek atd. Představme si však tohoto škůdce.

Zavíječ zimostrázový (Cydalima perspectalis) pochází z Asie. Na Moravě se objevil kolem roku 2015 a od té doby způsobuje problémy na zimostrázech, případně brslenech. Je to zelená housenka s černými pásy, později motýl bílé nebo světle hnědé barvy. Motýli pak dále kladou vajíčka i na vzdálenějších místech a takto se rozšiřuje po okolí.Jak zničit zavíječe zimostrázového

Pokud na zimostrázu objevíte pavučinu, je již ve fázi zakuklení. Velmi důležité je však kontrolovat porosty od začátku sezóny. Zavíječ klade vajíčka na spodní stranu listů. Z nich se vyvinou larvy. Zavíječ v příznivém roce může založit až 3 generace od dubna do září.

Jak zničit zavíječe zimostrázového

Nejdůležitější je včas zaregistrovat výskyt housenek, které začínají požírat keř od jeho nitra. Pravidelně kontrolujte rozhrnutím keře do stran možný výskyt housenek, případně kontrolujte i výskyt nakladených vajíček.

Existují chemické postřiky, kterým můžete zničit housenky a motýly. Není však účinný proti vajíčkům.

Zavíječ dokáže přezimovat uvnitř keře a proces se opakuje. Pokud by přišly několikadenní mrazivé dny, je tu šance, že by se celá generace zničila. Bohužel zimy v posledním období jsou mírné a to zavíječi vyhovuje.

Jak jsme zmínili, požírat začínají od středu keře a končí na vrcholových výhoncích. Napadená rostlina postupně ztrácí svůj lesk listů, působí suše, zvadle. Listy jsou zakousnuté, uvnitř je trus housenek a zejména pavučiny. Nejeden živý plot dokáže množství housenek doslova ze dne na den zlikvidovat. Proto je třeba pravidelně souvislé plochy kontrolovat. Je však třeba začít v první fázi. Pokud uvidíte na horní části keře pavučinku, celý keř opatrně rozevřete a podívejte se do nitra. Celou dřevinu pořádně vystříkejte proudem vody pomocí hadice, čím bude tlak vody silnější, tím lépe. Vyplavené housenky je třeba ihned zneškodnit.


Zimostráz a jiné stálezelené keře najdete také v našem eshopu


Po uschnutí dřeviny od vody za teplého a suchého počasí aplikujte postřik Karate Zeon 5 CS, Decis AL, Dimilin 48 SC nebo můžete vyzkoušet Lepinox Plus. Jelikož jsou listy zimostrázu ochráněny voskovou vrstvou, je třeba použít také smáčedlo. Např. AGROVITA.

Po postřiku je vhodné podpořit vitalitu rostliny hojným zavlažováním a přihnojením.

Postřik je třeba aplikovat na porost vícekrát a pravidelně již po prvním výskytu. Ideální je kombinovat 2 různé kontaktní postřiky.

Věříme, že i když zavíječ dokáže napáchat hodně škod, nezanevřete na tento stálezelený keř, který právě v zimním období a brzy na jaře, dokáže celkovou kompozici v zahradě dotvořit svými svěžími listy.

Tip: Přečtěte si také článek o hnědnutí tújí a péči o takto napadené rostliny.

Chodníčky a výsadba kolem nich

Autor: Ing. Adriána Francová 6. července 2021 Žádné komentáře

Určitě jste si už kladli otázku, jak vyřešit samotné chodníky v zahradě, které Vám usnadní pochůzku zahradou i během nepříznivých dní. Chodníky patří po stavbě domu a drobných staveb mezi důležité práce, které jsou většinou trvalou záležitostí. Proto výběr materiálů, tvar, linii důkladně zvažte.

Výsadba kolem chodníku

Pokud již máte tyto práce za sebou, je zde další práce, která vás čeká - výsadba kolem nich. Samotnému výběru rostlin bychom měli věnovat stejnou pozornost jako výstavbě chodníku, jinak se může stát, že budeme nevhodně zvolené rostliny přesazovat, příliš často zastřihovat a celkově jim věnovat více péče než je třeba.

Rostliny kolem chodníku

Pokud jste si zvolili v zahradě nášlapné kameny, můžete je ukládat přímo do trávníku, nebo kolem nich vysadit nízké půdopokryvné rostlinky a skalničky. Jako rostliny mezi nášlapné kameny můžete použít rozchodníky, které rychle vyplní prostory mezi nimi.Rostliny kolem chodníku


Vytvořte si lemující záhon ze skalniček


Pokud jste zvolili zámkovou dlažbu, pravděpodobně jste použili i obrubníky, které mohou těsně sousedit s úzkým prostorem volné plochy, která je jako stvořená na záhon nízkých trvalek, které budou chodník lemovat. Ideální jsou levandule, nízké okrasné trávy.

Trávník a úzká plocha nejdou dohromady, protože úzké a roztříštěné plochy se velmi těžko udržují. Určitě vsaďte na kvetoucí trvalky, které vás obdarují během celého léta květy. Kromě zmíněné levandule jsou vhodné floxy, rozrazily, krásnoočká, rozchodníky, astry.

Pokud máte rádi pravidelnost a přísně upravené zahrady střihem, vysaďte zimostráz nebo brslen, rostliny určené k lemům a nízkým plotům. Výborně se stříhají, udržují, i když rostou pomaleji. Zejména zimostráz.

Co tak krása v přenosných nádobách

Stejně se dají upravit i schody. Chodit po nich pak bude opravdu zážitek. Minimalizujete tak množství betonové nebo jiné pevné plochy množstvím rostlin v jejich blízkosti. Jemně přesahující až na nášlapnou plochu není problémem. Všechny rostliny se dají sestříhat, upravit a usměrnit jejich růst a zahrada bude vypadat v každém ročním období jinak.

Pokud máte rádi rostliny a dřeviny v nádobách, chodník nebo schody můžete zkrášlit stejnými nádobami a střiženými dřevinami do tvarů koule, kužele nebo do nich vysaďte bylinky. Vše se samozřejmě odvíjí od stanoviště. Bylinky preferují slunné stanoviště.

Tip: Pokud se chystáte na výsadbu kolem chodníku použít právě skalničky nebo prostě zakládáte skalku, přečtěte si návod na pěstování skalniček.

Hosta pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 5. července 2021 Žádné komentáře

Máte na zahradě temný a prázdný kout, ve kterém nic neroste, protože tam slunce svítí jen po určitou hodinu přes den? Není to tragédie. Existuje množství rostlin, kterým se právě daří v polostínu až stínu a na slunci nejsou životaschopné.

Hosta pěstování

Také patří mezi trvalky a jde zejména o druhy okrasné listem. V nich opravdu poznáte variabilnost zelené barvy a kombinaci se žlutou, bílou nebo růžovou. Dokonce modrolisté kultivary dodají prostoru zcela jiný tvar a světlost.

Funkie pěstování

Funkie Hosty BohyškyMezi atraktivní patří funkie (Hosta). Tyto zajímavé trvalky pocházejí z Japonska, ale již více než dvě století jsou známé i v Evropě, kam se rozšířily z anglických zahrad.


Hosty z našeho sortimentu


Hosté se výborně daří právě na stinných stanovištích, ačkoliv například žltolisté kultivary snesou několik hodin slunečního záření. Výhodou je, že svými listy pokryjí celou plochu a tím nedají šanci plevelům.Platí zde však, že dosažení tohoto efektu potřebuje svůj čas a trvá to několik let.

Základní barvou je zelená, ale známé jsou i modré až tyrkysové kultivary, panašované, s bílým nebo žlutým lemováním. Listy mají úzké, široké, srdčité, oválné a kromě listů mnohé nádherně voní. Zejména bíle připomínají vůni lilii.

Od jara do podzimu vás těší listy, v létě se rozvinou květy a pak listy zežloutnou a zatáhnou se. Na místě zůstane prázdné místo, které mnohým nevyhovuje. Proto v jejich blízkosti vysaďte okrasný keř do stínu, který bude mít celoroční efekt a jarní cibuloviny pro časný jarní efekt.

Funkie vysazujeme do běžné zahradní zeminy, nemají žádné speciální požadavky a nevyžadují ani hnojení, dokonce se obejdou i bez přesazování. Uvítají spíše vlhký substrát a neměly by se pěstovat v úplně vysušené půdě. Právě s vlhkostí půdy by v stinné části zahrady neměl být problém. Snesou i mrazivé počasí, ale v případě silného mrazu by se měly zakrýt například chvojím.

Věříme, že jsme vás inspirovali a možná právě funkiemi zaplníte stinné místo ve své zahradě. Podívejte se také na náš aktuální sortiment:


Vyberte si z trvalek vhodných do stínu


Tip: Přečtěte si také o dalších rostlinách vhodných do stínu.

Stévie pěstování

Autor: Ing. Adriána Francová 2. července 2021 Žádné komentáře

Na změnu životního stylu a stravování není nikdy pozdě. Totéž platí pro pěstování stévie a dalších bylinek, které můžete použít do jídla, nápojů a dezertů.

Stévie pěstování

Mezi méně známou, ale v poslední době velmi atraktivní a záhadnou bylinku patří stévie cukrová(Stevia rebaudiana), která je sladší než bílý cukr a tedy i cukrová řepa.

Snadno se pěstuje, může se pravidelně a vícekrát do roka stříhat a sbírá se kvetoucí nať a listy, které se suší nebo se používají čerstvé na přípravu nápojů a čajů, dokonce na přípravu zákusků. Je výborná pro diabetiky a urychluje hojení ran, hojí štípnutí, zlepšuje trávení a pomůže i při ústní hygieně.Stévie bylinka

 

Stévie z nabídky našeho eshopu

 

Její sladkost je závislá na pěstitelských podmínkách. Sušené lístky jsou sladší než čerstvé. Její všestranné účinky již objevili staří Indiáni, kteří ji nazývali sladká bylina.

Zkuste si ji vypěstovat v zahradě a vyzkoušet její účinky. Kromě toho získáte zajímavou okrasnou rostlinu do zahrady. Pěstování stévie není vůbec obtížné.

Zdravé bylinky

Pokud to se svým novým životním stylem myslíte vážně, poohlédněte se i po jiných zdravých bylinkách. K tomu Vám na úvod postačí bylinky ze zahrádky a jejich přímé použití v kuchyni a při grilování. Kromě výjimečné chuti zažijete opravdu zajímavé chvíle při jejich používání a kombinování.

Výjimečnou chuť mají například pažitka, řeřicha, petrželka, dobromysl nebo oregano, tymián, mateřídouška, šalvěj, saturejka, rozmarýn, lípie sladká (Aztécký cukr), máta, bazalka.

Výše zmíněné určitě ještě nejsou všechny, ale je jich mnoho a každá z nich je charakteristická svou vůní a použitím. Některé použijete na nápoje, jiné na maso a ryby, do koláčů a na zdobení, do těstovin, na chléb a grilovanou zeleninu či do salátu.

 

Vyberte si i z kompletní nabídky semen bylinek nebo bio semen

 

Nenáročné a vytrvalé

Postačí jim samostatný bylinkový nebo smíšený trvalkový záhon, bylinková spirála, dokonce i nádoby. Dařit se jim bude i v chudších půdách, bez hnojení, na přímém slunci nebo v mírném polostínu. Pokud je chcete pěstovat v nádobě, pozor na přelití.

Tip: Pokud se staráte o svou minizahrádku na balkoně, určitě si přečtěte, jak pěstovat rajčata na balkoně.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu