+420 730 235 493

května 2021

Rozmnožování orchidejí pomocí Keiki

Autor: Ing. Adriána Francová 17. května 2021 Žádné komentáře

Orchidej je velmi vděčná exotická pokojová rostlina, která si našla své místo ve více domech a bytech. Rozmnožování semeny je velmi složitý proces a v domácích podmínkách je téměř nemožný. Je tu však možnost získat mladou rostlinku pomocí Keiki - výhonku, který vyrostl na mateřské rostlině.

Orchidej rozmnožování

Rozmnožování orchidejí

Množení orchideje

Pokud orchidej nekvete, zpravidla tvoří Keiki a to je příležitost pro Vás. Je však velmi důležité vědět, kdy je z rostliny odebírat. Keiki je vhodné na výsadbu, pokud má již vytvořené své vlastní vzdušné kořeny.

Tyto Keiki ještě nejsou vhodné pro výsadbu, proto je ponecháme na mateřské rostlině až do období, kdy vytvoří vzdušné kořeny.

Množení orchideje postup

Výhonek - Keiki odstřihneme z mateřské rostliny.

Připravíme si vhodnou, nejlépe průsvitnou, nádobu na pěstování orchidejí, substrát pro orchidej a nový výhonek vysadíme.

Mírně zalijeme a ponecháme na teplém a světlém místě.

Orchidej Keiki

Přejeme vám mnoho pěstitelských úspěchů a ty nejkrásnější květiny, které budou lahodit každému oku!

TIP: Kromě rostlin, které nás potěší svými květinami, často pěstujeme v domácnosti i rostliny, ze kterých máme užitek. V dalším článku se dočtete více o pěstování aloe vera.

Přilákejte do zahrady opylovače

Autor: Ing. Adriána Francová 17. května 2021 Žádné komentáře

Co mají společné jahody, hrášek a jablka? Možná jsou na první pohled zcela odlišné. Ani na jedněch bychom si však nepochutnali, pokud by se o opylení květů nepostaral drobný hmyz. Pokud ho přilákáme do svých zahrádek, nebudeme se muset obávat toho, že deštivé počasí sníží naše šance na bohatou úrodu.

Přilákejte do zahrady opylovače

Jak přilákat opylovače do zahrady

Čmeláci

I když jsou na pohled zavalití, čmeláci jsou v opylování skutečnými rekordmany. Za nektarem vylétávají ze svých skrýší v čase i nečase. Neúnavně pročesávají ve svém okolí kvítek po kvítku a při hledání dobroty nevědomky opylují květiny, které nám přinášejí úrodu. Říká se o nich, že jsou pilnější než domestikované včelky žijící v úlech.

Pojmout ve své zahrádce malou kolonii čmeláků není složité. Stačí jim jen v časném jaru podstrčit na stinné místo dřevěný čmelník a vyčkat, dokud ho některá ze samiček hledající úkryt objeví. Potrvá několik týdnů, dokud odchová první generaci dělnic a čmelník začne žít svým tajemným životem. Po celou sezónu z něj budou vylétávat usilovné dělnice, aby  nakrmily nové potomky a když přijde pozdní podzim, všichni se vytratí a přežijí pouze královny, zahrabané hluboko v zemi.Opylovače v zahradě

Jak vypadá čmelník? Je to malá dřevěná bedýnka o rozměrech přibližně 25 x 30 x 15 centimetrů, která je uvnitř vyplněna mechem, hoblinami, surovou vlnou nebo bavlnou. Vletový otvor o průměru 15 - 20 milimetrů je při zemi. Aby imitoval opuštěné myší hnízdo, uvnitř něj navazuje přibližně půlmetrová hadice či trubka. Udělá ho každý šikovný kutil.

Včely Samotářky

Zatímco čmeláci tvoří malé rodiny, včelky samotářky spoléhají při zachování rodu jen na sebe. Každý rok naplní některý z drobných otvorů několika buňkami, z nichž se v příští sezóně vylíhnou další pracovité včeličky.

Abyste je přilákali do své zahrady, stačí skutečně málo. Svazek bambusových trubek nebo dřevěné poleno s navrtanými otvory s průměry od 3 do 10 milimetrů. Že včelky našly své nové útočiště, zjistíte v průběhu sezóny jednoduše. Některé z dírek budou uzavřeny hlínou, jiné voskem, pryskyřicí nebo pilinami. Každý druh používá své vlastní materiály a má jiné načasování kladení vajíček. Od jara do pozdního podzimu lze pozorovat, jak se volné otvory zaplňují a od následujícího jara uvidíte, jak se mladé včelky vykousávají ven.

V čem jsou samotářky takové úžasné? Neodletí z Vaší zahrady, ani kdyby na blízku bylo rozkvetlé pole se zlatožlutými květy. Zůstávají věrné svému rodišti.


Inspirujte se i loukou plnou květin nebo použijte kvetoucí trvalky


Nektar po celý rok

V málokteré zahrádce se však najde tolik druhů kvetoucí zeleniny a ovoce, aby měli čmeláci a samotářky postaráno o nektar na celou sezónu. Proto při ozdobné výsadbě dbáme na to, abychom sáhli po květech, které přímo překypují nektarem. Jsou to obvykle ty, které mají drobnější kvítky v bohatých soukvětích, které nás těší po celou sezónu.

Dostatek nektaru zajistí výsadba papulek (Antirrhinum majus), nehtíků (Calendura officinalis), krasuliek (Cosmos bipinnatus), petrklíčů (Primula), železníků (Verbena), slunečnic (Helianthus), šalvějí (Salvia officinalis), rudbekií (Rudbeckia), cínie (Zinnia) a plamenek (Phlox).

Tip: Přečtěte si také jak si založit květinovou louku.

Liliochvostec vs mnohokvět

Autor: Ing. Adriána Francová 14. května 2021 Žádné komentáře

Obě patří mezi dominantní trvalky a jejich názvy jsou často zaměňovány. Přečtěte si jak je od sebe rozeznáte a jaké jsou rozdíly v jejich pěstování.

 Liliochvostec vs mnohokvět

Liliochvostec pěstování

Liliochvostec (Eremurus) je trsovitá trvalka pocházející z Asie. Vytváří mohutné bezlisté květní stonky a každý z nich tvoří hustý klas hvězdnicovitých bílých, růžových nebo žlutých květů s nápadnými tyčinkami, které jsou vyhledávány včelami a motýly. Liliochvostec a mnohokvět rozdíl

Pro bohaté kvetení potřebují studenou zimu, která navodí kvetení. Mladí jedinci jsou však citliví na mráz. Vyžaduje suché, propustné půdy, pěstování na plném slunci v trvalkovém záhoně.


Vyberte si liliochvostec z nabídky eshopu


Na podzim je nutné je nastlat kompostem, ale kořenovou hlavu nechat volnou. Rozmnožují se dělením trsů po odkvětu.

Mnohokvět pěstování

Mnohokvět (Kniphofia), nazývaná i Kleopatřina jehla, je oddenková trvalka pocházející z Afriky. Většinou jsou stálezelené. Existují však i opadavé druhy.

Vytvářejí stejně bezlisté pevné stonky ukončené dlouhými soukvětími klasovitých květů s třásněmi. Květy bývají červené, oranžové, bílé i žluté, a kombinované. Výškou dosahují od 50 -180 cm.


Mnohokvět v naší aktuální nabídce


Rostlině nevyhovuje zimní vlhkost. Citlivé druhy se musí pěstovat s nastýlkou, která jim vyhovuje nebo v chladném skleníku. Vyžaduje hluboké, propustné, sušší půdy na plném slunci nebo v částečném stínu.

Vynikne v trvalkovém záhoně i jako solitéra. Rozmnožuje se dělením trsů brzy na jaře. V době kvetení jsou plné čmeláků, včel a jiného hmyzu.

Pokud chcete přilákat hmyz do zahrady, určitě začněte pěstovat tyto dominantní trvalky, které Vám rozpálí zahradu jako pochodně, které připomínají právě tyto květiny.

Tip: Znáte kamélii a její nároky na pěstování?

Pěstování zeleniny ve stínu

Autor: Ing. Adriána Francová 13. května 2021 Žádné komentáře

Zahrada nám poskytuje relax i užitek. Určitě jste si, že během celého roku se mění a taktéž jsou viditelné i změny během samotného dne a to díky množství světla nebo stínu. Není stín jako stín.

Pěstování zeleniny ve stínu

Je nutné umět ho rozlišovat. Jen tehdy se bude Vašim rostlinám dařit. Pokud si myslíte, že ve stínu se nedá nic pěstovat, mýlíte se. Mnohé rostliny i zelenina pěstovaná ve stínu je kvalitnější a bohatší na vitamíny a šťávu, než pěstovaná na slunci, kde se zbytečně suší a prohřívá.

V první řadě se musíte naučit rozlišovat stíny. Pokud si nejste jisti, vyzkoušejte pěstovat zeleninu v nádobách a podle toho, jak se jí bude dařit, ji přemisťujte ze stínu na slunce a naopak. Pokud zjistíte, že zelenina není životaschopná nebo chřadne, přemístěte ji. Berte to jako experiment.Jakou zeleninu pěstovat ve stínu

Nebudeme se zabývat nyní plodovou zeleninou jako rajčata, dýně, meloun, ty opravdu mají rády slunné stanoviště.

Ale právě takové druhy, které dokážou růst na slunci i ve stínu. Zkuste uhodnout, která z nich Vám bude chutnat více. Ta, která je vystavena více než 7 hodin přímému prudkému slunci, kde se listová plocha přehřívá, půda kolem rychle vysušuje nebo zelenina pěstovaná v polostínu, kde se déle udrží vlhkost a slunce není tak intenzivní? Určitě nemůžeme vyjmenovat všechny druhy zeleniny. Nabízíme Vám však ty nejzákladnější, které dokážete pěstovat i v polostínu, ačkoli předtím, jste si mysleli, že to není vhodné místo a plochu raději vysadili dlužichy, kapradiny a funkie.

Typy stínu:

Polostín - 5 - 6 hodin denně polední sluncebývá nejsilnější. Rostliny nebudou celodenně vystaveny slunci, budou i v polostínu. A to ráno a zbytek dne budou na slunci. Nebudou růst rychle ale stále budou normálně růst. Výhodnější je zalévat brzy ráno. Půda přes noc vychladne, ráno jsou rostliny ve stínu.

Mozaikový stín - způsobený korunami stromů, když už mají listy. Je to lehký, přirozený stín, který rostliny akceptují. Světlo projde přes listy a koruny stromů, není tak prudké. Výsledkem je pouze méně světla.

Plný stín, stín, hluboký stín - způsobený budovami a pevnými body v zahradě, případně hustou kulisou stromů není vhodný na pěstování zeleniny. Pokud se tam slunce nedostane vůbec, není možné vypěstovat zdravé sazenice ani zeleninu. V takovém hlubokém stínu se daří jen několika okrasným rostlinám.


Vyberte si z nabídky sazenic zeleniny nebo ze semen zeleniny v našem eshopu


Zelenina do stínu

Pokud už víte, jaký stín v zahradě máte, můžete se pustit do výsadby zeleninových sazenic nebo i do výsevů. Nyní Vám nabídneme seznam zeleninových druhů, kterým stačí několik hodin slunce na to, aby poskytly kvalitní úrodu i na místě, o kterém jste si doposud mysleli, že je nevhodné pro pěstování.

5 - 6 hodin poledního slunce vystačí pro: brokolici, kapustu, růžičkovou kapustu, zelí, květák

4 - 5 hodin:  pro fazole, mrkev, celer, petržel, pastinák, řepu, hrášek, ředkvičky

3 - 4 hodin: pro rukolu, salát, kapusta, špenát (listy jsou zdravější, nekroutí se, nejsou hořké, prohřáté)

3 hodiny: pro bylinky pro kulinářské vaření a dochucování

2 hodiny:  pro asijské druhy listové zeleniny a salátů. V našich podmínkách se pěstují méně.

Věříme, že jsme Vám pomohli ujasnit si termín stín a také vyřešit takové místo v zahradě například i na pěstování listové zeleniny.

TIP: Česnek jako tradiční zelenina se pěstuje poměrně často. V článku se dočtete více o pěstování česneku, jeho výsadbě a odrůdách.

Popínavky na balkon

Autor: Ing. Adriána Francová 12. května 2021 Žádné komentáře

Balkon není jen o sezení nebo pěstování tří rostlin v malém květináči. Určitě jste viděli v nějakém časopise nebo na internetu plný a bohatý zelený balkon, který sršel energií a svěžestí. Na takový balkón však musíte mít i čas. Zalévat rostliny, případně hnojit, zastiňovat a někdy jim také domlouvat.

Popínavé rostliny na balkon

Ne vždy musí jít o pěstování klasických balkónových druhů jako muškáty, petúnie, begonie ale o bylinky, či pár kusů zeleniny. Zkuste místo rolet a zastínění vytvořit přirozenou zelenou clonu z popínavých rostlin, které vám přinese i plody.Popínavky na balkon

Jde o jednoduché pěstování jednoletých rostlin, které jsou ve vhodných podmínkách schopné vyrůst i do 2 - 3 metrů. Potřebujete jen dostatečně hlubokou nádobu (minimálně 30 cm) a do ní vysejte semena fazole zahradní, okrasné fazole, hrachor vonný, lichořeřišnici nebo povijnici. Všechny tyto rostliny vyžadují oporu. Můžete vytvořit mříž z drátů nebo provázků, případně dřevěnou a kovovou treláž, po níž se budou rychlostí pnout.

Tyto rostliny jsou vhodné na slunné stanoviště. Vzrostlé rostliny Vám poskytnou úchvatné zastíněné místo, kdy se slunce jen přes některé velké listy prodere k Vám. Kromě zelené plochy Vás tyto liány potěší květy od konce jara až do podzimu a dokonce i jedlými plody v případě lichořeřišnice a později i lusky na fazolích. Můžete vysít i hrášek.

Fazole je velmi vděčnou rostlinou. Kvete bílými i červenými květy a tvoří jedlé lusky, které mohou být různé barvy od zelené, červené, strakaté, fialové až černé.


Méně tradiční květiny do truhlíků na balkon z naší nabídky


Povíjnice Vás okouzlí velkými barevnými květy bílé, růžové, fialové barvy.

Jedinou nevýhodou těchto rostlin je, že je musíte vysévat každoročně. Má to však i své výhody. Odpadává nepraktické zazimování v bytě nebo ve sklepích, což u panelákových bytů bývá opravdu problém. Na podzim jednoduše sesbíráte úrodu, strhnete liány a listy a zase na jaře vysejete nové semena.

Rostliny se nepředpěstovávají ale přímo vysévají do nádob. Kromě jednoletých rostlin umíme pěstovat i trvalky.

Náš tip: Doplňte výsadbu na balkoně vhodným jehličnanem v květináči.

Opadavé stromy na živý plot

Autor: Ing. Adriána Francová 11. května 2021 Žádné komentáře

V dnešní moderní době mají mnozí tendenci obehnat se v zahradě vysokou neprůhlednou zdí a tak si zajistit soukromí. Co tak vyzkoušet živý plot, který umí být stejně funkční, s některými druhy i neproniknutelný a navíc během roku variabilní a přírodní?

Opadavé listaté stromy

Dnes Vám představíme nejkrásnější a nejvhodnější dřeviny na opadavý živý plot. I opadavý plot může ochránit a ohraničit zahradu, a to spletí hustých větví během pozdního podzimu a zimy. Některé druhy však své listy ztrácejí až během jarního růstu nových listů, a tím je dřevina zajímavá vybarvováním během celého roku.

Vhodnými druhy jsou buk lesní (Fagus sylvatica), habr obecný (Carpinus betulus) a javor babyka (Acer campestre). Do výsadby můžete zvolit jeden druh nebo klidně zkombinujte i tři druhy. Dřeviny se dobře snášejí, doplňují se a vytváří zajímavý živý plot.Opadavé stromy na živý plot

Na celkový efekt si samozřejmě několik let počkáte, ale výsadba je trvalá a opravdu funkční. Uvedené dřeviny jsou vhodné na stříhané živé ploty. Druhy rostou průměrně rychle.

Roční přírůstek je cca 30 - 40 cm. Raší již brzy na jaře. Listy se na podzim vybarvují do žluta, oranžova, červena až do hněda. Vytvářejí příjemnou kulisu, která zároveň poskytuje úkryt a potravu mnohým ptákům, hmyzu a včelám.

Dřeviny jsou vhodné do moderní zahrady, tak pro lesní zahrady a romantická zákoutí. Nesnášejí sucho, kyselé a chudé půdy. Jsou mrazuvzdorné, dobře odolávají větru a snášejí i prašné městské prostředí.

I živý plot vyžaduje závlahu, ideální je, pokud zabezpečíte kapkovou, která se dá regulovat. Výsadbu proveďte na jaře nebo podzim do trojsponu. Budete překvapeni růstem, vzhledem i celkovou funkčností, i když na tuto krásu si budete muset počkat.


Všechny listnaté stromy z naší nabídky


Z buku a habru umíte vytvořit i stěnu vysokou 4 metry. Dbejte na správnou výživu, stříhání a tento plot bude určitě dominantou Vaší zahrady a navíc bude opravdu přírodní.

Pokud dáváte přednost kvetoucím dřevinám, můžete zvolit kvetoucí živý plot.

Odkvétají cibuloviny - co potom?

Autor: Ing. Adriána Francová 10. května 2021 Žádné komentáře

I když patří měsíc květen mezi nejkrásnější jarní měsíce, je to také období odkvétání některých druhů cibulovin, které v záhoně už nevypadají lákavě a je třeba je nahradit. My vám nyní poradíme jak a čím.

Rozkvetlé cibuloviny

Péče o odkvetlé narcisy, tulipány

Určitě to nezkoušejte tím způsobem, že rostliny vytrháte, nebo jim ostříháte listy. Každá cibulovina potřebuje zatáhnout, čili je nutné počkat na dobu, kdy zežloutnou listy, cibule se uzavře - tedy už nabrala dostatek živin a energie na kvetení příští rok.

Do té doby je nutné rostliny zalévat. Zejména tehdy, pokud je jaro suché. Po zaschnutí by se měly listy a stonky dát jemně odstranit rukou. Cibule je pak vhodné vytáhnout z půdy, nechat přesušit, uskladnit na vzdušném a teplém místě a na podzim opět vysadit. Nebo můžete do stejného místa vysadit letničkové sazenice, které nemají kolovitý kořen.Kvetoucí jarní cibuloviny

Zatažení cibulovin můžete urychlit odstraňováním odkvetlých soukvětí a zároveň i odstraněním semen, které by cibule zbytečně vyčerpávaly. Listy však vždy ponechte, protože cibule potřebuje vytvořit květní základy.

Pokud budete myslet dopředu, na podzim můžete vysadit dvouletky - sazenice, které současně s jarními cibulovinami rozkvetou, a jejich kvetení trvá mnohem déle. Takto zůstane záhon zaplněný i po odkvětu narcisů a tulipánů.

V ideální kombinaci jsou s pomněnkami nebo maceškami. Po zatažení a zežloutnutí cibulovin můžete vysadit na místa po cibulích letničkové sazenice. Například aksamitnice – jsou drobně kvetoucí, vytvářejí kompaktní tvar a jsou žluté a oranžové barvy. Zajímavé jsou také nestařec a sanvitálie. Ty se pěstují především v nádobách, kde vytvářejí pěkné převisy, ale dají se pěstovat i na záhoně, v jeho přední části.

Nezoufejte, ačkoli jarní cibuloviny dokvétají, začne další krásné kvetoucí období jiných rostlin a květin v záhonu. Stačí si jen vybrat a kombinovat. Cibule je dobré po několika letech z půdy vyjmout. Zejména ty, které se nepěstují v košících na cibuloviny, protože mají tendenci zatahovat se hlouběji do země, a tím je ovlivněno i jejich kvetení.

Platí to pro narcisy a tulipány. Vybírají se po zežloutnutí listů a znovu se vysazují na podzim.


Všechny cibuloviny z našeho eshopu *, vyberte si podle vhodného termínu výsadby

* dostupnost jednotlivých druhů se liší podle ročního období vhodného na výsadbu.

TIP: Věděli jste, že také z cibulovin se dá vytvořit nádherný záhon? Přečtěte si článek o tom, jak vytvořit záhon z letních cibulovin, možná se inspirujete.

Kvetoucí stromy na balkoně a terase

Autor: Ing. Adriána Francová 7. května 2021 Žádné komentáře

Toužíte po rozkvetlé zahradě, ale nemůžete si ji dovolit? Váš balkon a terasa je také vhodným místem, kde Vás jaro dokáže přivítat a zaplavit vůní, květy a informací, že zima pominula a blíží se dny, kdy se můžeme těšit z přírody, která se probouzí.

Stromy na balkon

Stromy na balkon

Dřeviny se dají pěstovat i v nádobě. Musíte jim však dopřát čas, na to, aby si tam zvykli, protože popravdě, není to pro ně přirozené. Mají omezené místo, nemohou se rozrůstat a proto je jejich růst zpomalen. Navíc se substrát rychleji prohřívá, ztrácí živiny, rychleji prosychá, ale všechno se to dá zvládnout.Stromy na terasu

Vyžaduje to jen velké nádoby, kvalitní substrát a péči ve větším měřítku než ve volné půdě. Před zimou se tyto dřeviny pěstované v nádobách musí zazimovat, a to přitisknutím k závětrné straně, případně se nádoba vkládá do ještě větší nádoby nebo bedničky, která je vystlaná listím, fólií, slámou či senem.

Dřeviny, které se dají pěstovat v nádobě, nejsou striktně vymezeny. S oblibou se pěstují stromkové převislé formy vrb, moruší, jedlé stromky jako rybíz, angrešt, sloupovité formy ovocných stromů, okrasné třešně, mandle, ruj, magnólie, rododendron, hortenzie a letní šeřík. Určitě Vás napadne mnohem více rostlin, kterými se můžete obklopit.


Sortiment kvetoucích stromů v našem eshopu


Výhodou pěstování v nádobách je to, že můžete dřeviny kdykoliv přemístit do jiného rohu terasy či balkonu a vytvořit tak úplně jinou kompozici. V okolí kmínku dřevin můžete stejně pěstovat nížší druhy letniček, trvalek nebo dvouletek.


Vyberte si iz aktuální nabídky hrnkových rostlin


Pozor však na druhy mající mělký kořenový systém a nemají rádi jakýkoliv zásah do oblasti kořenů. Například magnolie a rododendrony. Navíc vyžadují polostín a pěstování v rašelině.

Rozkvetlá třešeň nebo japonská sakura patří mezi dominantní dřeviny v nádobě zejména během jara. Po odkvětu jsou zajímavé převislým vzhledem a spoustou zelených listů, které jsou opravdu kvalitní a pěkné pouze tehdy, pokud mají všechno to, co rostlina potřebuje. Všímejte si jich. Potřebují více péče než dřeviny vysázené ve volné půdě.

Tip: Přečtěte si také článek jak dosáhnout aby váš balkón kvetl celý rok.

Malá terasa a balkon s jedním stromem

Autor: Ing. Adriána Francová 6. května 2021 Žádné komentáře

Toužíte po dokonalé malé zahradě i na malé ploše balkonu a terasy? V tom případě musíte mít určitě vysazen strom, nejlépe již vyšší na kmínku, který svou korunou poskytne i stín.

Stromy na balkon

Strom na balkon

Vhodnými dřevinami jsou právě druhy, které jsou na kmínku a do výše již růst nebudou. Budou zvětšovat jen svou korunu, která se dá upravovat střihem. Většinu druhů s kulovitou korunou již není nutné ošetřovat řezem, protože vytvářejí kouli přirozeně, bez stříhání. Proto si vyberte konečnou výšku stromu např. 1,5 - 2 metry.Stromy na terasu

Pokud toužíte jen po oživení prostoru, můžete do nádoby vysadit i převislé formy břízy či vrby. Do zastíněného prostředí se hodí i druhy javoru na kmínku s kulovitou korunou a okrasný červený buk.

Na slunce se hodí katalpy, javory se zelenými listy, okrasné třešně a jabloně.

Tip: Podívejte se také na přehled kvetoucích stromů vhodných na balkon a terasu.

Pokud chcete, aby byl strom efektní a během celého roku zelený, vybírejte z jehličnatých a stálezelených druhů. Zajímavé jsou stromkové tvary skalníků, cesmíny, cedrů, modřínů a jiných stříhaných jehličnanů.

Nezapomínejte, že stromy vysazené v nádobě mají omezené podmínky pro růst i přijímání živin a vody a neustále vyžadují Vaši péči.

Kořeny se více přehřívají, je třeba doplňovat živiny nejen ve formě hnojiv, ale také výměnou substrátu. Postupným růstem musíte měnit i nádoby, co se týče velikosti.

Jako podrost můžete vysadit kvetoucí trvalky nebo půdopokryvné rostliny, které vytvoří jemný převis. Na podzim vysaďte jarní cibuloviny, které po zimě balkon výborně rozzáří a provoní.

Rozkvetlá zahrada = šťastná včela

Autor: Adriána Francová 5. května 2021 Žádné komentáře

Známý fyzik Albert Einstein kdysi řekl: "Když umře poslední včela, lidstvu zbývá méně než 5 let života". Pro někoho možná přehnaný výrok, ale bohužel je pravdivý. Právě včely zajišťují to, abychom měli na stromech úrodu a tvořily se semena. V opylování jsou na prvním místě. A právě to opylování má pro lidstvo obrovský význam.

Trvalky pro včely

Můžeme je podpořit a přilákat do zahrady právě správným výběrem trvalek a stromů, které lákají hmyz a zejména včely. Kromě tohoto přínosu získáme i okrasnou zahradu s množstvím rozkvetlých záhonů, kvetoucích od jara až do prvních mrazů. V našem sortimentu najdete množství trvalek, okrasných i ovocných stromů a keřů, které včely přilákají do zahrady.

Včely láká kromě vůně i barva a tvar květu. Včely vidí barevně. Jen červenou barvu vnímají jako šedou až černou, proto je důležité vysazovat rostliny, které mají různé barvy, různou intenzitu vůně a mají odlišný tvar květu.

První krátké přelety včel začínají už při teplotě 10 ° C, hromadné přelety již od 15 ° C. Proto je třeba zajistit kvetoucí rostliny a dřeviny již při těchto teplotách. Vděčné jsou drobné jarní cibuloviny, kvetoucí ovocné stromy a keře a zejména vrby. Mnohé ovocné dřeviny jsou cizosprašné, čili k opylení je potřebný pyl z jiné dřeviny, a opylení zajišťují právě včely. Větrem opylovány jsou například líska, rakytník, ořech i kaštan.Zahrada pro včely

Trvalky pro včely

Ráj pro včely určitě vytvoříte vysazením těchto rodů kvetoucích trvalek: levandule, echinacea, mateřídouška, yzop, Kleopatřina jehla.


Na jaře kvetoucí rostliny a dřeviny: sněženky, bledule, prvosenky, modřence, kosatce, vrba.


V létě a na podzim kvetoucí rostliny: levandule, šalvěj, lichořeřišnice, echinacea, rudbekie, mateřídouška, komule, přísavník,všechny druhy máty a meduňky, Kleopatřina jehla, šanta, kokarda, kopretiny, rozrazil.

I rostliny v trávníku mají pro včely své opodstatnění. Vyskytují se v něm zejména pampelišky, jetel, sedmikrásky, které včely rády navštěvují. Pokud máte prostor, vytvořte jim květinovou louku. Na velkých plochách je ideální, pokud sečete postupně. Ponechte v pásech nebo kruzích určitou vykvetlou část nebo přirozenou louku. V tomto prostoru najde útočiště a potravu více druhů hmyzu a mnohé zde dokončí i svůj vývojový cyklus. Nezapomeňte na vodní prvek, misku s vodou nebo napajedlo. V horkém létě budete překvapeni, kolik návštěvníků se při něm vystřídá.

 

Kromě vypěstovaných květů lze použít i semena lučních květů z naší nabídky


Vhodným doplňkem a dekorací v zahradách je v posledním období domeček pro hmyz. Můžete ho vytvořit z různých kousků dřeva, stébel, mechu a rostlinného materiálu. Umístěte ho na tiché a ničím nerušené místo v zadní části zahrady. Pak můžete jen sledovat, jaký hmyz se v něm usídlí. Ušlechtilá včelí rodina to asi nebude, ale mohou to být včely divoké a jiné druhy včel.

Včely kromě květů potřebují mnohem více. Květy pro včely jako potrava jsou jen jednou z podmínek nezbytných pro jejich existenci. Potřebují i útočiště, domov, zdravou přírodu bez chemických postřiků a herbicidů. Přispějme tedy i my správnou květinovou výsadbou, a kromě včel potěšíme i sebe, svou rodinu, zkrášlíme okolí a zahradu.

TIP: Zaujala vás možnost potěšit sebe i užitečný hmyz? Přečtěte si článek jak úspěšně založit louku z lučních květů.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu