+420 730 235 493

října 2021

Příprava užitkové zahrady na zimu

Autor: Ing. Adriána Francová 14. října 2021 Žádné komentáře

Ačkoli je slunce méně, do trvalého zamrznutí půdy Vám zbývá ještě nějaký čas na to, abyste zahradu připravili na dobu odpočinku a zimy. Je to vhodné období na odplevelení a porýčovaní všech volných ploch po květech a zelenině.

Příprava užitkové zahrady na zimu

Příprava půdy na zimu

Na podzim půda vyžaduje hluboké prokopání. Pokud jste vyseli rostliny pro zelené hnojení, je nutné je posekat a kořenové baly pomocí rýče zpřevracet a nechat v půdě. Bez zeleného hnojení by měla půda do zimy zůstat prázdná, čistá, odplevelená a očištěná od všech kamenů a kořenů. Jen tak bude půda připravena na jaro. Pokud máte kompost a už je v něm vhodně rozložen substrát, můžete použít i ten.Podzimní plody

V tomto období se stále dají vysazovat ovocné stromy a keře. Do předem vykopaných jam můžete použít kompost na spodní část, vysadit stromky, dát k nim oporu a zasypat.

Kořeny většinou bývají již upraveny řezem. Korunku stříhat nemusíte. Dostatečně zalijte. Opory se ke stromům dávají v případě, že vysazujete ve vyšších polohách nebo v severních oblastech Slovenska, či na příliš větrném místě. Pamatujte však na to, že v závětří se stromečkům bude dařit více.

Kolem kmenu ponechte odplevelenou plochu, tzv. mísu, která vám umožní pohodlnější a efektivnější zalévání přímo ke kořenům rostliny, možnost provzdušnění půdy a lepšího hnojení a přístupu ke kmeni.


Inspirujte se nabídkou ovocných dřevin z našeho eshopu


Pokud se Váš sad nachází v blízkosti lesa nebo pole, počítejte s tím, že v případě nespolehlivého oplocení Vám stromky může ohryzat lesní zvěř. Kmen obalte pletivem na stromky a zkontrolujte oplocení. V době bez deště a bez mrazu zalévejte zejména nově vysazené ovocné stromy a keře.

Pokud se na stromech nacházejí ještě listy a vy už chcete mít vše na zimu připravené, opatrně je setřeste a pohrabte. Není na tom nic zvláštního, ačkoli soused se na Vás může dívat a kroutit hlavou. Vy budete mít čistou zahradu a stromy se spíše připraví na zimu.

Na stromech a keřích můžete ponechat několik plodů jako poděkování ptactvu a drobným živočichům za práci na zahrádce, bez kterých byste se neobešli. Ptáci vám zpříjemňovali den téměř celý rok veselým štěbetání. Bohužel pro ně nepřichází právě hostinné období. Pokud necháte část jablek na stromě, potěší se. Nezapomeňte na ptačí krmítka a domky, kde najdou útočiště během nejnepříznivějšího počasí. Pokud máte v zahradě hustou výsadbu keřů nebo živý plot z jehličnanů a k tomu jim přidáte slunečnicová semínka do krmítka, určitě zůstanou u Vás i v zimě. A máte další příčinu vyjít si do zahrady i během nepříznivého zimního počasí.

Pokud na zahradě máte ještě nějakou zeleninu jako mrkev, petržel, pastinák, celer, je nejvyšší čas je vybrat z půdy a uskladnit. Zelenina by měla být vybrána z půdy, kdy je půda alespoň mírně přesušená. Lépe se Vám s ní bude pracovat. Nať neřežte příliš hluboko a uskladňujte ji v písku nebo v novinách, v truhlících, v suchých a větratelných prostorách. Během zimy pravidelně kontrolujte a samozřejmě zpracovávejte.

TIP: Pokud se chystáte na výsadbu ovocných dřevin, přečtěte si například náš článek o tom kdy a jak vysázet ovocné druhy.

Popínavé rostliny - návod na pěstování

Autor: Adriána Francová 13. října 2021 Žádné komentáře

Ještě, dříve, než se začnou vysazovat popínavé rostliny, je třeba vybrat nejvhodnější druhy vzhledem k tomu, zdali, je třeba zakrýt celou plochu nebo přizdobit jen její část. Je potřeba vzít také v úvahu jejich nároky na polohu, půdu a klimatické podmínky, ale i na jejich vzrůstové vlastnosti.

Plamínek rostlina

Důležitým je také způsob uchytávání rostlin na podporu. Některé mají přichytávací kořínky nebo terčíky, jiné zas ovíjivé úponky a p. Většinu popínavých rostlin je třeba alespoň zpočátku usměrňovat, případně vyvazovat. Řežou se jen tehdy, když prorůstají vymezené místo. Některé druhy se mohou vysazovat nad svahy a vysokými terasami, z nichž potom volně visí dolů.


Kompletní sortiment popínavých rostlin z nabídky našeho eshopu


Při pěstování popínavých dřevin u zděných plotů nebo u zdí domů je důležité vysadit rostliny tak, aby jejich kořenový systém byl v dosahu srážkové vody. Břečťan má rád dostatek vláhy. Daří se mu na slunci i ve stínu. Pestrolisté kultivary břečťanu je třeba v zimním období v kořenové oblasti chránit přikrývkou proti mrazu.

Pěstování clematisu

Skutečnými skvosty mezi popínavými rostlinami jsou plaménky. Vysazují se na slunečném místě a pro kořeny se používá nastýlka vhodným materiálem, příp. nižší výsadba, která udržuje kořeny vlhké.Clematis pěstování Nejvhodnějším termínem pro výsadbu plaménků je podzim nebo začátek jara. Kontejnerované rostliny lze vysazovat v jakékoliv části roku, je potřeba jim ale zabezpečit pravidelné zavlažování. Většina plaménků potřebuje světlo a slunce, ale jejich kořeny mají raději chlad, proto se používá nastýlka různým materiálem.

Pokud se plaménky vysadí ke zdi, umístí se asi 30 cm od ní, protože půda pod zdí je všeobecně velmi suchá. Na dno jámy se před sázením doporučuje dát vrstvu kvalitního zahradního kompostu. Stonky nově vysazených plaménků se přivazují k opoře.

Druhy plaménku

Plaménky kvetou v různé době a různé jsou i jejich potřeby na řez.

Podle stříhání se dělí do tří hlavních skupin:

Na jaře kvetoucí plaménky

nevyžadují řez, jen občasné prosvětlení. Clematis alpina (´Columbine´, ´Constance ´, ´Pink Flamingo´, ´Ruby´), Clematis macropetala (´Blue Bird´, ´Lagoon´, ´Markham´s Pink´), Clematis montana (´Rubens´, ´Freda´, ´Mayleen´)

Plaménky kvetoucí na jaře a v létě

hlubší řez několika silnějších ročních výhonů. velkokvěté hybridy: ´Ala- bast´, ´Dr. Ruppel´, ´Duchess of Edimburg´, ´H. F. Young´, ´Kőnigskind´, ´Lasurstern´, ´Nelly Moser´, ´Niobe´, ´Piilu´, ´Snow Queen´, ´The Presiden´, ´Miss Bateman´

Plaménky kvetoucí od poloviny léta

vyžadují hluboký řez. Clematis viticella ´Mary Rose´, ´Black Prince´, ´Comtesse de Bouchaud´, ´Huldine´, ´Venosa Violacea´, Clematis tangutica, Clematis integrifolia a Clematis rehderiana.

Všechny velkokvěté hybridy, které kvetou začátkem léta, patří do druhé skupiny. Do třetí skupiny patří oblíbený plamének tangutský, který se brzy na jaře úplně seřezává.


Vyberte si z nabídky plamínků v našem eshopu


Clematis stříhání

Řez clematisu

obr. 1: Jemný prosvětlovací řez u na jaře kvetoucích druhů

obr. 2: Hlubší řez několika silnějších výhonů u druhů kvetoucích na jaře a v létě

obr. 3: Hluboký řez u druhů kvetoucích od poloviny léta

Řez Vistárií

Zde si můžete prohlédnout aktuální nabídku vistárií

Letní řez vistárie

obr. 1: Po výsadbě zkrátíme hlavní výhon asi 1 metr nad zemí. Boční zkrátíme o něco víc.

Obr. 2: V létě vyvazujeme postranní výhony k nataženým drátům a zkracujeme je na čtyři očka. Zkrácením povzbudíme tvorbu květních pupenů.

Zimní řez vistárie

obr. 3: V zimě zkrátíme hlavní výhon a spodní postranní výhony vyvážeme vodorovně na natažené dráty.

obr. 4: Krátké výhony postranních větví zaštípneme na čtyři očka. Nejspodnější nově vyrašené výhony odstraníme.

Řez vistárie po letech

obr. 5: Postranní větve zkrátíme o třetinu. Horní větve vodorovně upevníme. Hlavní výhon zkrátíme také.

obr. 6: V následujících letech pravidelně seřezáváme postranní výhony v zimním období po odkvětu.

TIP: Přečtěte si také článek o dalších zajímavých popínavkách, kterými můžete vhodně doplnit výsadbu.

Vybíráme hlízy a letní cibuloviny z půdy

Autor: Ing. Adriána Francová 12. října 2021 Žádné komentáře

Konec října a mrazíky jsou předzvěstí přicházející zimy a proto je třeba vybírat z půdy všechny letní hlízy a cibuloviny. Nevadí jim povrchní mráz, ale právě ten, kdy už promrzá půda.

Vybíráme hlízy a letní cibuloviny z půdy

Jak zazimovat mečíky

Všechny mečíky, jiřiny, tygřice a habešské mečíky je nutné z půdy vybrat včas. Hlízy begónií, které jste pěstovali v nádobách, je nutné také uskladnit, seříznout a vybrat z půdy nebo ponechat v nádobách, kde je substrát zcela proschlý. Během slunečných dnů trsy letních cibulovin vykopejte, nechte proschnout a pak odstraňte všechny listy.

Nikdy neskladujte hlízy poškozené, měkké, plesnivé nebo přeseknuté během vykopávání. Plíseň nebo jiné houbové onemocnění, by se rychle přeneslo i na jiné hlízy a cibule. Cibule a hlízy můžete uskladnit v suchých hoblinách, pilinách, v bublinkové fólii ve sklepě, kde neklesá teplota pod 0 ° C. Nemusí mít ani světlo, ani závlahu během celé zimy. Pokud máte množství hlíz, můžete trsy rozdělit.Cibule letních cibulovin

V únoru je zkontrolujte a ponechejte ve sklepě. Všímejte si jen hlízy begónií, které je nutné v tom období vysadit do nádob. Nezapomeňte si všechny trsy označit, neboť gladioly a acidantery jsou velmi podobné, protože patří i do stejné skupiny. Pokud je ještě nepěstujete, na jaře si je můžete zakoupit.


Jaro bude ideální období na obohacení zahrady o nové letní cibuloviny


Pěstují se jednoduše jako jarní cibuloviny, jen je třeba vybírat vždy na podzim z půdy.

To samé platí i pro dosny, některé sasanky, orientální lilie, kalách, kaly a frézie.

Vysazené cibule zornic je nutné také přesadit do nádob a nadále pěstovat v bytě. Letněné cibule na záhonech zesílily, nabraly dostatek živin a určitě i narostly.

V zimním období a začátkem jara se Vám proto odvděčí květy. Lilie není nutné vybírat z půdy, naše zimy přežijí. Náchylné na vlhkost jsou však orientální druhy. Ty proto vyberte do nádob nebo je hned od začátku pěstujte v nádobách.

TIP: Chcete ze svého trávníku udělat na jaře nádhernou louku, plnou barev? Přečtěte si článek o tom jak vytvořit rozkvetlou louku pomocí jarních cibulovin.

Výsadba česneku

Autor: Adriána Francová 11. října 2021 Žádné komentáře

Česnek je zeleninou, bez které se neobejde žádná kuchyně. Cítit ho v plackách, polévce i mase. Vynikající jsou i pomazánky. Je to afrodiziakum a zároveň účinně bojuje proti chřipce. Pokud najdete místo v zahradě, určitě si ho vysaďte.

Výsadba česneku

Pěstování česneku

Není náročný na pěstování a vyhovuje mu téměř každá půda, kromě těžké podmáčené půdy. Česnek se rozděluje podle pěstitelské odrůdy na jarní a podzimní. Podzimní odrůdy můžete vysazovat od konce října do trvalého zamrznutí půdy, podle podmínek i do poloviny prosince. Další rozdělení je z botanického hlediska:

Paličáky - s květným stonkem a pacibulkami. Pokud chcete získat větší stroužky, květní stonky je nutné vylamovat. I z pacibulek získáte česnek. V prvním roce vyrostou kulaté hlávky, které se v druhém roce rozdělí a získáte klasický česnek.

Nepaličák - nevytváří květní stonek a cibule je více složena

Jak vysadit česnek

Vysazuje se do předem připravené, odplevelené a prokopané půdy, čerstvě nehnojené. Ideální po okurkách, košťálovinách a bramborách. Nevhodnými předplodinami jsou luštěniny a cibule. Pravidelným střídáním plodin zamezíte výskytu škůdců a chorob a podpoříte i zdravější růst.

Pozor na mělké výsadby. Česnek vysazujte hluboko 8 - 10 cm do řádků, podle velikosti stroužků. Jednotlivé rozestupy by měly být 10-15 cm od sebe, rady 20 - 30 cm.

Stává se, že česnek do zimy ještě vyroste. Mnozí mají zkušenosti, že to není překážkou, ale nemělo by se to stát. Pravděpodobně se jednalo o mělkou výsadbu. Hrozí omrznutí. Během teplého období během zimy a dostatečných srážek se však tomu mnozí nevyhnou, pokud je česnek vysazený mělce.


Vyberte si z naší aktuální nabídky kuchyňského česneku na podzimní výsadbu


Pokud z nějakého důvodu podzimní výsadbu nestihnete, každý česnek se dá vysadit i na jaře. Většinou to nemá vliv na výši výnosu. Počítejte však s pozdějším sběrem.

Pozor i na okopávání, aby se nepoškodila výsadba. Česnek má první listy křehké. Proto doporučujeme jen prokypření kolem a samozřejmě během května a června mu vyhovuje bohatší zálivka. Pro česnek je důležitá provzdušněná půda alespoň 3x za sezónu.Odrody česneku

České a slovenské odrůdy česneku

V naší nabídce najdete například i tyto vynikající odrůdy:

Lukan

je nepaličák, s velmi ostrou a zároveň příjemnou chutí. Obal je bílý s jemně fialovým nádechem. Výborně se skladuje. V jedné hlavičce může mít 8-17 stroužků.

Vekan

je paličák, s příjemnou ostrou chutí. Obal je šedobílý s výraznými fialovými skvrnami. Skladovatelnost je dobrá, dá se sklízet i za zelena. 8-12 stroužků v hlavičce.

Záhorský II

je nepaličák se širokými listy. Obalové suknice jsou šedobílé. Má dobrou skladovatelnost a ostrou ušlechtilou chuť. V hlavičce se může nacházet 8-15 stroužků.

Mojmír

je slovenská odrůda česneku. Je to nepaličák. Vytváří středně pevné až pevné cibule. Obal je šedobílý, s řídkým výskytem fialových skvrn. Chuť je příjemná, ušlechtilá.

Matúš

je další slovenská odrůda česneku. Je to paličák, který se vyznačuje ostrou, příjemnou chutí. Obalové suknice jsou bílé s fialovými skvrnami a hnědými žilkami.

Neváhejte a využije naši nabídku. Získáte zdravý sadbový materiál. Cena česneku na pultech v obchodních řetězcích stoupá. Pokud máte prostor, dopěstujete si množství česneku na domácí využití. Doma vypěstovaná zelenina chutná nejlépe.

TIP: Přečtěte si jak je třeba postarat se s příchodem podzimu o teplomilnou zeleninu.

Ovocné stromy v okrasné zahradě

Autor: Ing. Adriána Francová 8. října 2021 Žádné komentáře

Je to novější způsob pěstování ovocných druhů přímo na záhoně spolu s okrasnými dřevinami a trvalkami. Osvěží to celkový záhon a plody můžete sklízet z nízkých stromů a keřů přímo při ošetřování trvalek a okrasných trav.

Ovocné stromy v okrasné zahradě

Vhodnými dřevinami na výsadbu do záhonů jsou například broskve. Na jaře krásně kvetou, v létě poskytnou šťavnaté plody a na podzim vybarví své listy do nádherné červené. Výhodou je, že ušetříte prostor, nemusíte manuálně obhospodařovat samostatnou užitkovou část a samozřejmě esteticky zvýšíte hodnotu Vaší zahrady.Ovocné stromy do okrasné zahrady


Krásné kvetoucí broskve nebo prostorově nenáročné zakrslé ovocné stromy jsou vhodné do okrasných záhonů


Každý strom či keř se dá pěstovat i v záhoně mezi trvalkami. Některým se možná nebude líbit opadnutí listí na kamenech či kůře, ale dnešní moderní stroje a vysavače dokážou zázraky i na záhonech. Vaše zahrada již nebude obyčejná, ale zajímavá.

Pěstování ovocných dřevin a keřů vyžaduje alespoň základní odborné znalosti při způsobech ošetřování a péče, stříhání, při aplikaci postřiků a hnojiv. Na malou plochu se snažte soustředit adekvátní množství rostlin, nejdete přece zakládat ovocný sad, ale chcete osvěžit zahradu o plody.

Zajímavé jsou například druhy na kmínku. Nezabírají tolik místa, pod jejich korunkou se dají pěstovat trvalky nebo bylinky. Vhodné jsou moruše převislé na kmínku, stromkový rybíz a angrešt, nízké tvary jabloní a broskví, zimolez kamčatský, borůvky i brusinky a fíkovník.

Altán a pergolu můžete nechat porůst fazolemi, dýní nebo révou, aktinídií nebo ostružinami. Trávník také nemusí zůstat bez květů. Na vyhrazeném místě můžete založit jedlou louku. Vysazením jitrocele, sedmikrásek, pampelišky a podbělu obohatíte salát o množství zelených listů a trávník už nebude fádní. Je to jen na Vás. Možností jak tvořit a zvelebovat zahradu je mnoho. Možná si vyberete právě některou z nich.

TIP: Fíkovník je jedna z rostlin, které jsou vhodné pro pěstování v okrasných záhonech. Přečtěte si více o pěstování fíkovníku.

Co se vyplatí pěstovat v ovocném sadu

Autor: Ing. Adriána Francová 7. října 2021 Žádné komentáře

Samozřejmě v první řadě to, na co máte Vy a Vaši blízcí chuť, co chcete zpracovávat, konzervovat nebo uskladnit na zimu a zároveň vhodné odrůdy podle pěstitelské oblasti.

Domáci sad

Co se vyplatí pěstovat

Někdy však nestačí jen toto. Musíte brát ohled i na velikost pozemku, směr převládajících větrů, orientaci světových stran. Vždy před samotnou koupí ovocného stromku uvažujte o jeho umístění a také o čase, který musíte strávit se samotnou péčí k němu.

Patří sem zálivka, hnojení, řez, probírka plodů, sklizeň ovoce, postřiky. Případně si můžete pořídit osobního zahradníka, který se rád za finanční odměnu o váš soukromý sad postará.Co se vyplatí pěstovat

Pokud máte dostatek volného prostoru pro výsadbu ovocných stromů, dodržujte rozestupy, zvolte výběr podnoží, co se týče rychlosti růstu a výšky koruny v dospělosti, zvolte pěstitelský tvar a v konečném důsledku vybírejte z odrůd podle toho, které Vám například chutnají, které Vám doporučí nebo jsou vhodné do pěstitelské oblasti, ve které se nacházíte.

Říjen je charakteristický výsadbou ovocných stromů a keřů. Můžete vysazovat až do trvalého zamrznutí půdy. Dřeviny budou mít dostatek času na ujmutí se a zakořenění na novém stanovišti. Podzimní období je pro výsadby vhodnější ve všech pěstitelských oblastech kromě příliš chladných a severních oblastí.

Pokud plánujete meruňky a broskve vysazovat na Vysočině, kde je předpoklad mrazů a sněhové pokrývky během dlouhého zimního období, můžete je vysadit i na jaře, kdy pominou nejhorší mrazy. Musíte však zajistit zálivku a vláhu, kterou by jinak získaly vysazením na podzim a v zimním období.

Výhodou podzimního vysazování je i to, že na jaře, když se půda a vzduch pomalu oteplují, probouzejí se postupně i stromy a rychleji vyraší. Po jarní výsadbě jim to trošku trvá a někdy i stromky vyschnou z nedostatečné vláhy

Domácí sad

Správná volba přinese ovoce

V některých případech musíte zvolit i vhodného opylovače. Mnohé druhy jsou samosprašné ale podpora druhé odrůdy, která ve stejném čase kvete, zajistí vyšší výnosy a kvalitnější úrodu.


Základ ovocného sadu tvoří ovocné dřeviny, nezapomeňte ani na drobné ovoce a stále oblíbenější druhy netradičního ovoce


Stromy v ovocném saděPak si můžete vybrat také podle toho, zda chcete plody tvrdé, šťavnaté, zelené, červené, sypké, dužnaté, na konzervování, na přímý konzum.

V malém sadu si můžete dovolit jen menší množství druhů ovocných stromů, případně samosprašné odrůdy nebo sloupovité formy, které nezabírají příliš mnoho místa v korunní části. Počítejte však s nižšími sklizněmi.

Správná agrotechnika a ošetřování má přímý vliv na velikost, kvalitu a množství úrody. Bez závlahy, správného řezu a hnojení to určitě nepůjde.

Proto, pokud máte pochybnosti, nechte si poradit a ptejte se zkušených ovocnářů, dokud si nezabezpečíte dostatek informací alespoň o základní péči o ovocný sad, ze kterého chcete vytěžit maximum.

V dnešní době je množství kultivarů, které se dají pěstovat téměř ve všech pěstitelských oblastech.

Výjimkou jsou mrazové kotliny a extrémně svahové stanoviště s extrémními podmínkami. A také si umíte vybrat z poměrně rezistentních odrůd, kde nemusíte aplikovat tolik chemických postřiků.

TIP: Přečtěte si také článek o opylování ovocných stromů a nezapomeňte při koupi dřevin zohlednit také podnož.

Astry pěstování

Autor: Adriána Francová 6. října 2021 Žádné komentáře

Podlehli jste kráse podzimních aster? Nejsou náročné na pěstování, jsou dekorativní zejména v podzimním období a kvetou do prvních mrazů, kdy již mnohé trvalky odkvetly. Proto jsou tak výjimečné a obohatí každý záhon bohatým kvetením.

Astry pěstování

Podzimní astry

dokvétají spolu s aksamitníky, ostálkami, rudbekiemi a chryzantémami. Najdete je v různé podobě a v různých barvách, i když jejich barevná škála je částečně omezena, přesto rozzáří každý trvalkový záhon. Mohou mít odstíny růžové, purpurové až červené, fialové, modré a bílé.

Milují slunce, během roku dostatek vláhy a propustný výživný substrát. Můžete je najít v nízké i vysoké formě. Patří mezi dlouhověké trvalky, a dokonce se i rychle rozmnožují pomocí semen, či kořenovými výběžky. Jsou výborné pro opylovače.Astry druhy

Astry druhy

Astry najdete v různé podobě. Od nízkých skalkových až po středně vysoké nebo vysoké - dominantní trsy do pozadí záhonu.

Astra nízká

Používají se zejména pro pěstování ve skalce nebo do nádob.

Aster alpinus - hvězdnice alpská, najdete je v různých barvách. Na nízkých stoncích vyniknou nádherné květy, které si zamilujete.

Aster dumosus - astra nízká, křovitá

Vyniknou zejména růžové, bílé a fialové odstíny. Vyznačuje se kompaktním a bohatým kvetením. Hodí se na lemy a výplň záhonu v přední části s rozchodníky a nízkými okrasnými travinami.

Vysoké astry

Ty vyšší než Aster novae - belgii nebo Aster novae-angliae, je nutné každý třetí rok dělit pro vitálnost růstu a tvorbu květů. Také je třeba je vyvazovat, protože jde o vyšší druhy a mohly by se polámat svou vlastní vahou. Dosahují výšky i 1,5 m, proto zvolte i správnou výsadbu do pozadí.

Astra květAster ericoides - vřesovcovitá. Pěstuje se méně často ale zaslouží si obdiv. Nádherná je také na podzim.

A.ericoides 'Snowflurry' Vám doslova vyrazí dech. Bohatý a převislý bochník, obsypaný bílými drobnými květy vynikne v nádobě nebo převislý přes zídce. Vyplní také každou plochu v záhoně. Je nenáročná na podmínky a pěstování, na jaře suché výhonky ostříháte a každoročně od kořene vyžene nové.

Vysoké kultivary např. Prostratum dominují také bílými květy se žlutým středem, dosahuje výšky kolem 1 m.


Astry najdete v nabídce mezi podzimními trvalkami


Kdy sázet astry

Astry v nabídce se prodávají kontejneru, tedy mohou se vysazovat během celého roku kromě trvale zmrzlé půdy. Na jaře po dělení trsů získáte množství trsů na další výsadbu.

Výborně se kombinují s jarními cibulovinami, pozdě raší, a proto mají cibule dostatek prostoru pro růst a také vyniknou.

Později, když jarní cibuloviny odkvetou a zatáhnou se, naplno svou krásu projeví zelené drobné listy aster a v podzimním období květy.

Astry můžete využít i do podzimních kytic a do různých aranžmá. Nízké formy lze pěstovat i v nádobách na balkoně nebo terase, samozřejmě ve velkých nádobách a s oporou můžete pěstovat i vysoké druhy.

TIP: Přečtěte si také článek jak vytvořit záhon z dlouho kvetoucích trvalek.

Sklizeň zeleniny a ovoce

Autor: Ing. Adriána Francová 5. října 2021 Žádné komentáře

Podzimní čas předurčuje ke sběru zeleniny a ovoce. Přichází období, kdy se naplno projeví výsledek naší péče a snahy v užitkové zahradě.

Sklizeň zeleniny a ovoce

Podzimní sklizeň

Sbírají se poslední plody zdravých rajčat, které dozrávají s posledními teplými slunečními dny. Také je nejvyšší čas posbírat papriku. Poslední kusy také dozrávají právě ve fóliovnících a sklenících.

Na záhonech se nachází ještě celer, pastinák, mrkev a petržel, které tento měsíc musíte vykopat, očistit od listů a uskladnit. Na nati si mohou pochutnat králíci. Z natí celeru a petržele si navažte a vysušte dostatečné množství na zimu, část můžete nasekat a dát zmrazit.Podzimní ovoce a zelenina

Mnohým se osvědčilo udělat si i balíčky míchané kořenové zeleniny, kterou očištěnou a nakrájenou namíchejte do kapes a dejte zamrazit. Část můžete vysušit v sušičce a vyrobit si tak domácí "Vegetu" a příchutě do polévek.

Pozdní kedlubny - giganty uskladněte ve sklepích. Uskladnit kořenovou zeleninu můžete zabalenou v novinovém papíře a kartonech, nebo ji popíchat do věder a bedýnek s vlhkým pískem. Sklad zeleniny musí být bez nadměrné vlhkosti a plísní, může být i bez světla.

Ovoce sklizené z podzimních a zimních odrůd jabloní a hrušní vyžaduje pro skladování stejné podmínky. Hrušky vydrží i do února. Některé odrůdy jablek až do dubna.


Odrůdy zimních jabloní najdete také v našem eshopu


Uskladňujte pouze zdravé a tvrdé plody bez poškození. Pokud máte čas a podmínky, můžete nejkrásnější kusy ovoce samostatně zabalit do papíru a uskladnit vyskládáním vedle sebe v truhlících. Vydrží mnohem déle než jablka naskládané na sobě v bedýnce. Takové krásné kousky využijete zejména na vánoční stůl.

Také posbírejte všechny plody malin 2x rodících odrůd. Mnohdy se stává, že i pod slabou sněhovou pokrývkou najdete nějaké plody malin.


Podívejte se na naši kompletní nabídku na podzimní výsadbu ovocných dřevin nebo drobného ovoce


Ořechy sbírejte po silných větrech a sušte na sítech nebo v pevných pytlích na suchém a teplém místě. V zimě je můžete postupně vyloupat a uskladnit. V mrazničce vydrží v hermeticky uzavřených obalech 3 měsíce. Máme zkušenosti i s uskladněním do zavařovacích sklenic.

TIP: Kromě užitkové zahrady nezapomínejte ani na okrasnou část. Oblíbené podzimní rostliny jsou například vřesy. Přečtěte si článek o úspěšném pěstování vřesů nejen v podzimní sezóně.

Magnolia pěstováni

Autor: Ing. Adriána Francová 4. října 2021 Žádné komentáře

Na jaře vás jistě tento atraktivní strom okouzlí v nejedné předzahrádce. Magnolií je několik druhů a každá je svým způsobem nádherná zejména díky květům. Kvete ještě před olistěním, květy se majestátně vypínají na stromě a nikdo je nepřehlédne.

Magnolia pěstování

Pokud je na jaře krásné počasí bez mrazů, vydrží na stromě opravdu dlouho a postupně všechny puky rozkvetou. V případě mrazivých nocí či rán se připravte na smutný pohled, ale bohužel je to příroda. Výběr vhodného místa a chráněná uzavřená poloha proto mohou strom ochránit.

Kam zasadit magnolii

Je to velký keř nebo malý strom, mělce kořenící a nevyžadující žádný řez, tedy zároveň nenáročný na pěstování. Patří mezi opadavé listnaté stromy, ale momentálně jsou i druhy stálezelené. Má v oblibě slunce ale ne celodenní a vyhovuje jí i polostín. Prospívá ve výživných, propustných, kyselejších půdách s jižní chráněnou expozicí.Pěstováni magnolie

Magnolia kvetení

Magnolie kvetou od března až do května podle druhu, některé až v červnu. Máte ji už několik let, ale nekvete? Může to mít několik důvodů. Příčinou může být například špatné stanoviště. Magnolia vyžaduje kyselou půdu, bezvětrné stanoviště, slunce až polostín, žádný podrost a okopávání, žádný řez.

Druhým případem může být to, že máte semenáč, který kvete až tehdy, když dosáhne určitého věku. Může to být i 5 až 8 let. Začněte přihnojovat fosforečnatými hnojivy na podporu kvetení, někdy ji tak oklamete. Pokud plánujete koupi magnolie, zakupte si už větší strom či keř, nejlépe už kvetoucí.

Mezi prvními rozkvétá již v březnu magnolia hvězdovitá (Magnolia stellata). Pokud ji chcete pěstovat, dopřejte jí samostatnou plochu, jelikož nesnáší konkurenční rostliny v oblasti kořenů ani okopávání. Má mělké kořeny. Vyžaduje slunce až polostín, výživné kyselejší půdy, a protože pomaleji roste, je vhodná do menších zahrad nebo i do nádob.

Magnolie můžete obdivovat v barvách bílá, krémová, růžová, purpurová, fialová, žlutá i nazelenalá. Květy má drobné i velké, nádherně voní a lákají první opylovače.

Magnolia hnojení

Hnojení není důležité, ale můžete ji přihnojit během roku od března do září rozpustným hnojivem NPK a fosforečnatými hnojivy. Stačí jednou za 3 měsíce - na podporu kvetení v březnu, pak v létě a na podzim pro vyzrávání pletiv hnojivem s vyšším obsahem draslíku.

Magnolia stříhání

Magnolia druhyNevyžaduje pravidelný ani speciální řez. Odstraňují se jen poškozené větve nebo jinak nevyhovující, esteticky nevhodně rostoucí. Kvete každoročně, pokud neomrznou květní pupeny.

Magnolia druhy

Nejznámější a oblíbený je Magnolia x soulangeana. Má velké dominantní květy a používá se na výsadbu do větších prostorů a parků.

Magnolia liliflora má úzké liliovité květy. Patří mezi atraktivní druhy a velmi často se používají do předzahrádky nebo na menší plochy v záhoně.

Magnolia stellata - drobnokvětá, zajímavá a atraktivní pro jarní efekt. Pochází z Japonska a určitě si ji zamilujete pro její jednoduchou krásu.


Vyberte si z magnólií v nabídce našeho eshopu


Magnolia denudata - M. holá s atraktivními a velkými bílo-krémovými květy.

Magnolia sieboldii - méně tradiční druh, který kvete už při plném olistění na přelomu května a června.

Přestože na podzim magnólie opadávají, strom zdobí později zajímavá semena a také kostra stromu a kůra vynikne i v zimních měsících.

Magnolia grandiflora je jediná stálezelená magnolie, která kromě listů vynikne i lesklými tmavými listy během celého roku. Mírný opad je v pořádku. Je mrazuvzdorná do -20 stupňů a vyžaduje chráněnou polohu, daří se jí na jihu ČR. Obrovské krémové květy kontrastují s tmavými voskovými listy.

TIP: Inspirujte se i článkem o nejkrásnějších kvetoucích stromech do zahrad.

Zahrada v říjnu

Autor: Ing. Adriána Francová 1. října 2021 Žádné komentáře

Zahrada v říjnu má své kouzlo. Během babího léta patří mezi ty nejkrásnější. Vyniká trvalkami, které běžně během roku nekvetou. Pokud jste zvolili správné druhy a kultivary, překvapí Vás i na podzim. Vynikají podzimní astry  - vysoké, nízké i převislé, vřesy a vřesovce, rozchodníky. Stále dokvétají poslední letničky, motýlí šeřík a okrasné kapusty.

Zahrada v říjnu

Podzimní zahrada

Samozřejmě typicky podzimním květem je chryzantéma. Jsou zajímavé svou vůní, barvou i velikostí květů. Bohužel první intenzivní mrazy je umí poškodit a květy zhnědnou. Pokud si jejich krásu chcete zachovat co nejdéle, musíte si dát práci s přikrýváním porostů. Postačí Vám na to bílá textilie. Ty v nádobách umístěte co nejblíže ke stěně nebo pod střechu. Částečně je ochráníte a budou déle kvést.

V tomto období je vhodný čas na výsadbu ovocných stromů a keřů, zakládání trvalkových a smíšených záhonů a také zakládání živých plotů z jehličnanů a opadavých keřů. Listnaté dřeviny by měly být již bez listů. Samozřejmě, pokud počasí dovolí, budete mít na to čas ještě v listopadu.

Dalšími kráskami záhonů jsou právě okrasné trávy, na které jste čekali až do tohoto období. Nyní jsou nejkrásnější. Kvetou a husté květenství se jemně pohupují ve větru. Nastříhejte si pár do venkovních aranžmá. Koncem měsíce je můžete už připravit na zimu svázáním do snopů. Okrasné trávy se stříhají až na jaře. Svázáním je ochráníte před vymrznutím, přebytečnou vlhkostí i vyhnitím.

 

V podzimních záhonech vyniknou okrasné trávy a nádherně zbarvené okrasné keře

 

Dekorativní jsou i okrasné keře, kterým se právě vybarvují listy i plody. Na některých si pochutnají ptáci, některé Vás potěší  v různých aranžmá.Zahrada na podzim

Trávník posekejte na vyšší, už ho nehnojte a vyhrabejte spadané listí ze stromů. Pokud jste nestihli jarní vertikutaci, začátek měsíce je posledním vhodným termínem, kdy je vhodné hustý trávník prořezat a provzdušnit. Na jaře bude opět svěží a zelený.

Co dělat v zahradě v říjnu

V okrasné zahradě je asi nejvíce práce, pokud jste se rozhodli založit nový trvalkový nebo dřevitý záhon, zda vysadit živý plot. Kromě toho některé rostliny vyžadují přistřižení, odstranění odkvetlých květenství nebo zazimování. Nezapomeňte vybrat z půdy letní cibule a hlízy, které zimu u nás v půdě nepřežijí. Zde je několik dalších tipů a rad, které určitě v zahradě využijete.

- Vysazujte jarní cibuloviny (tulipány, narcisy, hyacinty, šafrán a jiné cibuloviny)

- Dokončete výsadbu dvouletek

- Keřové růže nakopcujte, odřízněte odkvetlé květenství, poškozené a polámané výhonky

- Pravidelně zavlažujte stálezelené listnáče a jehličnany

- Vysazujte zejména opadavé dřeviny a živé ploty z opadavých druhů

- Z trávníku vyhrabejte listí a naposled posekejte navysoko

- Už nehnojte

- Včas vypusťte vodu z nádob na zalévání a uložte hadice

- Likvidujte letničky v nádobách a nádoby vyčistěte a uložte

- Zazimujte rostliny na terasách a balkonech

- Podle potřeby je seřízněte a zkontrolujte jejich zdravotní stavPodzimní zahrada

- Uložte všechny rostliny do bytu, domu, které jste ještě ponechali na chráněných místech venku

- Trvalky pěstované v nádobách a odolné mrazem připravte na přezimování venku, dobře je zavlažte, obalte nádoby do pytloviny, juty nebo obložte slámou, bublinkovou fólií

- Kvetoucí chryzantémy pěstované v nádobách před mrazy skryjte, nebo umístěte co nejblíže ke stěně

- Chryzantémy pěstované na záhonech přikryjte bílou textilií, déle si tak ponechají svěží a barevné květy

- Jiřiny, které ještě v září kvetly, můžete vybrat z půdy, až když jejich listy spálí mráz

- Vyčistěte všechny vodní plochy od napadaného listí, můžete je přikrýt i fólií, dokud všechno listí kolem neopadá

- Na trvalkové záhony a k dřevinám přisypte vrstvu kompostu

- Okrasné trávy koncem měsíce svažte na více místech, nestříhejte je, zajistíte jim vhodné přezimování a nenamrznou

- Koncem měsíce na zahradu umístíte krmítka pro ptáky

- Posbírejte ze záhonů keramické plastiky a jiné dekorační materiály, které by mohly poškodit silné mrazy a sníh

- Choulostivé druhy nakopcujte, přikrývejte pilinami, kůrou nebo listy

- Vyčistěte všechny záhony trvalek od suchých květenství, odstraňte všechny letničky

- Některé květenství na záhoně můžete ponechat pro podzimní a později zimní efekt, budou i potravou pro ptactvo

- Dřevo, které plánujete na vybudování altánku nebo pergoly třeba vhodně uskladnit, přikrýt nebo přemístit do dílen, či pod střechu

V ovocné zahradě v říjnu je vhodný čas na výsadbu ovocných stromů, keřů i méně známého ovoce. Vyberte si vhodné období, dobrou obuv a náladu. Pokud zakládáte menší nebo větší ovocný sad, vysazujte dřeviny podle předem vypracovaného plánu výsadby. Nemusíte už bezhlavě pochodovat po zahradě se stromečkem v ruce a s myšlenkou, kam ho vysadit. Dodržujte spon a jeho výšku a šířku koruny v dospělosti. Mimo jiné:

- Ukončete sklizeň zimních jablek a hrušek

- Zdravé nepoškozené plody uložte, ostatní využijte pro rychlou konzumaci nebo zpracování

- Spadané plody posbírejte

- Poškozené plody, napadené a nemocné zlikvidujte, aby nebyly zdrojem nákazy

- V druhé polovině října, po opadu listů, vysazujte nové ovocné stromky a keře

- Před samotnou výsadbou upravte kořen

- Korunka už od prodejců bývá většinou upravena řezem

- Dřeviny prostokořenné namáčejte na 6 - 12 hod do vody

- Intenzivně zavlažujte nově vysázené stromy

- Zabezpečte ochranu stromem pomocí pletiva, kolíky vůči vyvrácení

Také v zeleninové zahradě budete pomalu finišovat. Na záhonech je poslední zelenina, která čeká na uskladnění. Pak už jen stačí půdu překopat, odplevelit a vysadit na správné místo podzimní sadbu česneku. Připravená půda a záhony si odpočinou, aby na jaře, bylo políčko opět připravené na výsevy a výsadbu.

- Posbírejte košťáloviny a kořenovou zeleninu na zimní uskladnění

- Vysazujte podzimní česnek

- Koncem měsíce vysaďte větší cibulku - sazečku na jarní sklizeňOkrasná zahrada na podzim

- Příliš husté řádky salátu, špenátu a cibule

- Pažitku připravte na zimní rychlení, vykopejte celé trsy s balem a na chráněném místě nechte zaschnout a promrznout

- Sbírejte teplomilnou zeleninu ve sklenících a fóliovnících

- Záhony vyčistěte, prokopejte

Osvětlení a solární lampy

Hra světla a stínu v zahradě má podstatnou roli. Umocňuje jednotlivé kompoziční prvky a zahradní partie. Jiný pohled se Vám naskytne na trvalkový záhon, když je přes den zalitý sluncem a jiný večer díky večernímu osvětlení. Totéž můžete docílit, pokud chcete po večerech zviditelnit dominantu zahrady, strom, plastiku, záhony, nebo si posedět v příjemném osvětlení na terase či balkoně. Mezi oblíbené letní osvětlení patří solární lampy. Určitě znáte a možná i používáte ty zapichovací, různých velikostí a v různých provedeních.

Zajímavé jsou i skleněné koule a lampy s mozaikou a různé svítící předměty, které se nahřejí působením slunce a začnou svítit po jeho západu. Životnost je až 1500 nabití. Je to alternativa klasického osvětlení, které je finančně nákladnější, i když trvalejší. Světla samozřejmě osvětlují jen na krátkou vzdálenost, ale vjezd do garáže nebo do vzdálenější části zahrady vám určitě dokáží zvýraznit. S klasickými reflektory a osvětlením v trávníku či v dlažbě byste měli počítat už na začátku realizace stavby chodníků a terénních úprav zahrady. Osvětlit se dá i bazén nebo jezírko. Na to jsou však speciální osvětlovací prvky, které zvládnou i ponoření do vody. Jejich instalaci však ponechte na odbornících. Nešetřete na kvalitě. Zapichovací solární prvky působí dekorativně. Jejich funkčnost je také spíše pro potěšení. Pohodu vytvoříte i zápalnými loučemi a svíčkami, kde kromě klasického ohně vynikne i okolí. Také vás částečně ochrání před hmyzem. Existují také speciální svítící lapače a lampy na chytání létajícího hmyzu. Určitě jste si všimli, že svítící předměty večer lákají noční motýly, komáři a hmyz, kteří dokáží být nepříjemní během sezení na terase nebo v zahradě.

Vybírejte s citem. Všechny doplňky do zahrady by měli mít svůj význam a měly by mít i své místo. Pokud chcete zachovat jejich životnost, na zimu je vyberte ze záhonu. Stačí až v období sněhové pokrývky a nízkých teplot pod bodem mrazu.

Podzimní dekorace

Možná uvažujete o tom, jak zkrášlit balkon a terasu po odkvětu muškátů a petúnii. Některé vám ještě určitě kvetou, ale již brzy bude čas je zazimovat nebo existující výsadbu nahradit typicky podzimními rostlinami, které vám zkrášlí okolí až do prvních intenzivních mrazů a sněhu. Vhodnými rostlinami na nákup jsou vřesy, vřesovce, straček, břečťan, chryzantémy a zakrslé jehličnany nebo kompaktní pomalu rostoucí druhy.

 

Ideální rostliny na podzimní dekorace na balkón jsou například břečťany nebo zakrslé jehličnany

 

Kromě rostlin však použijte i různé doplňky a aranžmá, které vám zpříjemní posezení na terase. Stačí se jen poohlédnout po zahradě, po okolí, pokud budete na procházce. Do tvorby můžete zapojit i děti, které většinou mají rádi tvůrčí práce, na nichž jsou také vidět výsledky. Sesbírejte barevné listy ze stromů, drobné stálezelené klacíky a větvičky s plody, které právě dozrávají. Skleněnou čirou vázu naplňte barevnými listy a do ní zapíchněte větvičky skalníku, hlošiny, květenství okrasných trav a šipek.

Barevné listy můžete použít i na zazimování rostlin, které zůstanou i během zimy na terase, tak si jich nasbírejte více i do zásoby. Kromě kytic a věnečků můžete vytvořit i barevné postavičky a spolu s dýní vytvořit zajímavý pohádkový svět. Použít můžete i různé svazky kukuřice, barvené feferonky a chilli navlečené na niti nebo barevnou cibuli, česnek, makovice.

Pokud Vám zůstali okrasné tykvy ze zahrady, naaranžujte je do proutěného koše spolu s feferonkami a listy. Aranžmá vynikne v blízkosti lucerny, ze které sálá teplo a klid.

Zkontrolujte si podle našeho předešlého článku, zda jste stihli všechny práce v měsíci září a pomalu se připravte na listopadové práce v zahradě.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty