+420 730 235 493

června 2021

Listová zelenina

Autor: Ing. Adriána Francová 15. června 2021 Žádné komentáře

Už podle názvu můžeme tvrdit, že jde o zeleninu s konzumními listy. Listová zelenina jako taková, ma množství nesporných výhod pro naše zdraví. Prospívá kostem, zubům, srdci a v neposlední řadě i zraku.

Listová zelenina

Proto neváhejte a dopestujte si vlastní druhy listové zeleniny na zahradě, či balkoně. Patří sem salát, rukola, špenát, polníček, šťáv a jiné.

Salát patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínů, kyseliny listové a také patří mezi zeleninu s krátkým vegetačním obdobím. To znamená, že od výsevu po sklizeň uběhnou jen 2 měsíce a můžete se těšit z krásných svěžích hlávek.

Druhy listové zeleninyVyžaduje to však i péči. Bez dostatečné výživy v půdě a závlahy budou hlávky mdlé a hořké. Za jednu sezónu můžete sesbírat úrodu 3 - 4 krát, ale jen za předpokladu závlahy.

 

Vyberte si z nabídky semen listové zeleniny

 

Je mnoho odrůd. Některé vytvářejí listy a některé hlávky. Mnozí si neumíme představit život bez listového salátu i jiných listů a někteří upřednostní raději slaninu nebo maso. Je to však velmi dobře stravitelná potravina, která se výborně s hlavním jídlem kombinuje. Dokonce na talíři dokáže být atraktivní i vzhledově.

Špenát si také dokážete vypěstovat 3x za sezónu. Vyzkoušeli jste už špenát novozélandský? Chuťově se neliší od klasického špenátu, spíše vzhledově. Je to vyšší rostlina s velkými zelenými listy. Zachycuje se ještě před kvetením. Dá se použít v čerstvém stavu, ale i dušený a často se mixuje a mrazí.

Věděli jste, že to není vlastně špenát, ale čtyřbok rozložitý? Jeho pěstováním dosáhnete mnohem větší hmotu zelených listů a semena, která nasbíráte můžete uschovat a vysévat i 5 let.

Věříme, že jsme Vás přesvědčili o pěstování listové zeleniny, protože po ředkvičkách, hrášku a časných bramborách právě zůstalo prázdné místo, kde můžete vysít salát, špenát, rukolu.

Semena novozélandského špenátu před výsevem namočte na 2 dny do vody. Urychlíte tím klíčení. Vyzkoušejte také odrůdy salátu: Dubáček, salát římský, Král Máje.

Tyto rostliny nezabírají mnoho místa, dají se vypěstovat i v truhlících na parapetu a balkoně. Musíte však dbát na zálivku. V nádobě kořenový systém prosychá více než ve volné půdě.

S oblibou si na nich pochutnávají i hlemýždi a slimáci, proto věnujte pozornost i těmto malým tvorům a zamezte přístupu k rostlinám ať už pomocí rostlin, které dokáží mírně eliminovat výskyt škůdců (např. aksamitníku) nebo vsaďte na staré osvědčené skořápky z vajíček, granule nebo pivo v nádobě.

Tip: Doplňte svou zahradu nebo balkon i popínavými druhy zeleniny.

Zajímavé popínavky

Autor: Adriána Francová 14. června 2021 Žádné komentáře

Podlehli jste kouzlu romantických zahrad, kde dominují popínavé rostliny, a nemůžete si vybrat? Také zde platí pravidlo výběru podle stanovištních podmínek. Nabízíme Vám prohlídku některých zajímavých druhů, které osloví díky vzhledu, vůni, nenáročnosti pěstování a rychlostí růstu.

Zajímavé popínavky

Pak už záleží na Vás, zda chcete dekorovat nebo skrýt nepěkná místa.

Popínavé rostliny na slunce

Vhodná popínavka na slunné stanoviště je například plamének (Clematis), platí zde však pravidlo, kořeny ve stínu, hlava rostliny na slunci. Přečtěte si více o pěstování plamínků.

Užitek v podobě plodů budete mít z další popínavky - aktinidie (Actinidia, A.kolomikta). Mezi klasiku, která nikdy nezklame patří popínavé růže (Rosa), také přísavník (Parthenocissus quinquefolia, Parthenocissus tricuspidata), mučenka (Passiflora caerulea ), jasmín (Jasminum officinale), hortenzie (Hydrangea anomala- petiolaris), vistárie (Wisteria floribunda).

Popínavé rostliny do polostínu

PopínavkySem můžeme zařadit opět plamének, berberidopsis (Berberidopsis corallina), Kobea - vilec (Cobaea scandens), lapagéria (Lapageria rosea), zimolez (Lonicera x heckrottii), břečťan - panašované kultivary. I všechny výše uvedené druhy bez problémů přežijí lehký polostín.

Popínavé rostliny do stínu

Mezi vhodné tahavé rostliny do stínu můžeme zařadit břečťan.

Jednoleté popínavky

Vhodná je thunbergie křídlatá nebo černooká Zuzana (Thunbergia alata), lichořeřišnice (Tropaeolum majus), hrachor vonný (Lathyrus odoratus), povijnice (Ipomoea), Kobea - vilec (Cobaea scandens), u nás pěstovaná jako jednoletá.

Pozor na invazivní a rychle se rozrůstající se druhy - chmel obecný (Humulus lupulus), Trubač kořenující (Campsis x radicans), pohanka nebo křídlatka (Fallopia baldschuanica).

Ačkoli mají některé i své nevýhody, protože rychle rostou a je obtížné zbavit se jich, vynikají množstvím květů a listů, které v krátké době dokáží zakrýt ošklivé zdi, stěny, konstrukce na uschování popelářských nádob nebo skladiště. Mnohé opravdu lákají hmyz svými dokonalými, barevnými a voňavými květy. Některé se zbarvují na podzim, ale mnohé zároveň zůstávají zelené během celého roku.


Aktuální sortiment popínavých rostlin z našeho eshopu


U většiny se vyvíjejí plody, které jsou nejedlé, ale najdou se i druhy, které rodí jedlé plody. Ty vyniknou zejména v eko zahradách a na plochách, kde je dostatek slunce a místa na pěstování. Nyní si už určitě vyberete.

Okrasné stromy do malých zahrad

Autor: Ing. Adriána Francová 11. června 2021 2 Komentář

I malá zahrada se koncepčně dá vyřešit tak, aby splňovala všechny předpoklady dokonalé zahrady, která má poskytovat místo pro relax a odpočinek. Na malém prostoru však není místo pro chyby, které se později opravdu těžko odstraňují.

Okrasné stromy do malých zahrad

Stromy patří mezi výborné dominanty zahrady, které kromě stínu a estetické stránky poskytují dokonalou ochranu proti větru, prachu, poskytují útočiště pro mnohé ptáky, drobná zvířata a během ročních období dokonale promění zahradu. Ve velké zahradě je místo pro několik stromů, v malé zahradě vynikne alespoň jeden dominující strom a křovitá výsadba.

Stromy do malé zahrady

Vybrat lze z různých forem - kulovitá, deštníkovitá, převislá, stálozelené i opadavé druhy s barevnou kůrou, případně barevnými listy během podzimu. Strom dotvoří prostor, obohatí trávník, ale musí být vhodně umístěn.


Malé stromy do zahrady můžete vybírat i ze sloupovitých stromů


Dbejte kromě výběru i na světové strany, blízkost sousedního pozemku a oplocení, typu půdy, větrnost, odolnost vůči chorobám a škůdcům. Výběr opravdu zvažte, protože pokud budete vybírat strom jen podle toho, že se Vám líbí, v budoucnu Vám i ostatním dokáže znepříjemnit život, dokonce Vás může ohrozit na životě a také může poškodit majetek.Malé stromy

Příliš vysoký strom nebo se širokou korunou a jemnými větvemi se během bouřky naklání do všech stran a umí být opravdu nebezpečný. Do malých zahrad patří malé stromy, které jsou něčím zajímavé.

Vyvarujte se vysokým a rychle rostoucím parkovým stromům, stromům se širokou rozloženou korunou a jemnými větvemi, stromem s barevnými plody, které umí znečistit pevné plochy, oblečení. Pokud máte děti, nepoužívejte ani jedovaté a pichlavé druhy, které děti lákají i nejedlými plody.

Pokud je zahrada opravdu malá, vyberte si spíše jehličnatý strom, ze kterého je mnohem méně odpadu než z listnatých druhů. Listy jsou výborné na kompostování.


Aktuální nabídka jehličnanů


Zahrada i malá může být pojatá i užitkově. Každý si ji vytváří podle svého obrazu a praktického využití. Pro někoho je relax práce v zahradě, pro někoho lenošení pod stromem.


Malé stromy do zahrady můžete vybírat i z následujících druhů:

Na sluneční místa:

Betula pendula Nana - bříza nízká, trpasličí

 Acer platanoides Globosum - javor mléčný kulovitý

Cedrus atlantica - cedr atlantský

Cornus mas - dřín obecný

Catalpa bignonioides Nana - katalpa trubačovitá nana - kulovitá

Prunus serrulata Kanzan - třešeň pilovitá, sakura, sakura

Laburnum x watereri pendulum - štědřenec

Magnolia grandiflora, Magnolia x soulangiana - magnólie

Salix pendula - vrba bělokorá

Prunus subhirtella pendula rubra - višeň převislá

Malus - jabloň, i okrasná

Platanus acerifolia Alphens Globe - platan javorolistý, kulovitý

Do polostínu:

Acer japonicum - javor japonský

Acer palmatum - javor dlanitolistý

Fagus sylvatica purpurea pendula - buk lesní, převislý

Acer platanoides drummondii - javor mléčný drummondii

Jehličnany:

Picea omorika - smrk omorika

Thuja occidentalis Globosa - zerav západní, kulovitý

Thuja occidentalis Smaragd - zerav západní Smaragd

Picea abies Nidifirmis - smrk ztepilý

Pinus leucodermis Compact - borovice bělokorá

Larix kaempferol Stiff weeper - modřín japonský na kmínku

Tip: Přečtěte si také článek o zajímavých keřích do zahrady.

Rostliny do stínu

Autor: Ing. Adriána Francová 10. června 2021 Žádné komentáře

Možná i Vy patříte mezi ty, kteří nedisponují slunečním pozemkem. I na zastíněném pozemku však můžete vytvořit dokonalou atmosféru starých zahrad protkaných popínavými liánami a nádhernými obrovskými a zároveň dominantními listy trvalek.

Rostliny do stínu

Pak už jen umístit lavičku do této nádhery a relax může začít. Není umění vytvořit zahradu na holém pozemku na slunci. Umění je vytvořit zahradu s existujícím porostem, dominantními stromy a v stínu nebo polostínu.

Většina majitelů zahrad má v oblibě rovinatý pozemek s množstvím volné plochy s trávníkem a uspořádanými záhony. Jsou však i tací, kteří chtějí dát stávající zeleni šanci, aby zapadla do nové kompozice, která se přizpůsobí současnému stavu.

V první řadě zastíněnou zahradu neberte jako problém, ale jako pozitivum nevšední krásy a romantiky, kde se kdykoliv schováte před pálícím sluncem a vychutnáte si odpočinek i v tom nejžhavějším dni. V takovém prostředí méně cítíte výkyvy počasí, půda se nepřehřívá a zůstává déle vlhká a péče o rostliny je tedy minimální.Záhon ve stínu

Musíte však vybrat ty správné rostliny, které nevyžadují dostatek světla, suchou půdu a nevadí jim konkurence v kořenové části.

Takových rostlin není vůbec málo. O některých jste možná ani nevěděli, že mají rádi stín, a zbytečně se trápí na slunci v již existujících záhonech na zahradě.

V takové zahradě vykvetou i drobné cibuloviny. Většina z nich roste v přirozeném prostředí pod korunami stromů, v lesích, kde vynikají v době, kdy ještě nejsou na stromech listy. Mezi ně patří i sněženky (Galanthus), sasanky (Anemone), pomněnky (Myosotis), bledule (Leucojum), konvalinky (Convallaria), plicník (Pulmonaria) ...


Kompletní nabídka cibulovin


Další vhodná výsadba do stínu může být tvořena dominantními trvalkami, které jsou ozdobné listy.


Výběr trvalek do stínu


Dominují kapradiny, funkie (Hosta), pomněnkovec (Brunnera), barvínek (Vinca). Mnohé rostliny ve stínu i kvetou: zvonky (Campanula), srdcovka (Dicentra), orlíčky (Aquilegia), hluchavky (Lamium) a mnohé jiné. Z popínavek vzpomeneme břečťan (Hedera). Mezi keři dominuje rododendrony (Rhododendron), ale v nabídce jsou i další.


Okrasné keře do stínu najdete také v našem eshopu


Nezapomeňte, že záhony v zastíněném prostředí je třeba vysazovat tak, aby byly brzy zapojeny, aby jeden druh potlačoval druhý a aby ty rostliny, které zatahují na podzim, nebyly vedle sebe, a tak nevzniklo prázdné místo.

Tip: Zajímá vás, které jehličnany jsou vhodné do stínu?

Stálozelené dřeviny

Autor: Ing. Adriána Francová 9. června 2021 Žádné komentáře

Pro ty z Vás, kteří chtějí být zelenou barvou obklopeni během celého roku, ale opadavé živé ploty Vám nepřipadají pohledné zejména během zimy, můžete si vybrat stálozelené dřeviny. Díky jejich listům se obohatíte o pohlednou zahradu během celého roku, ale zároveň se ochudíte o přeměnu během podzimního vybarvování. 

Stálozelené dřeviny

Ve většině případů se na výsadbu používají jehličnany jako túje, cypřiše, smrky, tisy. V mnoha případech je třeba důkladně zvážit výběr dřevin kvůli dětem. Jedovaté plody, které rostou i na jehličnanech, by je mohly lákat. Proto se vyvarujte zejména tisu (Taxus baccata).

Pokud chcete vytvořit vysoký živý plot a chcete ho vytvořit z jehličnanů, vybírejte druhy, které jsou zajímavé tvarem, rychlostí růstu nebo barvou. Z jehličnanů jsou vhodné zerav západní Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana) nebo cyprusovec (Cupressocyparis).


Další stálezelené rostliny ze sortimentu jehličnanů najdete v našem eshopu


Z listnatých stálezelených druhů můžete uvažovat nad bobkovišně, ptačím zobem, které jsou během celého roku zelené s minimálním úbytkem listů během zimního a brzkého předjarního období.

Stálozelene rostlinyMůže se stát, že dřeviny během zimy namrznou, ale po správném ošetření a řezu můžete udržet opravdu zajímavý živý plot.

Jehličnany nejsou jen zelené, mají různé odstíny zelené, šedé, modré, stříbrné až zlaté. Kombinujte, vybírejte a obklopte se barvami.

I živý plot z tújí může být zajímavý a nemusí to hned vypadat jako hřbitovní výsadba, jak si mnozí myslí. Stačí zkombinovat více druhů, barvy a vše vyzní úplně jinak.


Nabídka stálezelených okrasných keřů


Samozřejmě pozor na množství barev. I výsadba by měla podléhat architektuře domu a typu zahrady, aby na sebe plynule navazovaly a vzájemně se doplňovaly.

Pokud se rozhodnete pro zimostráz (Buxus), počítejte sice s pěkným hustým plotem, ale pomalu rostoucím. Možná z něj vytvoříte živý plot podle svých představ (nízký lem nebo vysoký plot se střiží oblouky a různými otvory), jen mu to bude několik let trvat.

Tip: Jehličnany můžete vhodně doplnit neopadavými listnatými stromy.

Sběr prvních plodů a práce v zahradě

Autor: Ing. Adriána Francová 8. června 2021 Žádné komentáře

Červen v ovocné zahradě přináší první plody naší práce. Není to už jen o zalévání a hnojení, anebo aplikace nutných postřiků. V tomto měsíci se můžete těšit na brzké třešně, sběr zimolezu kamčatského, prvních sladkých jahod.

Sběr prvních plodů

Sbírejte v době slunečného počasí, kdy plody nejsou mokré. Plody by měly být tak zralé podle toho, co s nimi plánujete dělat.

Tvrdší plody jsou vhodné ke zpracování, zavařování. Měkké plody v konzumní zralosti jsou obyčejně měkké, chutné a sladké. Některé přezrálé plody využijte spíše na zpracování džemů, marmelád, šťáv a na výrobu pyré. Letní ovoce je vhodné použít i do koláčů, zákusků, ovocných pohárů a salátů.První plody v zahradě


Sladká nabídka jahod do zahrady


Jahody sbírejte s asi centimetrovým stonkem. Vydrží déle čerstvé. Poškozené a nahnilé plody odstraňujte a likvidujte. Zamezíte výskytu hmyzu, který přiláká sladká vůně. Nebezpečné jsou pak vosy a sršni.

V zahradě byste měli vždy pěstovat jen tolik ovocných stromů, které reálně i využijete a dokážete množství plodů zpracovat. Ideální je, pokud máte vysazené ovocné stromy s postupným termínem zrání. Tím docílíte, že vždy bude v zahradě něco chutné na konzum a stihnete i ovoce zpracovat.

Nejen na stromě, ale i pod stromem

Spadané ovoce ze země sbírejte. Trávník Vám bude vděčný a stejně Vaše sekačka. Estetické hledisko snad ani nemusíme vyzvedávat. Sběrem se rozumí česání ovoce ze stromů a keřů. V některých případech musíte použít i žebřík. Obírat ovoce proto může být i nebezpečné. Dětem, kterým chutnají třešně, nikdy nedovolte lézt na vysoké stromy.


První úroda v zahradě, vyberte si z odrůd - zimolez kamčatský


Červen je charakteristický i samovolným opadem plodů, po kterém následuje ještě ruční probírka. To platí zejména u jabloní, hrušní, broskvoní. Množství plodů může samotnou větev poškodit, zlomit a není ani vhodné mladé stromky nechat přerodit.

Na jednom místě obvykle vyrůstá i 5 kusů jablek. Minimálně 3 z nich odstraňte. Nejdříve však počkejte, zda samy neodpadnou. Plody po přejímce budou větší. Plody by se neměly ani dotýkat navzájem.

TIP: Pokud ještě zimolez neznáte, v našem článku vám ho představíme a vysvětlíme jak zimolez pěstovat.

Péče o zeleninové planty v nádobách

Autor: Ing. Adriána Francová 7. června 2021 Žádné komentáře

Začíná to nákupem semen a obyčejně končí sklizní skvělé úrody. Abyste se k ní však dopracovali, musíte se o sazeničky postarat. Přečtěte si návod jak na to.

Péče o zeleninové planty

Po dosažení dvou pravých listů je nutné je přesadit do větších nádob. Postačí nádobky od jogurtů nebo smetany.

Papriky můžete přesazovat rovnou po 2 kusech. Platí to i pro chilli papričky a feferonky, beraní rohy. Je to kvůli jednoduššímu opylení a stabilitě rostlin. Pokud však později rostliny vysadíte i jednotlivě v těsné blízkosti, účel bude splněn.

Zeleninové sazenice pak umístěte na rozptýlené světlo, v blízkosti okna. Pokud se budou za světlem táhnout, otáčejte je, případně je přes den otužujte venku na terase a balkoně. Pozor na přímé slunce. V prvních dnech otužování jim přímé slunce může popálit listy.


Od semínek až po vlastní úrodu - nabídka semen zeleniny


Zeleninové plantySamozřejmostí je zálivka. V květnu, ve vhodném období, už bez pozdních mrazíků můžete osázení ponechat na chráněném místě, bez silného větru. Když už sazenice dosáhnou požadovanou výšku, mnohé budou vyžadovat oporu. Použít můžete různé kolíky, dřevěné, kovové či plastové paličky a spirály.

Listy na úkor plodů

Rajčata musíte vyštipovat. Z podpaží listů vyrůstají často nové výhonky, které umí také rozkvést a zarodí, ale zbytečně rostlinu vysilují a ta množství energie vkládá do zelené hmoty listů a ne do tvorby a velikosti plodů. I spodní listy, které jsou obyčejně nevzhledné, můžete odstranit.

Pokud rostlina vytvoří třásně plodů nebo jednotlivé plody, můžete odstranit všechny listy pod střapcem. I kvůli tomu, aby měly plody více světla, slunce a tím i rychleji dozrály a můžete se tak vyhnout i možným plísním, pokud je více rostlin pohromadě, stíní si a dotýkají se navzájem, případně pokud by trpěly přebytečnou vlhkostí.

Nádoby, ve kterých je plánujete pěstovat, musí být dostatečně velké, s propustným a zároveň výživným substrátem a s drenážní vrstvou na dně. Otvor pro odtok přebytečné vody by měl být samozřejmostí.

Nezapomínejte i na jinou plodovou zeleninu

Rajčata se do nádob vysazují nižší, než byly původně. Nejen kvůli stabilitě ale i kvůli své výšce. Je to liána, která dokáže vytvořit kořeny i na stonku. Příliš vysoká rajčata můžete zaštípnout na vrcholu. Dělá se to i na konci sezóny, kdy je zjevné, že už plody nestihnou dozrát. Proto rostlinu raději zkraťte, aby vyživovala stávající plody a nedával energii do růstu a případně nových květů.

Zelená rajčata můžete sklidit a nechat dozrát na parapetu okna, nebo ve skleněné láhvi. Chuť už bude sice jiná, ale i tyto plody se dají zpracovat.

Na paprice kontrolujte výskyt škůdců. Pokud má paprika nahozených více plodů, malé a deformované odstraňte.

Stejně na balkoně můžete vypěstovat lilky nebo salátové okurky na konstrukci.

Tip: Jak správně na výsev zeleniny.

Boj proti škůdcům

Autor: Ing. Adriána Francová 6. června 2021 Žádné komentáře

Ne vždy se dá bojovat proti škůdcům nechemicky, ale stojí za to to vyzkoušet. V minulosti nebyly žádné podpůrné látky na růst a rychlení ovoce a zeleniny, ani na ochranu proti škůdcům.

Boj proti škůdcum

V dnešní době se i u rezistentních odrůd může stát, že se na stromech objeví molice, mšice, mravenci a hniloba.

Během léta se mnozí trápí i s náletem ptáků, kterým také chutná drobné ovoce, třešně a menší plody. Umístěte na stromy plašiče. Není to však trvalé řešení, neboť ptáci si na tyto strašáky a alobalové pásky rychle zvyknou a jsou natolik inteligentní, že si odsledují jejich pohyb a význam. Je lepší využít spleť jemnějších vláken nití nad porostem, který má být ochráněn, neboť jim znemožňuje přístup přímo k plodům. Dá se to aplikovat však jen na nízkých porostech. Keře rybízu a malin můžete zakrýt síťkou, stejně jako se zakrývají hlávky slunečnic.Škůdci v zahradě

Samotní mravenci nejsou až takovým problémem, ale tito malí tvorové ochraňují mšice, neboť jim chutná právě výměšek mšic. Takže tam, kde jsou mšice, jsou i mravenci, kteří jim doslova vytvářejí prostředky dopravy. Mravenci pak dokážou kromě mšic přenést i onemocnění jako padlí, roznášejí i semena plevelů. Ani mravenců se nedá jen tak jednoduše zbavit. Přesto, že umí být i užiteční, umí znepříjemnit pobyt v zahradě. Mají výborně vyvinuté čichové ústrojí, a proto nemají rádi intenzivní vůně jako skořice, rajčatové listy, citrony.

Jsou i větší živočiši, se kterými si neumíme  poradit - kočky, hraboši, krtek. Kočky se nejraději vydovádí v nižší okrasné trávě nebo v trsu. Porost, který chcete ochránit, zakryjte pichlavými větvemi, aby tam nedokázali vykonat svou potřebu nebo na trvalky umístěte větvičky růží, šipek, malinčia. Případně si pořiďte psa.

Myši a krtci milují zejména cibule a hlízy. Pořiďte si plastové misky a košíky a do nich vysazujte cibule. Docílíte i toho, aby nezustupovali příliš do hloubky a vždy budete vědět, kde jsou vysazeny a také přesazení bude jednodušší.

Krtek je tvor vychytralý, pokud je u souseda, zaručeně navštíví časem i Vás. Pokud nemáte sítě pod trávníkem, za chvíli může vypadat trávník jako po bojišti. Jsou různé plašiče a návnady, jejich použití necháme už na Vás. Pokud ho konečně chytíte, přeneste ho dál do lesa, je chráněný. Jeho nepřítelem je i pes. Navzdory škodám, které dokáže v krátké době, někdy z noci do rána napáchat, je i velmi užitečný.

TIP: Přilákejte do zahrady užitečný hmyz, který pomůže i v boji se škůdci. Jedna z možností je květinová louka. Přečtěte si jak ji založit.

Dekorativní stromy a keře pro oživení zahrady

Autor: Ing. Adriána Francová 4. června 2021 Žádné komentáře

Zahrada je po bytě druhým obydlím člověka, proto by měla být pohodlná, atraktivní, upravená, účelová i užitková zároveň. Vyhovovat by měla nám, dětem, návštěvě i zvířatům, které jsou součástí našeho života, a proto je od zahrady ani nedokážeme eliminovat.

Jehličnany do zahrady

Celková kompozice je nejkrásnější tehdy, když ladí s okolím, se zástavbou, architekturou domu, případně umístěním v urbanistickém územním plánu. Musí obsahovat dřeviny atraktivní vzhledem, tvarem a habitem, aby dokonale vypovídali o zahradě, o její tajemnosti a poslání.

Každý strom i keř je něčím zajímavý: velikostí listů, barvou, kůrou, květy, plody. Toto všechno bychom o nich měli vědět ještě před samotnou koupí, před samotným umístěním do zahrady a výsadbou. Výběr stromu ovlivňují podmínky světelné, půdní, velikost plochy a samozřejmě i Váš pohled na zahradu i Vaše očekávání.

Jehličnany do zahrady

Dekorativní stromyNěkomu se nelíbí množství listů, a proto vysadí raději jehličnaté dřeviny, o které je třeba se minimálně starat.

Výhodou jehličnatých dřevin je, že poskytují celoroční pohled na zelenou zahradu. Navíc mají různé odstíny zelené, žluté, smaragdové až modré.


Vyberte si jehličnany z naší nabídky


Při vhodné kombinaci dokáží i bez listnáčů dotvořit zahradu a to jen díky různým výškám, šířkám, barvám a tvarům.

Nevýhodou je, že během roku působí téměř stejně. Jen působením oblohy a její barvy unmí změnit barvu a odstín. Na rozdíl od listnáčů, které mění svůj vzhled podle ročních období, nebo podle povětrnostních podmínkách.

Během silné bouře může přijít strom na podzim o téměř všechny listy. Na druhé straně, listy se během několika dnů mohou vybarvit ze zelených na žluté, hnědé nebo červené.

Po opadu listů se na trávníku nacházejí listy a je čas na úklid, hrabání a to mnohé odrazuje, protože nemají kompostér a možnosti uskladnění, zpracování listů.

Většina keřů vyžaduje i pravidelné stříhání, také je třeba počítat s odpadem a pořídit si drtič větví.

Tip: Také neopadavé listnaté stromy mají v zahradě své místo.

Trávy - návod na pěstování

Autor: Adriána Francová 3. června 2021 Žádné komentáře

Trávy přinášejí půvab do zahrádky po celý rok. Myslíme tím samozřejmě ty okrasné trávy, dominantní a vznešené, se zajímavými soukvětími. Zajímavě působí svěží a sytá zelená barva dlouhých listů, jakož i žluté, panašované, červeno-hnědé a zejména velmi ozdobné namodralé a stříbřité zbarvení listů.

Okrasné trávy pěstování

V podzimním období jsou vyhledávány zejména pro atraktivní květenství, které jsou vhodné pro zimní výzdobu interiérů a na aranžování.

Okrasné trávy pěstování

I když některé z okrasných trav jsou cizokrajného původu, patří i v našich klimatických podmínkách k rostlinám dobře odolným proti zimě. Mnoha z nich vyhovuje slunečné a suché stanovisko, jiným zase velmi vlhké místo.Okrasné trávy eshop

Aby si okrasné trávy zachovaly přirozený vzrůst, pěkný vzhled a zejména typické zbarvení listů, je třeba je vysazovat podle osobitých požadavků buď na slunečná místa nebo do polostínu, vždy raději do chudší propustné půdy, případně s příměsí říčního písku.

Všechny druhy trav dobře kryjí půdu, zabraňují jejímu vysychání, jsou pevné a vytrvalé a dobře se rozrůstají.

Při výsadbě trav postupujeme podobně jako při výsadbě trvalek, po výsadbě je třeba je důkladně zavlažit.

Větší druhy trav se doporučuje na zimu svázat, suché stébla se seřezávají až na jaře, když pomine nebezpečí jarních mrazů. Přečtěte si článek jak správně zazimovat okrasné trávy.

Samotná výsadba a rozestupy jsou závislé na použitém druhu.

Ozdobnice (Miscanthus) jsou trávy vyšších rozměrů a také širší. Za 5 let dokáže trs vyrůst i na šířku 60-100 cm. Proto pokud je máte v plánu vysazovat vedle sebe, nezapomeňte na tento údaj.

Dochan (Pennisetum) je nižší, do 60 cm v květu, ale zato vyžaduje více prostoru do šířky. V případě, že chcete pěstovat 3 ks ve tvaru trojúhelníku, potřebujete šířku i 1,5 m, aby pěkně yynikly samostatně.


Okrasné trávy najdete také v nabídce našeho eshopu


Okrasné trávy jsou nenáročné na pěstování a mnohé dokáží růst i na extrémně suchých místech v písku a štěrku.

Kortadérie pěstování

Kortaderie je jednou z náročnějších trav na pěstování. Vysazuje se na slunečné a teplé stanoviště, přičemž půda musí být drenážována.

Na zimu je třeba rostlinu kromě svázání i překrýt plastovým pytlem, který zabrání proniknutí vlhkosti doprostřed trsu. Vlhkost spojená s mrazem by způsobila vyhnití rostliny. Spodní část rostliny je vhodné obsypat suchým listím, hoblinami, případně jiným lehkým a vzdušným izolačním materiálem.

Nenechte se nachytat na krásné fotky na internetu, kde jsou právě tyto kortadérie a jejich květenství přibarvované do neonově růžových či zářivě fialových barev. Opravdu nic takového neexistuje. Kortadérie jsou přirozené pouze bílé a jemně růžové.

Kortaderie pěstováníObr 1.

A – místo svázání kortadérie

Obr 2.

A – místo svázání, B – juta, C – otvor na proudění vzduchu

Obr. 3.

Jarní řez kortadérie na 20 cm  

 

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Salix integra ´Hakuro Nishiki´ / Vrba japonská, keř, K9